Salone del Mobile 2024 – 11 projecten geselecteerd

Van 16 tot en met 21 april 2024 vindt in Milaan de Salone del Mobile 2024 plaats, een van de meest omvangrijke internationale beurzen voor meubel- en productontwerp. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie riep professionele Nederlandse ontwerpers, makers en ontwerpbureaus op om een voorstel in te dienen voor een presentatie tijdens de internationale beursweek. Coördinator Roxanne Minten reflecteert op de selectie.

7 maart 2024

De Open Oproep Salone del Mobile 2024 leverde 25 ingediende projecten op. Adviseurs Arnout Meijer, Anouk van Klaveren en Bao Yao Fei selecteerden hieruit 11 projecten. Met de geselecteerde projecten wil het Stimuleringsfonds de hoge kwaliteit van de Nederlandse ontwerpsector onderstrepen en de internationale reputatie van de Nederlandse creatieve industrie versterken.

De selectie bestaat uit:

Productfoto van een kamerscherm waar iemand achterlangs loopt.
Fenna van der Klei – Let's launch! Pleated Partition Screen

- SRA SIx Studio – Elevator Radio in BASE Milano
- Studio Cecilia Casabona – The Dutch Embassy of Living in DOPO?
- LoopLoop – Local Loops in Alcova
- Studio Simone Post – ELVIS - POST - HELICOPTER - OPEN ATELIERS in Alcova
- Daniel van Dijck – Een Decennium van Design in Isola
- Tanaykandpal – Of Returning in Isola
- Iris Nijenhuis – Atelier Iris Nijenhuis X Salone del Mobile in Isola
- Collective Works Kiosk of Reciprocity - A Mobile Tool for Conviviality and Collaborative Welfare in Milan in Stecca3
- Alissa+Nienke – A+N Studio in Milan bij Rosanna Orlandi
- Fenna van der Klei – Let’s launch! Pleated Partition Screen in Masterly
- 56 hours – Exhibition at SaloneSatellite in Satellite

Twee mensen die radio maken op straat.
SRA SIx Studio – Elevator Radio in BASE Milano

algemene indruk

De selectie geeft een breed beeld van de artistieke kwaliteiten van het Nederlandse ontwerpveld. De diverse ontwerppraktijken komen op verschillende manieren tot uiting, zoals via een radiostation door SRA SIx Studio. Met BASE Milano als uitzendbasis worden met de Elevator Radio interviews, rondetafelgesprekken en muziek uitgezonden. Ook zijn er verschillende groepspresentaties ondersteund die een reflectie bieden op het huidige ontwerpsysteem. Collective Works Kiosk of Reciprocity opent de mobiele kiosk A Mobile Tool for Conviviality and Collaborative Welfare in Milan, een open ontmoetingsplek voor informele ontmoetingen en interacties.

Een foto van een poster op een raam met de tekst 'No time for fancy poster because house stress.
Studio Cecilia Casabona – The Dutch Embassy of Living

Een aantal presentaties laten op het gebied van maatschappelijke en sociale kwesties een belangrijk geluid horen richting Milaan. Hopelijk levert dit een bijdrage aan het besef dat ontwerp een rol van betekenis kan spelen in deze tijd. Het project The Dutch Embassy of Living onderzoekt design als instrument om de aandacht te vestigen op het contrast tussen het tentoonstellen van interieurobjecten en de onmogelijkheid om goede huisvesting te vinden in zowel Nederland als Milaan.

Opvallend deze ronde was het aantal praktijken dat niet alleen een resultaat presenteert, maar ook de werkwijze laat zien van de (productie)processen en toepassingen van technologie in het ontwerp. Zo presenteren ontwerpers Simone Post, Elvis Wesley en Adrianus Kundert in Alcova de tentoonstelling ELVIS - POST - HELICOPTER - OPEN ATELIERS (foto bovenaan) waarin ze de werkwijze van het maakproces in het atelier laten zien.

Walls That Match My Mood – Laura Stachon

locaties

De geselecteerde projecten worden in Milaan op verschillende locaties gepresenteerd, waaronder bij Rosanna Orlandi, Masterly, Stecca3 en Satellite. In het Noorden van Milaan is dit jaar Alcova te vinden, een platform voor ontwerpers, instellingen en onderzoekers die de toekomst van leven en maken onderzoeken. Hier zijn drie van de door het fonds ondersteunde projecten te zien. Drie andere geselecteerde projecten zijn deze editie te zien in het Isola-district. Aanvullend op de presentatie van het project van SRA SIx Studio zullen tien door ons ondersteunde startende makers en ontwerpers te zien zijn in een groepstentoonstelling in BASE Milano, een hybride cultureel centrum gevestigd in het Tortona district in Milaan. BASE Milano stimuleert onderzoek, experiment, kruisbestuivingen en uitwisseling. De startende makers en ontwerpers presenteren hun werk voor het eerst internationaal.

beoordeling

De ingediende voorstellen zijn getoetst aan de hand van de criteria van deze oproep:
- de artistiek-inhoudelijke waarde van de presentatie;
- het plan en de motivatie;
- de relevantie van de presentatie voor de praktijk van de aanvrager en de Nederlandse creatieve industrie.

cijfers

Van de 25 in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn er 11 gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 50,2 procent. Het totaal aangevraagde bedrag van de geselecteerde aanvragen overschrijdt het budget van € 50.000 met een bedrag van € 21.407. Doordat de commissie het belang van collectieven en groepspresentaties onderstreept, is besloten om alle positief beoordeelde groepsaanvragen te honoreren met een extra budget vanuit het Programma Internationalisering ontwerpsector.