Reimagining Future African Cities

Ontdek zaterdag 14 oktober 2023 nieuwe perspectieven voor de toekomst van Afrikaanse steden tijdens een inspirerende dag met lezingen, gepresenteerd door Nieuwe Instituut in samenwerking met Prins Claus Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en African Architecture Matters. Dit programma wordt gepresenteerd in samenhang met de tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunle Adeyemi.

datum: 14 oktober 2023
tijd:
14:00 uur – 15:45 uur (deel 1 Building Beyond)
locatie:
Nieuwe Instituut, Rotterdam
toegang
: €0 – €10

deel een: Building Beyond Prescribed Futures

14:00 – 16:00 uur
Het Building Beyond-programma bestaat uit vier verschillende paneldiscussies met twaalf kunstenaars en vier mentoren die zich in de Afrikaanse context bevinden. In de gesprekken wordt de paradox tussen de huidige omstandigheden van diverse steden en de ‘voorgeschreven’ toekomst van ‘de Afrikaanse stad’ onder de loep genomen. De sprekers bekijken hoe de gewenste toekomst van de Afrikaanse stad aangedreven wordt door een niet-duurzame dynamiek en dragen alternatieve instrumenten en methoden aan, zoals het gebruik van volksarchitectuur als technologie, het in kaart brengen van resonanties en het belichten van ruimtelijke denkbeelden.

De vier mentoren die ieder een paneldiscussie zullen leiden zijn: Nzinga B. Mboup (Senegal/Kameroen), Hicham Bouzid (Marokko), Ola Hassanain (Sudan/Nederland), en Khensani Jurczok-de Klerk (Zuid-Afrika/Zwitserland).

Onderdeel van de panel zijn: Ana Raquel Machava, Arafa C. Hamadi, Blqees Zuhair, Helen Zeru, Jepkorir Rose Kiptum, Mika’il, the Muezzin, neec nonso, Olufémi Hinson Yovo, Rania Atef, Sara Fahkry Ismail, Uzoma Orji, en Wezile Harmans.

Dit programma-element maakt deel uit van het Building Beyond-programma van het Prins Claus Fonds en het Stimuleringsfonds Creative Industrie, waarin creatieven worden uitgenodigd om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de toekomst van hun Afrikaanse stad met een focus op openbare ruimte en gemeenschap.

deel twee: Foundations for the Future

16:00 – 17:00
African Architecture Matters (AAmatters) werpt een kritische blik op mapping als methodologie voor inclusieve stedenbouw aan de hand van een presentatie van Iga Perzyna (directeur van AAmatters), waarin een reflectie op hun project Ng’ambo in Zanzibar en recente ervaringen in Cairo aanzet geven tot discussie. In dit programma-element staat de vraag centraal waarom we dingen in kaart brengen en hoe we dat doen, en worden tevens methoden verkend om inwoners te betrekken bij duurzame en inclusieve ontwikkelingsprocessen. Hierna volgt een gesprek tussen Iga Perzyna en Ali Khamis van de planningsafdeling in Zanzibar, het publiek en Berend van der Lars die de Q&A zal modereren en leiden.

deel drie: Revisiting Lagos with Rem Koolhaas

18:00 – 19:30 uur
Meer dan 25 jaar na zijn eerste ontmoeting met Lagos, kijkt architect Rem Koolhaas terug op zijn baanbrekende onderzoek naar de dynamiek, fricties en mogelijkheden van de Nigeriaanse megastad. Met fragmenten uit zijn talrijke bezoeken, zijn werk met Harvard-studenten voor Project on the City, en de documentaire Lagos: Wide and Close die hij maakte met filmregisseur Bregtje van der Haak, deelt Koolhaas zijn fascinatie met, en de belangrijke lessen die hij leerde van, de stad.

Tijdens de avond sluit een jongere generatie creatieven uit verschillende landen van het Afrikaanse continent zich bij Koolhaas aan, waaronder Kunlé Adeyemi (architect en oprichter van NLÉ), om concepten voor de toekomst te bespreken. Het gesprek wordt gemodereerd door Aric Chen (algemeen en artistiek directeur Nieuwe Instituut).

programma

14:00 – 16:00 uur: Deel I: Building Beyond Prescribed Futures
16:00 – 17:00 uur:
Deel II: Foundations for the Future
17:00 – 18:00 uur:
Borrel en Omleiding door Waterstad Rotterdam
18:00 – 19:30 uur: Deel III: Revisiting Lagos with Rem Koolhaas
19:30 uur:
Borrel en Omleiding door Waterstad Rotterdam
22:00 uur: Einde van de avond

Bezoekers kunnen gratis en zonder registratie aansluiten bij de Omleiding door de tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi. Let op: bij een Omleiding is er ruimte voor maximaal 15 bezoekers.

publieksprogramma Waterstad

Nieuwe Instituut organiseert gedurende de looptijd van de tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi een uitgebreid publieksprogramma met activiteiten die aansluiten bij thema’s die we in de tentoonstelling en op de drijvende bouwwerken in de vijvers rond het instituut verkennen: van zondagochtendyoga tot documentairefilms en van talkshows tot live radio.