Salone del Mobile Milaan 2022 tips

Naast de 15 projecten die geselecteerd zijn in het kader van de Open Oproep Salone del Mobile 2022 zijn de volgende 4 projecten te zien die een bijdrage ontvingen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

24 mei 2022

De Salone del Mobile in Milaan is een van de omvangrijkste internationale beurzen voor meubel- en productvormgeving en vindt plaats van 7 tot en met 12 juni 2022. Ieder jaar zet het Stimuleringsfonds een open oproep uit voor een presentatie op deze beurs. Als gevolg van de coronapandemie konden die presentaties de afgelopen twee jaar niet in de gebruikelijke vorm plaatsvinden. Dit jaar is dat wel mogelijk.

selectie 2020

Drie projecten die in 2020 werden geselecteerd voor de Open Oproep Salone del Mobile 2020 gaan dit jaar de presentatie geven die zij in 2020 voor ogen hadden.

YAMUNA FORZANI X MOTEL FORLANINI PLAYHOUSE (foto bovenaan)
Yamuna Forzani presenteert tijdens de Salone een performance met een tentoonstelling samen met lokale queer artiesten/ontwerpers Gio Pastori, Valentina de Zache en performance artist Franca Pet. Yamuna: ‘Ik wil iets nieuws en fris aanbieden, iets heel vreemds en levendigs. Een combinatie van alle dingen die ik graag maak: textielinstallaties, mode, performance en muziek.’
Yamuna zal zeker iets teweegbrengen en een sociaal-politiek geluid laten horen met haar kleurrijke installaties en interventies binnen de context van Milaan. Het evenement zal plaatsvinden in Fondo, een ruimte in het Lambrate-gebied.

CLAY WORKS 'Mommy I made an Ashtray', HandMade Industrials
Rutger de Regt (HandMade Industrials) presenteert tijdens Salone del Mobile Mommy I Made an Ashtray, een collectie meubels volledig gemaakt van klei. Ontstaan door zijn drang naar onafhankelijkheid van vormgeven en produceren. Hoger gebakken dan aardewerk op 1240 graden Celsius, waardoor het zich uitstekend als duurzaam gebruiksgoed leent. Door zijn gebrek aan conventionele ervaring met betrekking tot klei, heeft hij de gelegenheid aangegrepen om de ballon-maltechniek, die hij in zijn eerdere projecten heeft ontwikkeld, toe te passen op klei. De collectie omvat een groot aantal objecten die de volledige ruimte zullen overnemen. De tweeledigheid van het proces, de constructie en de afwerking, wordt gepresenteerd als een installatie. In twee ruimtes op een locatie aan de Via Tortona in de wijk Zona Tortona presenteert de Regt twee onderdelen van het proces. De Regt laat de bezoeker onderdompelen in zijn belevingswereld. Met in de ene ruimte het innerlijk (The Belly) wat staat voor het vormgeven van de objecten en ten tweede het uiterlijk (The Skin) waarbij de letterlijke afdruk van de maker centraal staat.

SOMEWHERE – een duurzame collectie voor Moroso, Studio Wieki Somers
Studio Wieki Somers (Wieki Somers en Dylan van den Berg) is een samenwerking aangegaan met het label Moroso, dat een aantal ontwerpers heeft gevraagd een of meerdere objecten van duurzame materialen te ontwerpen voor de Salone del Mobile. Studio Wieki Somers presenteert in de Moroso showroom aan Via Pontaccio 8 in Milaan een boekenkast en een plek voor het uitvoeren van dagelijkse rituelen zoals zitten, liggen, lezen of verzamelen. Het opgerolde matras gemaakt uit Really materiaal, panelen van recycled textiel van Kvadrat, bepaalt wat voor soort meubel het is. Een bank, daybed, stoel of tafel. De collectie SOMEWHERE is een serie meubels die modulair wordt uitgebreid.

Wandering Fields

Regeling Internationalisering ontwerpsector

Wandering Fields, ASSAB ONE PER LE ARTI CONTEMPORANEE
Studio Ossidiana ontwikkelt en presenteert op uitnodiging van Assab One in Milaan tijdens de Salone del Mobile een natuurlijk tapijt. Het project Wandering Fields werd ondersteund vanuit de Regeling Internationalisering ontwerpsector. Het ontwerpend onderzoek en de presentatie combineren duurzaamheid en sociale cohesie. Wandering Fields wordt in drie fasen ontwikkeld. Na de eerste onderzoeksfase met botanici, zullen organische materialen zoals aarde, zaden en schelpen eerst worden geïnstalleerd als een tijdelijk tapijt bij Assab One, waar bezoekers kunnen communiceren en elkaar kunnen ontmoeten. Na de tentoonstelling worden de losse materialen van het tapijt naar een lokaal park verplaatst, waar ze door de gemeenschap en lokale studenten worden verzorgd.

De Salone del Mobile 2022 vindt plaats van 7 tot en met 12 juni 2022. Bekijk de geselecteerde projecten van dit jaar hier.