Talentontwikkeling – 55 beurzen toegekend

Jaarlijks biedt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie opkomend ontwerptalent de vrije ruimte om zich te richten op artistieke en professionele groei. De lichting van 2025 is inmiddels door de adviescommissie bepaald. Lees meer over de selectie en over de kick-off dag.

26 november 2024

Na een voorselectie uit meer dan 270 portfolio’s in de eerste ronde van de Regeling Talentontwikkeling en scout nights, beoordeelde de adviescommissie in de tweede ronde 98 ontwikkelplannen, waarvan 28 via vier scout nights. De scout nights, waarin 53 jonge makers zichzelf aan een jury presenteerden, vonden dit jaar plaats in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle. Dit jaar organiseerde het fonds voor het eerst ook een scout night in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Na een pitch en begeleidinstraject ontvingen vier makers via deze weg de ontwikkelbeurs.

Adviseurs Cye Wong Loi Sing, Giorgio Toppin, Tessa Geuze, Yin Yin Wong, Wisse Ankersmit, Nicole Maurer, Roos Groothuizen, Harriët Mbonjani en Daphne Bakker selecteerden in totaal 55 ontwikkelplannen. Alle geselecteerde makers en ontwerpers ontvangen € 25.000 en krijgen hiermee de kans om hun praktijk het komende jaar verder te ontwikkelen, zowel artistiek als professioneel.

In de beoordeling heeft de commissie gelet op de kwaliteit in doel en opzet van het ontwikkelplan, omgevingsbewustzijn en positionering van de praktijk binnen het vakgebied en in maatschappelijke context, ontwikkelvermogen, en tot slot de mate waarin het ontwikkelplan en voorgestelde activiteiten bijdragen aan het ontwikkelen van een onderscheidende en betekenisvolle praktijk binnen de creatieve industrie.

Groepsfoto Talentontwikkeling lichting 2025. Foto Victor Wennekes.

algemene indruk

De aanvragen binnen de Regeling Talentontwikkeling blijven ook dit jaar weer de breedte en diversiteit van de creatieve industrie weerspiegelen. De selectie presenteert een veelzijdige generatie makers die zich richten op actuele thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en de relaties tussen het menselijke en het ‘meer dan’ menselijke. De commissie ziet sterke artistieke visies en een groeiend bewustzijn voor maatschappelijke vraagstukken, maar roept makers ook op tot meer durf en experiment buiten hun vertrouwde netwerken.

Participatie en democratische processen krijgen veel aandacht binnen de discipline architectuur. Makers zoeken naar manieren om structuren te doorbreken en verantwoordelijkheid te nemen in het gebruik van materialen en ruimte. Zo onderzoekt Yannesh Meijman ruimtelijke rechtvaardigheid met audiovisuele producties en nieuwe vormen van organisatiestructuren.

Talenten tijdens de kick-off dag. Foto Victor Wennekes.

In vormgeving ligt de nadruk in veel aanvragen op technische vaardigheden. Aanvragers die vernieuwende perspectieven presenteerden werden door de commissie gewaardeerd. Romy Zhang koppelt bijvoorbeeld sociaal-politieke vraagstukken aan audiovisuele verhalen, en Lydienne Albertoe brengt met experimenten in handwerk nieuwe lagen aan in haar onderzoek naar identiteit en erfgoed.

Binnen digitale cultuur is de balans tussen mens en niet-mens een terugkerend thema, waarbij de vermenselijking van technologie vaak centraal staat. Makers zoals Mika Schalks, die queer representatie in kinderanimatie onderzoekt, combineert techniek en inhoud op vernieuwende manieren.

De commissie waardeert praktijken die thema’s als duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en diversiteit overtuigend koppelen aan artistieke vernieuwing. Makers die met lef buiten hun netwerken opereren en nieuwe vormen van samenwerking en presentatie zoeken, dragen volgens de commissie bij aan een inclusiever en toekomstbestendig creatief veld.

Talenten tijdens de kick-off dag. Foto Victor Wennekes.

diversiteit en inclusie

Over het geheel genomen is de diversiteit en inclusie binnen de Regeling Talentontwikkeling erg groot. Dit uit zich in verschillende aspecten, zoals het opleidingsniveau, de academies waar makers afstuderen, en de thema’s waaraan ze zich verbinden. Verder is er onder de groep aanvragers een grote diversiteit in culturele achtergrond, gender, beperkingen (zichtbaar en onzichtbaar), neurodiversiteit, en geografische spreiding.

Wel raadt de commissie aanvragers aan om ook expertise buiten hun eigen netwerk te zoeken voor meer verschillende perspectieven. Ook valt op dat het activisme in deze lichting iets is teruggenomen ten opzichte van voorgaande jaren.

Talenten tijdens de kick-off dag. Foto Victor Wennekes.

kick-off

Omdat het Stimuleringsfonds veel waarde hecht aan kennisuitwisseling en individuele makers met elkaar wil verbinden, organiseerden we op 19 september 2024 een kick-off voor alle bovengenoemde makers en ontwerpers. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats op boerderij ’t Gagel in Lochem, een plek waar regeneratief ontwerp en duurzaamheid centraal staan. Bij aankomst werden de deelnemers verwelkomd door Anne van Leeuwen, mede-oprichter van ’t Gagel, die een introductie gaf over regeneratief ontwerp. Vervolgens konden de deelnemers de boerderij verkennen tijdens rondleidingen in kleine groepen, en vonden er drie interactieve workshops plaats. De dag werd afgesloten met een borrel.

In januari en mei staan er weer gezamenlijke programma’s met de lichting talenten op de planning. De sessies worden gebruikt om te netwerken, ervaringen uit te wisselen over het ontwikkeljaar en elkaar te inspireren.