Building Beyond labweek in Mozambique

In samenwerking met het Prince Claus Fund kwamen 12 geselecteerde interdisciplinaire Afrikaanse makers en ontwerpers samen voor een labweek in Maputo, Mozambique. De groep werd eind 2024 geselecteerd en startte begin dit jaar met het Building Beyond programma, waar deze lab week onderdeel van is.

28 mei 2025

De geselecteerde deelnemers aan deze vierde editie zijn actief in verschillende disciplines: van architectuur en stedenbouw tot digitaal ontwerp, onderzoek en performance. Een jaar lang worden deze ontwerpers en kunstenaars begeleid door vier ervaren mentoren: Khensani Jurczok-de Klerk, Ola Hassanain, Fatima Bintou Rassoul SY en Hicham Bouzid.

Labweek in Maputo

De labweek, gehouden van 26 april tot 3 mei, kwam tot stand in samenwerking met Ana Raquel Machava, deelnemer uit de tweede editie van Building Beyond. Het programma startte met een kennismakingssessie onder leiding van deelnemers Adam Yawe en Thelma Ndebele. Elke deelnemer en mentor stelde zichzelf voor aan de hand van een klein voorwerp dat een verhaal vertelde over henzelf en hun werkwijze. Deze voorwerpen vormden tevens het startpunt voor een gezamenlijke reflectie op hoe zij de stad ervaren.

Kennismakingssessie. Fotografie Ọlájídé Ayẹni.

De groep begon de week met een bezoek aan het Mafalala Museum, een gemeenschapsinstelling die kritisch denken stimuleert door kunst en het ontwikkelen van culturele voorzieningen. Mafalala is een bekende en historische wijk in Mozambique, die de basis vormt voor de inhoudelijke benadering van het museum en een perspectief biedt op de stad vanuit de periferie. Na het bezoek ontmoette de groep Joao Roxo, oprichter van Amina Studio, een creatieve interdisciplinaire studio die zich specialiseert in het ontleden en herinterpreteren van stedelijke symbolen. Joao introduceerde de groep bij makers waarmee hij regelmatig samenwerkt: Nandele Maguni, Lourino Zandamela, Dilayla Romeo en anderen.

Tijdens de labweek sloot fotograaf Ildefonso Colaço zich aan bij de groep om hoogtepunten van de week vast te leggen, maar ook om een sessie te leiden over zijn praktijk en verbinding met Maputo. Colaço maakt deel uit van een collectief dat Mozambiques eerste boek over stedelijke kunst publiceerde, samen met Chonga Pessana en muurschilder Afro Ivan. Met z'n drieën leidden zij een krachtige sessie over het vertellen van gemeenschapsverhalen door middel van publieke fotografie en straatkunst in Unit 7 in Maputo. De sessie toonde aan hoe kunst ruimte, beweging en identiteit herclaimt.

Bezoek aan Mafalala Museum en sessie publieke fotografie en straatkunst in Unit 7. Fotografie Ildefonso Colaço.

De deelnemers brachten ook een middag door met collectief Xada Baba. Het collectief organiseerde een pop-up evenement waarin modepraktijken, huidige samenwerkingsvormen en de interdisciplinaire aard van het lokale ontwerp- en ondernemerslandschap centraal stonden.

Een vast onderdeel van de labweek is een netwerkdiner dat past bij de lokale context - in dit geval Maputo. Dit jaar werd de groep ontvangen door acteur en performer Yuck Miranda bij 16Neto, een creatieve en veelzijdige ruimte in het centrum van de stad. Tijdens dit diner werden interdisciplinaire makers en culturele practitioners uit Maputo uitgenodigd om de groep te ontmoeten en waardevolle contacten te leggen.

Kennismaking met de bekende Mozambikaanse keramiste Reinata Sadimba. Fotografie Ọlájídé Ayẹni.

Tegen het einde van de week werden de deelnemers ontvangen in Casa Velha door Quito Tembe, artistiek directeur van het KINANI International Contemporary Dance Platform, en Nelsa Nguambe, een gerenommeerde schilder en productontwerper die de groep ook liet kennismaken met de bekende Mozambikaanse keramiste Reinata Sadimba.

De labweek werd afgesloten in Cinema Scala, waar de oprichters van Afrocinemakers, JJ Nota en Omar Faquira, lieten zien hoe zij storytelling inzetten als instrument voor culturele identiteit, activisme, entertainment en overleving. Dit werd gevolgd door een sessie met Wilford Machili van het Maputo Film Festival, die zijn ervaringen deelde in het opbouwen van een duurzame lokale filmindustrie.

Building Beyond vierde editie

Dit is de vierde en laatste editie van het Building Beyond mentorschapsprogramma, met deelnemers uit Ghana, Kenia, Zuid-Afrika, Nigeria, Libië en Ethiopië. Zij werken aan projecten met een gezamenlijke focus op gemeenschapsinitiatieven die de toekomst van openbare ruimte, gemeenschap en functionaliteit binnen hun eigen leefomgeving herdefiniëren.

Voor meer informatie over de deelnemers en mentoren van Building Beyond, kun je terecht op de website van het Prince Claus Fund.