Terugblik Labweek Building Beyond tijdens Dak’Art in Senegal

Eindelijk ontmoetten de 12 geselecteerde, talentvolle Afrikaanse makers en ontwerpers binnen het mentorship programma Building Beyond elkaar live van 17 tot en met 21 juni 2022 in Dakar, Senegal. Na een reeks zoomsessies onder leiding van 4 mentoren (Khensani de Klerk, Ola Hassanain, Sénamé Koffi Agbodjinou en Selly Raby Kane), kon niemand meer wachten om elkaar écht te leren kennen, een week lang verschillende perspectieven uit te wisselen en diepgaande gesprekken te voeren over belangrijke maatschappelijke onderwerpen.

Performance door choreografe, performer, beeldend kunstenaar en curator Hana Tefrati, deelnemer van het Building Beyond programma. Foto: Jean-Baptiste Joire

12 juli 2022

Begin dit jaar startte de eerste ronde van het mentorship programma Building Beyond, een bijzondere samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Prins Claus Fonds. Dit alternatieve educatieve programma richt zich op thought leadership, het stimuleren van kritisch denken en het herkaderen van op design gebaseerde activiteiten. Door middel van design en creatieve probleemoplossingen proberen de deelnemers een nieuwe toekomst voor hun eigen stad uit te denken. Alle 12 deelnemers zijn werkzaam in verschillende landen, waaronder Algerije, Egypte, Marokko, Nigeria, Rwanda, Uganda en Zuid-Afrika.

Mentoren Ola Hassanain en Khensani de Klerk Foto: Yasmin Kursun

uitdagingen

Na de kennismaking is direct helder dat iedere deelnemer, net zoals het ontwerpveld in Nederland, aan dezelfde globale stedelijke uitdagingen en sociale thema’s werkt. Voorbeelden zijn het ontwerpen van meer groene en veilige publieke ruimtes, het creëren van meer bewustzijn voor de gevolgen van (super)snelle verstedelijking, en het stimuleren van burgerparticipatie bij het ontwikkelen van stedelijk beleid. Maar een belangrijk verschil is dat deze makers en ontwerpers nog meer kracht en inzet nodig hebben om te werken binnen vaak complexe financiële, politieke, sociale en ecologische contexten.

Installatie van deelnemer Kwasi Darko in het Ifan Museum tijdens de Dak’Art Biënnale. Foto: Yasmin Kursun

inspiratie

De drukke stad Dakar is een plek vol contrasten, met een pijnlijke koloniale geschiedenis en tegelijkertijd een toenemende jonge generatie met veel energie voor de toekomst. Overal in de stad is kunst en cultuur te vinden en dat maakt dit een interessante plek voor deze labweek, die plaats vond in de context van de Dak’Art Biënnale. Het programma bestond uit: het presenteren van ieders project, het bezoeken van de Dak’Art Biënnale en diverse ontwerpinstellingen (o.a. Black Rock Residency, Dakar Design Hub en RAW Material Company), workshops van lokale ontwerpers (o.a. van industrieel ontwerper Bibi Seck en architect Fadiyah Diene), een bezoek aan het kolonisch-historisch belangrijke eiland Gorée, en het ontmoeten van de Nederlandse ambassadeur Joan Wiegman. Tegelijkertijd gaven de 4 mentoren de deelnemers persoonlijk feedback op hun projecten en organiseerden zij dagelijkse reflectie, ofwel ‘imbizo’ sessies. Er zijn veel gesprekken gevoerd over de bijdrage van ontwerp aan dekolonisering en het creëren van meer duurzame en inclusieve steden en samenlevingen. Thema's die naadloos aansluiten op het thema Ndaffa, Forger / Out of the fire van de biënnale, dat zich richt op het vormgeven van een nieuwe manier van denken geworteld in Afrikaanse culturen, ervaringen en verhalen.

Foto: Jean-Baptiste Joire

vervolg

De deelnemers gaan de komende tijd weer gewoon online samen verder werken aan hun projecten, maar gelukkig komen zij binnenkort nog een keer bij elkaar. In oktober zijn zij tijdens de Dutch Design Week 2022 in Nederland om makers en ontwerpers van hier te ontmoeten, van elkaar te leren, inspiratie op te doen en mogelijke nieuwe samenwerkingen te verkennen. Wij kijken er nu al naar uit om ze te verwelkomen!

Lees hier de biografieën van alle mentoren en deelnemers.
Lees hier de openstaande oproep Building Beyond die voor de tweede keer open staat tot en met 4 augustus 2022.

Tekst: stafmedewerker programma Internationalisering Yasmin Kursun