Uitzonderlijke presentaties – 3 projecten geselecteerd

In de tweede ronde van de Open Oproep Uitzonderlijke presentaties zijn drie voorstellen voor publiekspresentaties geselecteerd. Alle drie snijden maatschappelijk relevante thema's op een vernieuwende manier aan. Coördinator Eva Roolker reflecteert op de open oproep.

28 juni 2020

Om de kwaliteiten en betekenis van de hedendaagse architectuur, vormgeving en digitale cultuur te tonen, riep het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in maart presentatie-instellingen, tentoonstellingsplekken, musea of nieuwe initiatieven op met een voorstel te komen voor het ontwikkelen van een onderscheidende, gedurfde of ambitieuze publiekspresentatie. Het fonds wil zo ruimte maken voor verrassende voorstellen die vernieuwende presentaties binnen de creatieve industrie voor een nieuw of specifiek publiek stimuleren.

selectie

In bijna alle voorstellen die het fonds in reactie op de open oproep ontving, werden maatschappelijk relevante thema's voor het voetlicht gebracht. Dit is ook het geval in de drie geselecteerde voorstellen:

Nightshop: an underground museum
– Concrete Blossom
Onder de naam The Nightshop: an underground museum stelt initiatiefnemer Concrete Blossom de vraag hoe een instituut eruitziet dat is opgetrokken uit de typologie van multiculturele volkswijken waar meerstemmigheid op een natuurlijke wijze ontstaat en een nieuwe grootstedelijke identiteit de afgelopen decennia wortel schoot. The Nightshop is een doorlopende tentoonstelling, maar vervult tegelijkertijd zijn klassieke rol van buurtwinkel.

RE-/place – RE-/place (Studio Ester van de Wiel en Studio Joost Adriaanse e.a.)
RE-/place
draait om de transitie naar een meer inclusieve en circulaire samenleving. In dit publieke depot van, met en door de stad, worden het stedelijk metabolisme en de wereld van het recreëren met elkaar in verbinding gebracht en worden verschillende RE-strategieën, zoals RE-value, RE-combine en RE-order, ontwerpend onderzocht.

Court for Intergenerational Climate Crimes – Framer Framed
Het voorstel van Framer Framed is gericht op klimaatgerechtigheid. De kunstinstelling transformeert gedurende vijf maanden tot een sociale ruimte en geeft een podium aan de Court for Intergenerational Climate Crimes. Via hoorzittingen, lezingen, trainingen en een educatieprogramma wordt ruimte geboden aan een kritisch, voornamelijk jong geëngageerd publiek.

beoordeling

De adviescommissie, bestaande uit Melle Daamen, René Boer en Annelies Thoelen, heeft de ingediende voorstellen getoetst op de criteria van deze oproep en beoordeeld in hoeverre de voorstellen consistent zijn opgezet en in welke mate ze aansloten op de doelstellingen van deze oproep en het Subsidiereglement. Opgeroepen was om met echt uitzonderlijke plannen te komen, goede samenwerkingen aan te gaan én meer focus te leggen op publiek. Dat laatste punt vinden de adviseurs, net als in de eerste ronde van deze open oproep, in de voorstellen te weinig aandacht krijgen. In de geselecteerde voorstellen is hier wel sprake van.

cijfers

Voor de Open Oproep Uitzonderlijk presentaties nam het Stimuleringsfonds 13 aanvragen in behandeling. Met 3 gehonoreerde voorstellen komt het honoreringspercentage op 23 procent. Het beschikbare budget was deze ronde € 300.000.