Homepage

Reimagining Future African Cities

Ontdek zaterdag 14 oktober 2023 nieuwe perspectieven voor de toekomst van Afrikaanse steden tijdens een inspirerende dag met lezingen, gepresenteerd door Nieuwe Instituut in samenwerking met Prins Claus Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en African Architecture Matters. Dit programma wordt gepresenteerd in samenhang met de tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunle Adeyemi.

datum: 14 oktober 2023
tijd:
14:00 uur – 15:45 uur (deel 1 Building Beyond)
locatie:
Nieuwe Instituut, Rotterdam
toegang
: €0 – €10

Samen met dynamische en innovatieve creatieven uit diverse Afrikaanse landen leren we door middel van lokale kennis wat de uitdagingen en de mogelijkheden kunnen zijn voor alternatieve routes naar de toekomst voor het continent met een ongekend potentieel.

Building Beyond
is een programma van het Prins Claus Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Het brengt de ervaringen samen van Afrikaanse creatieven, die met hun werk nieuwe ideeën ontwikkelen voor de toekomst van hun steden. Aan het programma nemen 12 creatieven en vier mentoren uit 14 Afrikaanse landen deel. Ze bestrijken een breed veld aan ruimtelijke praktijken, waaronder architectuur, urbanisme, digitaal ontwerp, beeldende kunst, fotografie en performance. Door middel van hun creatieve praktijken kijken ze naar hun steden en vragen zich af: welke processen definiëren onze gedeelde ruimten, welke vormen moeten we gebruiken om ze te ontwikkelen en wie gaan die ontwikkelingen in praktijk brengen?

Tijdens de panels discussiëren de vier mentoren die de 12 creatieven begeleiden over de paradox tussen de huidige omstandigheden in verschillende steden en de 'voorgeschreven' toekomst van de Afrikaanse stad. Ze onderzoeken hoe de voorgestelde toekomst van de Afrikaanse stad wordt gevoed door een niet-duurzame dynamiek en komen met ideeën voor alternatieve instrumenten en methoden, zoals het gebruik van traditionele kennis als een technologie, het in kaart brengen van resonanties en het aan het licht brengen van ruimtelijke verbeelding.

panels
- African Anthropocene; moderator: Nzinga B. Mboup – Senegal/Kameroen (architect en onderzoeker)
Reflectie op hoe het construct van moderniteit, dat nog steeds wordt nagestreefd in Afrikaanse steden, wordt gevoed door extractieve industrieën, die giftige landschappen creëren en gemeenschappen verder marginaliseren.
- Vernacular Technology; moderator: Hicham Bouzid – Marokko (cultuurbeoefenaar en onafhankelijk curator)
De ontwikkeling van een andere kijk op informaliteit om het gesprek over de informele economie in Afrika een nieuwe richting te geven.
- Cities of Resonance; moderator: Ola Hassanain – Soedan/Amsterdam (kunstenaar en architect)
Het determinisme van de toekomst van de Afrikaanse stad doorbreken en in plaats daarvan de resonanties in het werk van Afrikaanse professionals in kaart brengen, om zodoende onze realiteit te verbinden met de materiële omstandigheden waarin we ons bevinden.
- Between Imaginary and Image;
moderator: Khensani Jurczok-de Klerk – Zuid-Afrika/Zwitserland (architectuuronderzoeker en designer)
Wat zijn de implicaties, uitdagingen en mogelijkheden van het vertellen van ruimtelijke verhalen in geografieën die zijn ingebed in denkbeelden over uitsluiting?

Aan Building Beyond nemen deel:
- Ana Raquel Machava – Mozambique (architect en urbanist)
- Arafa C. Hamadi – Tanzania (multidisciplinair kunstenaar)
- Blqees Zuhair – Libië (kunstenaar en curator)
- Helen Zeru – Ethiopië (multidisciplinair kunstenaar)
- Jepkorir Rose Kiptum – Kenia (curator)
- Mika’il, the Muezzin – Zuid-Afrika (storyteller, vertaler en sociaal beeldhouwer)
- Neec Nonso – Nigeria (beeldend kunstenaar en fotograaf)
- Olufémi Hinson Yovo – Benin (architect en kunstenaar)
- Rania Atef – Egypte (beeldend kunstenaar)
- Sara Fahkry Ismail – Egypte (beeldend kunstenaar, performancekunstenaar en somatisch therapeut)
- Chidumaga Uzoma Orji – Nigeria (beeldend en experimenteel kunstenaar)
- Wezile Harmans – Zuid-Afrika (beeldend kunstenaar)

deel twee: New Models in Practice: African Architecture Matters workshop

16:00 – 17:00
New Models in Practice: African Architecture Matters workshop
Als onderdeel van Waterstad Rotterdam richt het onderzoeks- en adviesplatform African Architecture Matters zich op de specifieke kwetsbaarheid van kustgemeenschappen in Afrika en elders, en op de urgentie die zij voelen om hun eigen lokale situatie te transformeren naar een veerkrachtige en wendbare toekomst. African Architecture Matters is een not-for-profit adviesbureau dat werkt met de Afrikaanse gebouwde omgeving op het gebied van erfgoed, planning, onderzoek en onderwijs.
17:00 - 18:00
Netwerkborrel en rondleiding door Waterstad deel 1

deel drie: Other Futures: Envisaging Alternative Scenarios
18:00 – 19:30 Other Futures: Envisaging Alternative Scenarios
Dit panel biedt een discussie tussen vooraanstaande architecten en denkers die werken op het Afrikaanse continent. Tijdens deze discussie reflecteren panelleden op vroegere en huidige stedelijke praktijken en stellen alternatieve scenario's voor.
19:30 Waterstad-rondleiding deel 2 / bar open
22:00 Einde van de avond

publieksprogramma Waterstad
Nieuwe Instituut organiseert gedurende de looptijd van de tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi een uitgebreid publieksprogramma met activiteiten die aansluiten bij thema’s die we in de tentoonstelling en op de drijvende bouwwerken in de vijvers rond het instituut verkennen: van zondagochtendyoga tot documentairefilms en van talkshows tot live radio.