Salone del Mobile – 15 projecten geselecteerd

Na een door covid-19 afgedwongen pauze van twee jaar vindt de Salone del Mobile dit jaar weer plaats in de vorm zoals we die voor de pandemie kenden. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie riep Nederlandse ontwerpers op om een voorstel in te dienen voor een presentatie tijdens de Milanese beursweek.

19 mei 2022

De Open Oproep Salone del Mobile 2022 leverde 25 voorstellen op. Adviseurs Simone Post, Siba Sahabi en Arnout Meijer selecteerden hieruit 15 projecten. Met de geselecteerde projecten wil het Stimuleringsfonds de hoge kwaliteit van de Nederlandse ontwerpsector onderstrepen en de internationale reputatie van de Nederlandse creatieve industrie versterken.

De selectie bestaat uit:

- RoBoGo – Studio RAP
- 21st century Heraldry of Italy – 75B Rotterdam (foto bovenaan)
- Animal Factory – Luca Boscardin
- Op maat – VANTOT vof
- Kaia – Studio Kim van den Belt
- Spaces for Well Being – Alissa+Nienke
- No Waste Time Chair – Teun Zwets
- This is it. – WhiteNoiseDada

- So It Goes – Sander Hagelaar
- Regained x Weved Chair 01 – Buro Bordo
- Design ARRAY lighting in Milaan – David Derksen
- Magic Colour Machine – LoopLoop
- Playfulness – Studio Sophia Schullan
- Sitting on Steel muscles – Flora Lechner
- Natuurlijk – Tess van Zalinge

Animal Factory, Luca Boscardin

toelichting op de selectie

De selectie geeft een breed beeld van de kwaliteiten van het Nederlandse ontwerpveld. Opvallend zijn een aantal terugkerende thema’s binnen de projecten. Verschillende projecten zijn gericht op de herwaardering van materialen en de transitie naar een circulaire economie. Zo presenteert Teun Zwets de No Waste Time Chair, gemaakt van restschuim uit de industrie dat wordt opgewaardeerd met een coating van gerecycled materiaal. WhiteNoisaDada zet het publiek met This is it aan om onze waarden te heroverwegen door onder het mom van anti-esthetiek waardeloze (afval)materialen te presenteren als hoogwaardige iconen. Regained en Weved hebben de handen ineengeslagen en een vouwstoel ontwikkeld uit herwonnen hardhout afkomstig uit de bouw en tot nog toe onbenutte Nederlandse wol. Natuurlijk is een project van Tess van Zalinge dat draait om het innovatief verwerken van textielafval. Samen met drie creatieve ondernemers ontwikkelde Van Zalinge drie looks van deadstock uit fabrieken in het mekka van de textiel, het Italiaanse Prato.

RoBoGo, Studio RAP en RNDR

Ook is er aandacht voor de openbare ruimte. Met Animal Factory wil Luca Boscardin aanzetten tot het heroverwegen van de openbare ruimte en kleur en speelsheid geven aan het stedelijke landschap. De verzameling minimalistische metalen buisvormige constructies in de vorm van dieren stimuleert de interactie tussen mensen en genereert sociale dynamiek. RoBoGo is een project van Studio RAP en RNDR dat de mediafaçade – bekend van toeristische trekpleisters als Times Square in New York – naar een nieuw niveau tilt met oog voor de dynamische en communicatieve kracht van de façade en architectonische waarde van de gebouwde omgeving. Ze ontwikkelden hiervoor 3d-geprinte keramische panelen met geïntegreerde ledlampen. In Milaan worden ze gepresenteerd bij Magazzini Raccordati dat momenteel wordt gerenoveerd. VANTOT toont in Milaan twee lichtinstallaties waaronder Sunseeker, een innovatieve, duurzame en interactieve straatverlichtingsinstallatie. Sunseeker beweegt als een zonnebloem om zijn as, altijd op zoek naar de optimale positie ten opzichte van de zon. De energie die dat oplevert zorgt ervoor dat Sunseeker ’s nachts kan meebewegen en interacteren met wandelend publiek door van lichtintensiteit en kleur te veranderen.

Al dan niet in reactie op de coronapandemie zijn er twee projecten die draaien om de zorg voor elkaar. Spaces for Well Being is de visie van Alissa+Nienke op ontworpen ruimtes die bewezen bijdragen aan het welzijn van de mens. Deze visie wordt in Milaan tastbaar in een presentatie die in verschillende scenes een mix toont van materialen, installaties en prototypes. Met Playfulness wil Sophia Schullan de geestelijke gezondheid van mensen verbeteren en een gelukkiger dagelijks leven creëren in tijden van crisis. In vijftien installaties, gemaakt van triviale huishoudelijke artikelen, zet Schullan op speelse wijze onze dagelijkse routines op zijn kop. Op basis van de installaties maakte Schullan een korte film.

Kaia, Studio Kim van den Belt

locaties

De geselecteerde projecten worden op verschillende locaties gepresenteerd in Milaan. Vier van de geselecteerde projecten zijn uitgenodigd door Certosa Initiative – een nieuw Nederlands platform opgezet door architectenbureau Beyond Space en Organisation in Design. De locatie ligt in de wijk Certosa. Twee geselecteerde projecten werden uitgenodigd door BASE Milano, een collectief actief in meerdere creatieve disciplines en gericht op het ontwikkelen van een inclusief ecosysteem. BASE nodigt ontwerpers uit om samen een meer bewuste en duurzame toekomst te ontwerpen. De expositie op de Salone heet: We Will Design. Het collectief is gevestigd in de wijk Tortona. Verder zijn er projecten te zien in Palazzo Francesco Turati waar Masterly een locatie heeft, in Isola Design District, bij Rossana Orlandi en in Alcova.

beoordeling en budget

De ingediende voorstellen zijn getoetst aan de hand van de criteria van deze oproep:
- De artistiek-inhoudelijke waarde van de presentatie: Er is gekeken naar het portfolio van de aanvrager, de positie binnen het vakgebied en de context waarbinnen het werk wordt gepresenteerd.
- Het plan en de motivatie: Er is gekeken naar het tentoonstellingsontwerp en of de activiteiten consistent zijn in doel en opzet. Verder was belangrijk hoe het belang van de presentatie wordt vergroot.
- De relevantie van de presentatie voor de Nederlandse creatieve industrie: Er is gekeken naar de verwachte kansen en bijdrage die de presentatie creëert voor de aanvrager en de Nederlandse creatieve industrie.

De mate waarin de presentaties de breedte en diversiteit representeren van het Nederlandse ontwerpveld is door de adviescommissie ook meegenomen in de beoordeling. De beoordeling had de vorm van een tender: een aantal voorstellen is verkozen boven de andere. Met een budget van 50.000 euro konden alle positief beoordeelde aanvragen worden gehonoreerd.

Bekijk de volledige selectie hier.
En lees hier over meer projecten, die een bijdrage van het fonds ontvingen, die te zien zijn tijdens de Salone. De Salone del Mobile 2022 vindt plaats van 7 tot en met 12 juni 2022.