Terugblik Salone del Mobile 2023

Van 18 tot en met 23 april vond de Salone del Mobile 2023 plaats, een van de meest omvangrijke internationale beurzen voor meubel- en productontwerp. Mireille de Koning, programmaleider Internationalisering, en Roxanne da Graça, stafmedewerker Internationalisering, bezochten de presentaties van Nederlandse ontwerpers die werden ondersteund door het fonds.

10 mei 2023

Ter gelegenheid van de beursweek zette het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie eind 2022 een open oproep uit voor onderscheidende Nederlandse presentaties op de Salone del Mobile 2023. Achttien presentaties van makers, ontwerpers en ontwerpbureaus uit het Nederlandse ontwerpveld werden geselecteerd. Klik hier voor meer informatie over de selectie. Hieronder volgt een terugblik op de Milanese beursweek.

BASE Milano

In het culturele centrum BASE Milano, een cross-over plek waar kunst, bedrijfsleven, technologie en sociale innovatie samenkomen, gaven programmamakers Linda Di Pietro en Giulia Cugnasca een rondleiding langs de diverse presentaties. Hier werden in 2022 voor het eerst presentaties getoond die werden ondersteund vanuit het Stimuleringsfonds. Dit jaar werden de presentaties gecureerd met projecten over de rol van ontwerp ten opzichte van maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, migratie, diversiteit en inclusie. BASE Milano probeert via community building langdurige samenwerkingen met makers en instellingen op te bouwen. Zij willen meer bieden dan alleen een presentatieplek tijdens de designweek.

In vijf verschillende ruimtes in BASE Milano zijn de werken van residenten te zien zoals Adi Hollander, ondersteund via Vouchers Internationaal en Sanne Visser, in 2019 ondersteund vanuit de Regeling Internationalisering ontwerpsector.

Simon Dogger en Boey Wang met hun installatie Design Beyond Vision. Foto's: Ilco Kemmere

Ook ontwerpers Simon Dogger en Boey Wang presenteerden hun interactieve installatie Design Beyond Vision. Bezoekers werden via geluid, tast en zicht begeleid in de installatie met als doel het belang van gelijkheid in het ontwerpveld te benadrukken. Bruno Szenk presenteerde in BASE Milano zijn onderzoeksproject I=Fe en bevraagt daarmee de impact van de beurs en de persoonlijke verantwoordelijkheid van de deelnemers.

Bruno Szenk – I=Fe. Foto's: Ilco Kemmere

Alcova

Alcova, opgericht in 2018, is een rondreizend platform voor onafhankelijk ontwerp en strijkt neer op verlaten locaties. Dit jaar was de presentatieplek te vinden in het voormalige slachthuis Porta Vittoria aan de Via Molise. Buiten kwamen de bezoekers eerst langs de installatie WIP van The New Raw. Met behulp van 3D-gebeeldhouwd gerecycled plastic ontwierp The New Raw een reeks panelen die functioneren als room dividers en zitmeubilair.

The New Raw – WIP. Foto's: Ilco Kemmere

In één van de hallen werd de overzichtstentoonstelling met boekpresentatie van Basketclub getoond. Basketclub is in de afgelopen drie jaar van digitaal platform uitgegroeid tot een baken voor ambachtelijk geïnteresseerde makers die kennis en ideeën uitwisselen over het vlechten van manden. Tijdens de designweek werden diverse exemplaren van de bijdragende ontwerpers getoond in een drukbezochte en kleurrijke presentatie.

Basketclub. Foto's: Ilco Kemmere
Novo Typo – Salone Offgrid. Foto: Ilco Kemmere

Met de expositie Salone Offgrid illustreert ontwerpstudio Novo Typo hoe lokale grondstoffen en productie- en ontwerptechnieken kunnen worden gebruikt om operationeel te kunnen blijven tijdens een internationale crisis. De expositie visualiseerde het concept van het gelijknamige onderzoeksproject naar de fundamenten van grafisch ontwerp. Het onderzoek is gebaseerd op drie fundamentele elementen: letters, papier en inkt.

Ontwerper Erco Lai presenteerde drie nieuwe collecties als onderdeel van het project Duplicating Landscape – Make Things Like Earth. Het project is een langdurig onderzoek naar steenvorming en landschapsmorfologie en werd gepresenteerd in de vorm van Neostone-woonaccessoires, 3D-zandgedrukte objecten en op het landschap geïnspireerde meubels. Met zijn deelname aan de Salone wil de Erco Lai zijn zichtbaarheid en bekendheid als maker van circulaire materialen en toekomstig ambacht vergroten.

Erco Lai – Duplicating Landscape – Make Things Like Earth. Foto's: Ilco Kemmere
DOPO? Foto: Ilco Kemmere

DOPO?

Bij DOPO?, een jonge culturele werkplaats in de wijk Corvetto in Milaan, werd de groepstentoonstelling Designers from the Flatland gepresenteerd. De presentatie van acht internationale makers brengt het werk samen van ontwerpers en duo’s die hun artistieke opleiding in Nederland hebben gevolgd en behaald, maar wiens culturele identiteit elders ligt. De belangrijkste vraag die de tentoonstelling oproept is: Hoe is design getransformeerd door en binnen de internationale context die het heeft gevoed?

Isola

In Isola, een wijk in Milaan waar tientallen tentoonstellingen te zien zijn, exposeerde kunstenaar Kick Veldman CASTED MIRRORS in de overzichtstentoonstelling Tools & Craft. Met zijn handgemaakte spiegels die zijn gegoten uit gerecycled aluminium, wilde Veldman een tegenreactie geven op de geautomatiseerde wijze waarop producten worden gemaakt.

Op het plein in Circolare presenteerde de ontwerpers van Novel Grey hun productlijn over wandtegels van duurzaam esthetisch beton tussen andere presentaties van materialen en ontwerpen van projecten met een minimale impact op het milieu. Eveneens presenteerde studio Agne op dezelfde plek een collectie bestaande uit een tapijt, keramische tegels en porseleinen servies waarbij gebruik is gemaakt van pigment verkregen uit botanisch en metaalafval. Het doel van deze twee presentaties was het belichten van duurzaam ontwerp.

Novel Grey – International Impact. Foto's: Ilco Kemmere

Masterly ­– the Dutch

Inside Outside presenteerde bij Masterly het ontwerp voor het biodiverse stadspark Parco del Ponte in Genua in de vorm van een wandtapijt als een casestudie. Daarnaast was de ontwerper Pierluigi Pompeï te zien met VOCUM, een serie van keramische geluidspeakers die Pompeï in samenwerking met akoestisch ingenieur Adam Foxwell heeft ontwikkeld.