Terugblik op vijfde editie Scout Nights

Afgelopen maand vonden vonden in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Zwolle scout nights plaats. Hierin hebben 43 opkomende makers en ontwerpers hun werk gepresenteerd om in aanmerking te komen voor een talentontwikkelingsbeurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Uit alle pitches zijn 24 talenten geselecteerd om door te gaan naar de tweede fase van de Regeling Talentontwikkeling. In het Caribisch deel van het Koninkrijk, waar dit jaar voor het eerst een scout night werd georganiseerd, zijn nog eens vier van de tien pitches geselecteerd.

17 april 2024

Afgelopen maand vonden de scout nights voor het vijfde jaar op rij plaats. Deze pitchmomenten worden sinds 2019 georganiseerd vanuit de Regeling Talentontwikkeling. De scout nights zijn gericht op ontwerpers en makers die geen ontwerp- of architectuuropleiding op hbo- of universitair niveau hebben afgerond. Zo stelt het Stimuleringsfonds ontwerpers en makers met verschillende sociale, economische en culturele achtergronden in staat hun ontwerppraktijk verder artistiek te ontwikkelen en te professionaliseren.

spreiding door het land

Vanuit verschillende delen van het land selecteerden vijf scouts (Philip van Vorstenbosch, Wouter Pocornie, Shirin Mirachor, Dina Ziad en Glenda Pattipeilohy), op basis van formele voorwaarden, de makers die in aanmerking kwamen om te presenteren. Dit jaar waren er deelnemers uit onder andere Eindhoven, Rotterdam, Zwolle, Utrecht, Amsterdam, Groningen, Deventer en Kampen aanwezig. Per pitchlocatie werd een jury samengesteld met experts die samen een breed veld aan expertise vertegenwoordigden.

Shirin Mirachor, talent scout in Rotterdam: ‘Het is altijd bijzonder en bewonderenswaardig om te zien waar autodidacten met sterke gedrevenheid en creatief ondernemerschap al komen. Creativiteit die zich onder de radar beweegt. Ik was dit jaar extra onder de indruk van de jury, die zich erg goed had voorbereid en ingelezen, en bewust iets wilde meegeven aan deze jonge creatieven. Of je nu geselecteerd was of niet. Pitchen, juist voor een relatief intiem gezelschap, is ontzettend spannend. Maar ook erg waardevol, omdat je directe feedback op je werk krijgt; zeker voor mensen die tot nu toe in de luwte hebben moeten werken. Het scout night format dwingt je als maker om de essentie van je werk te pakken.’

Het scout night format dwingt je als maker om de essentie van je werk te pakken
Scout night Rotterdam door Sandra Zegarra Patow
Scout night Rotterdam door Sandra Zegarra Patow

indruk

Net als voorgaande jaren heeft het fonds veel aanvragen ontvangen van makers die zich verhouden tot meerdere disciplines. Dit merkt scout Mirachor ook op: ‘Er was deze ronde opnieuw een breed scala aan profielen, van sieradenmaker tot upcycling ontwerper. Het viel mij op dat de profielen dit jaar goed aansloten bij de ambities van het Stimuleringsfonds; mensen die zich écht in het makerschap en als ontwerper bewegen. Ook zijn er boeiende interdisciplinaire praktijken.’ Veel makers gebruiken hun eigen ervaringen om tot nieuw werk te komen en kiezen daarbij toegankelijke disciplines waaronder film, fotografie, mode, illustratie of grafische vormgeving. Disciplines zoals game-, sieraad-, product- en modeontwerp komen ook veel terug in de pitches.

Scout night Zwolle door Samwise productions
Scout night Eindhoven door Tamara van Bastelaar

ABCSSS-eilanden

Voor het eerst werd dit jaar ook een scout night georganiseerd in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Programmamaker en curator Ana Maria Hernandez werd door het Stimuleringsfonds aangesteld als talent scout voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Hier zijn de scout nights gericht op alle startende professionele makers, niet alleen autodidacte makers.

De jury was te spreken over de kwaliteit van de pitches op de ABCSSS-eilanden. De vier geselecteerde makers sprongen eruit op artistiek-inhoudelijk vlak en de betekenis van hun praktijk voor het Caribisch deel van het Koninkrijk.

vervolg

De geselecteerde makers van de scout nights in Europees Nederland ontvangen elk € 1.000 voor het opstellen van een ontwikkelplan. Met dit plan kunnen zij instromen in de tweede fase van de Regeling Talentontwikkeling en een aanvraag doen voor een beurs van € 25.000.

De startende makers die geselecteerd zijn op de ABCSSS-eilanden gaan samen met een coach een ontwikkelplan opstellen en ontvangen op basis hiervan de talentontwikkelingsbeurs van € 25.000 voor het ontwikkelen van hun praktijk.

Scout night ABCSSS-eilanden, Kathedraal van Doornen
Scout night ABCSSS-eilanden, Kathedraal van Doornen