Salone del Mobile 2023 – 18 projecten geselecteerd
Van 18 t/m 23 april 2023 vindt in Milaan de Salone del Mobile 2023 plaats, een van de omvangrijkste internationale beurzen voor meubel- en productontwerp. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie riep Nederlandse ontwerpers op om een voorstel in te dienen voor een presentatie tijdens de internationale beursweek. Coördinator Roxanne Minten reflecteert op de selectie.
13 april 2023
De achtste editie van de Open Oproep Salone del Mobile 2023 leverde 28 voorstellen op. Adviseurs Lucas Evers, Arnout Meijer en Simone Post selecteerden hieruit 18 projecten. Met de geselecteerde projecten wil het Stimuleringsfonds de hoge kwaliteit van de Nederlandse ontwerpsector onderstrepen en de internationale reputatie van de Nederlandse creatieve industrie versterken.
De selectie bestaat uit:
- Basketclub – Basketclub
- Studio Agne – Ignorance is Bliss collection
- The New Raw – WIP
- Inside Outside BV – Parco del Ponte
- Pierluigi Pompeï – VOCUM
- Studio Bruno Szenk – I=Fe
- social label – BELONGING, a modern fairytale
- Envisions – Rē
- Ramon Jimenez Cardenas – Inhabitable Worlds (working title)
- Novo Typo – Salone Offgrid
- Kick Veldman – CASTED MIRRORS
- Francesca Tambussi – The Hyperburgers Manifesto
- Dutch Invertuals B.V. – Dutch Invertuals Invites
- Novel Grey – International Impact
- ercoffice – Duplicating Landscape
- David Derksen Design – Indoor Outdoor by ARRAY lighting
- doggerconcepts – Design Beyond Vision for Salone del Mobile 2023
- Supertoys Supertoys – This is Not a Fruit Bowl in Milan
Lees hier meer over de verschillende projecten.
toelichting op de selectie
De selectie geeft een breed beeld van de kwaliteiten van het Nederlandse ontwerpveld. De editie van deze open oproep laat inhoudelijk zien dat een toenemend aantal voorstellen inspeelt op duurzaamheid, waarbij bijvoorbeeld rewaste, upcycling of circulair ontwerp het uitgangspunt vormen. Zo gebruikt Agne Kucerenkaite voor haar Ignorance is Bliss-collectie pigment verkregen uit geüpcycled botanisch en metaalafval en presenteert tijdens de Salone een tapijt, keramische tegels en een porseleinen servies. Studio Bruno Szenk laat met I=FE de uitkomsten van zijn onderzoek naar het materiële landschap van de Salone del Mobile zien en roept vragen op over de impact van het festival en de persoonlijke verantwoordelijkheid als deelnemer. De ontwerpers van Novel Grey presenteren International Impact: bijzondere wandtegels van duurzaam esthetisch beton.
Twee presentaties op het gebied van maatschappelijke en sociale kwesties brengen een belangrijke boodschap die een bijdrage kan leveren aan bewustzijn in ontwerp. Social Label ontwerpt arbeid op maat voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en presenteert het project BELONGING, a modern fairytale met als doel om mensen te verbinden door middel van ontwerp. Ontwerpers Simon Dogger en Boey Wang presenteren Design Beyond Vision: een multizintuiglijke installatie waarin bezoekers via geluid, geur, tast en zicht worden begeleid. Hiermee willen de ontwerpers het belang van gelijkheid in het ontwerpveld benadrukken.
Opvallend zijn ook de innovatieve toepassingen van technologie in verschillende projecten. The New Raw presenteert met WIP een reeks panelen die functioneren als room dividers en zitmeubilair ontworpen met behulp van 3D-gebeeldhouwd gerecycled plastic. Ontwerper Pierluigi Pompeï ontwikkelde in samenwerking met akoestisch ingenieur Adam Foxwell VOCUM: een serie van keramische geluidspeakers die hifi-audio levert voor verschillende geluidstoepassingen.
Ten slotte wordt de meerwaarde van een collectieve presentatie gezien in de drie geselecteerde groepstentoonstellingen. Social designer Francesca Tambussi toont tijdens de groepstentoonstelling Italy: A New Collective Landscape in het ADI Design Museum The Hyperburgers Manifesto, een voorstel voor een nieuwe supermarkt gerund door consumenten. Ontwerperscollectief Envisions wil met Rē de meubelindustrie inspireren en aanzetten tot het toepassen van duurzame materialen en productietechnieken. En collectief Basketclub, dat wordt gevormd door ambachtelijk geïnteresseerde makers, presenteert een overzichtstentoonstelling en publicatie om gerichter externe partijen te bereiken.
locaties
De geselecteerde projecten worden in Milaan op verschillende locaties gepresenteerd. Twee geselecteerde projecten werden uitgenodigd door BASE Milano, een collectief actief in meerdere creatieve disciplines en gericht op het ontwikkelen van een inclusief ecosysteem. BASE nodigt ontwerpers uit om samen een meer bewuste en duurzame toekomst te ontwerpen. Vijf geselecteerde projecten zijn deze editie te zien in het Isola-district waar de volgende kernwaarden gelden: heroverwegen, regenereren en herstellen. Het doel is om presentaties gericht op duurzaam ontwerp extra te belichten. Verder zijn er projecten te zien in Palazzo dei Gioreconsulti waar Masterly een locatie heeft, Satellite, Palazzo Litta, ADI design museum en in Alcova.
beoordeling en budget
De ingediende voorstellen zijn getoetst aan de hand van de criteria van deze oproep:
- de artistiek-inhoudelijke waarde van de presentatie;
- het plan en de motivatie;
- de relevantie van de presentatie voor de Nederlandse creatieve industrie.
De mate waarin de presentaties de breedte en diversiteit representeren van het Nederlandse ontwerpveld is door de adviescommissie ook meegenomen in de beoordeling. De beoordeling had de vorm van een tender: een aantal voorstellen is verkozen boven de andere. Met een budget van € 60.000 zijn 9 positief beoordeelde aanvragen gehonoreerd. De overige 9 positief beoordeelde aanvragen zijn met extra budget gehonoreerd vanuit het Programma internationale manifestaties 2023.