Terugblik Salone del Mobile 2024

Van 16 tot en met 21 april vond de Salone del Mobile 2024 plaats, een van de meest omvangrijke internationale beurzen voor meubel- en productontwerp. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder, Sharvin Ramjan, coördinator Talentontwikkeling en Joannette van der Veer, stafmedewerker Vormgeving, bezochten namens het fonds de ondersteunde presentaties in Milaan.

1 mei 2024

Ter gelegenheid van de beursweek zette het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie eind 2023 twee open oproepen uit voor onderscheidende Nederlandse presentaties op de Salone del Mobile 2024. Elf presentaties van professionele makers, ontwerpers en ontwerpbureaus uit het Nederlandse ontwerpveld werden geselecteerd in de reguliere open oproep.

Daarnaast stelde het Stimuleringsfonds tien Nederlandse startende makers, ontwerpers en architecten in staat hun werk voor het eerst internationaal te presenteren in een groepstentoonstelling bij cultureel centrum BASE Milano. Het programma bood ruimte aan projecten die zijn gericht op onderwerpen als ruimtelijke rechtvaardigheid, saamhorigheid en solidariteit. Het fonds bood met de eerste Open Oproep BASE at Salone del Mobile 2024 actief een springplank aan individuele makers die nooit eerder internationaal werk hebben gepresenteerd. Hierdoor vergroot het fonds de internationale zichtbaarheid van opkomende Nederlandse ontwerpers. Daarnaast heeft de open oproep als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en duurzame internationale relaties op te bouwen.

Hieronder volgt een beeldverslag op de Milanese beursweek:

Foto: Ilco Kemmere

Van links naar rechts: Giulia Cugnasca (Creative Director BASE Milano), Francien van Westrenen (Hoofd Agentschap Nieuwe Instituut), Ellen Zoete (Programmamanager Internationale projecten), Stefano Musilli (Cultureel Medewerker Nederlands Consulaat-Generaal Milaan), Linda di Pietro (Artistic director BASE Milano), Dewi van de Weerd (Ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking), Sharvin Ramjan en Joannette van der Veer (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie).

Presentatie Anas Chao in BASE Milano. Foto: Ilco Kemmere

base milano
In het culturele centrum BASE Milano, een cross-over plek waar kunst, bedrijfsleven, technologie en sociale innovatie samenkomen, bood het programma We Will Design ruimte aan projecten die gericht zijn op onderwerpen als ruimtelijke rechtvaardigheid, saamhorigheid en solidariteit. Ook de tien geselecteerde projecten in de groepstentoonstelling raakten aan deze thema’s. De ondersteunde makers kregen op deze manier de mogelijkheid om gezamenlijk op te trekken en binnen een grootse internationale manifestatie hun projecten te contextualiseren en vanuit de inhoud te presenteren.

Links: Eros Risiglione laat Miriam van der Lubbe (DDW) zijn presentatie zien. Midden: ontwerper Susanna Tomassini. Rechts: Syb Groeneveld krijgt uitleg over FALSEWORK door Bert Jan van der Bosch.
Links: presentatie Augustina Lavickaite in BASE Milano. Foto's: Ilco Kemmere
Links: presentatie Loi studio. Midden: presentatie Studio Holly Zambonini. Rechts: presentaties Gijs Schalkx en FALSEWORK. Foto's: Ilco Kemmere
Ontwerper Cecilia Casabona vertelt over haar ondersteunde presentatie The Dutch Embassy of Living in DOPO? tijdens de radio uitzending van Elevator Radio. Foto: Ilco Kemmere

Het broadcasting platform Elevator Radio presenteerden een week lang hun gelijknamige Elevator Radio, een mobiel radiostation met interviews, rondetafelgesprekken en muziek, onder andere op het dak van BASE Milano. Sharvin Ramjan, coördinator Talentontwikkeling, en Dewi van de Weerd, Ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking, werden geïnterviewd over de toekomst van startende Nederlandse ontwerpers op internationale manifestaties en het belang van representatie.

Op woensdagochtend presenteerden vier startende makers, die werk presenteerde in de groepstentoonstelling van BASE, hun praktijk in een publieke en informele setting. Ontwerper Anas Chao liet naar aanleiding van zijn project An Inquiry Into Dutch Dumplings dumplings proeven. En ontwerper Gijs Schalkx presenteerde zijn Plastic Car, die niet van plastic is, en vertelde meer over zijn jaar en zijn ervaringen bij het ontvangen van de Talentontwikkelingsbeurs in 2023.

Links: Anas Chao deelt dumplings uit. Midden: presentatie door Gijs Schalkx. Rechts: Plastic Car door Gijs Schalkx. Foto's: Ilco Kemmere

alcova
Het rondreizend platform Alcova, voor onafhankelijk ontwerp, strijkt neer op verlaten locaties en was dit jaar in twee villa’s te vinden in het Noorden van Milaan. In Villa Bagatti Valsecchi was de presentatie ELVIS - POST - HELICOPTER - OPEN ATELIERS te zien met kleurrijke installaties van ontwerpers Elvis Wesley, Simone Post en Adrianus Kundert.

ELVIS - POST - HELICOPTER - OPEN ATELIERS. Foto's: Ilco Kemmere
In de wijk Isola exposeerde Daniel van Dijck het project Een Decennium van Design, waar hij de veelzijdigheid van zijn keramisch ontwerp en samenwerkingen belicht. Foto's: Ilco Kemmere