Wat is een experiment?
Projectvoorstellen kunnen verschillende vormen aannemen. Voorwaarde is wel dat het experiment vertrekt vanuit een duidelijke, afgebakende onderzoeksvraag en de uitvoering van het experiment erop is gericht om die vraag te beantwoorden. Het eindresultaat van het experiment is in de eerste plaats nieuwe kennis, en niet zozeer een concreet eindproduct. De regelingen Vormgeving, Architectuur en Digitale cultuur bieden meer ruimte voor projectvoorstellen die naar een eindproduct toewerken.
Bekijk alle eerder ondersteunde projecten van Experiment hier in het toekenningenarchief.
Mag de totale projectbegroting hoger zijn dan € 10.000?
Nee, vanwege de kleinschaligheid van het experiment mag de totale projectbegroting niet meer dan € 10.000 bedragen. Alles zit hierbij in, ook eventuele cofinanciering of eigen middelen. Cofinanciering is bij de Regeling Experiment mogelijk, maar niet verplicht. Let erop dat álle ingebrachte tijd en middelen op je begroting en dekkingsplan worden vermeld en gekwantificeerd.
Waarin verschilt een aanvraag bij de Regeling Experiment met een startsubsidie?
Startsubsidies kunnen worden aangevraagd bij de regelingen Vormgeving, Architectuur, Digitale cultuur en Internationalisering. Deze subsidievorm biedt uitdrukkelijk de mogelijkheid om de inhoudelijke opzet van een beoogd project te onderzoeken, inhoudelijke deskundigheid te betrekken en op zoek te gaan naar financieel draagvlak. Bij de Regeling Experiment is een concreet vertrekpunt met onderzoeksvraag nodig en ligt het doel van het project binnen de subsidieperiode (van maximaal een jaar). Bij een startsubsidie wordt juist gewerkt aan het komen tot een scherpe vraagstelling en plan van aanpak, en ligt de doelstelling van het project verder in de toekomst.
Wat is het aanvraagformulier en wat voor informatie moet ik daar invullen?
Naast het uploaden van alle verplichte documenten vul je bij het indienen van je aanvraag ook online een aanvraagformulier in. Het aanvraagformulier wordt pas beschikbaar als de ronde is geopend en je een aanvraag start. In het aanvraagformulier vragen we praktische gegevens op, zoals contactgegevens, je subsidiebehoefte en de start- en einddatum van je project. Daarnaast zijn er een paar velden waar je een korte tekst in kwijt kunt. In deze velden vragen we je om het volgende te formuleren:
- de aanleiding en doel van het project (max 400 tekens)
- de onderzoeksvraag (max 400 tekens)
- de opzet van het project (max 400 tekens)
- de beoogde resultaten (max 400 tekens)
- de eventuele betrokkenheid van samenwerkingspartners bij het project en zo ja, of die bevestigd zijn (max 1000 tekens)
- de verwachte betekenis van het experiment voor de eigen praktijk of voor het vakgebied (max 3000 tekens)