25 projecten geselecteerd tijdens vierde editie scout nights

Tijdens de scout nights, die dit voorjaar plaatsvonden op vijf locaties verspreid over het land, pitchten 59 jonge makers hun werk om in aanmerking te komen voor een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Uit alle pitches zijn 25 projecten geselecteerd voor de tweede ronde van de Regeling Talentontwikkeling.

26 april 2023

Tijdens deze vierde editie selecteerden scouts Philip van Vorstenbosch (Zwolle), Wouter Pocornie (Amsterdam), Shirin Mirachor (Rotterdam), Dina Ziad (Utrecht) en Glenda Pattipeilohy (Eindhoven) elk maximaal vijftien makers die mochten presenteren. Per pitchlocatie werd ook een jury samengesteld met experts die samen een breed veld aan expertise vertegenwoordigden.

Net als voorgaande jaren zijn de aanvragers veelzijdige makers. Ze verhouden zich niet tot slechts één discipline, maar zetten verschillende media in om werk te maken en te delen met publiek. De geselecteerde makers overtuigden de jury met de kwaliteit van hun werk, omgevingsbewustzijn en positionering, ontwikkelvermogen, en het potentieel onderscheidend vermogen van hun werk binnen de creatieve industrie. De jury is te spreken over de duidelijke artistieke signatuur van de geselecteerde makers en de koppeling die zij maken met de inhoudelijke thema’s.

Er blijkt veel behoefte te zijn voor onderzoek naar ‘roots’ en identiteit.

Dina Ziad, scout in Utrecht: ‘De kwaliteit van de pitches was hoog. Er waren veel sterke persoonlijkheden met een eigen verhaal. Het was opvallend dat er veel behoefte blijkt te zijn om onderzoek te doen naar “roots” en identiteit. Dit is een tendens die je momenteel überhaupt veel ziet – wellicht vooral binnen mijn netwerk – maar ik merkte een sterke behoefte om gezien en gehoord te worden. In een aantal pitches spraken makers letterlijk van “wij zijn er ook”. Dat raakt mij wel. De thema’s identiteit en biculturaliteit kwamen we meerdere keren voorbij.’

Foto: Derek Zomer
Foto's: Derek Zomer

De scout nights worden sinds 2019 georganiseerd en vallen onder de Regeling Talentontwikkeling. Deze pitchmomenten zijn gericht op ontwerpers en makers die geen ontwerp- of architectuuropleiding op hbo- of universitair niveau hebben afgerond. Zo stelt het Stimuleringsfonds ontwerpers en makers met verschillende sociale, economische en culturele achtergronden in staat hun ontwerppraktijk verder artistiek te ontwikkelen en te professionaliseren.

Dat de scout nights van grote meerwaarde zijn voor de makers, bleek onder andere tijdens de bijeenkomst in Utrecht. Dina Ziad: ‘De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat autodidacte makers echt gebaat zijn bij een netwerk van makers en opdrachtgevers, presentatieruimtes en curatoren/programmamakers om zich verder te kunnen ontwikkelen. Veel autodidacte en mbo-makers hebben een minder georganiseerd netwerk dan alumni van bijvoorbeeld de HKU. Tijdens de scout night in Utrecht hebben twee makers elkaar gevonden. Momenteel hebben zij een gezamenlijke tentoonstelling bij Atay Atelier – de locatie van de pitch night. Er zijn nieuwe connecties gelegd en dat vind ik echt mooi om te zien.’

Foto's: Lizzy Zaanen
Foto: Lizzy Zaanen

vervolg
De makers die tijdens de scout nights zijn geselecteerd ontvangen elk € 1.000 voor het opstellen van een ontwikkelplan waarmee ze de tweede fase van de Regeling Talentontwikkeling instromen. In deze tweede ronde worden de ontwikkelplannen beoordeeld door de adviescommissie van de regeling, samen met de plannen van makers die in de eerste fase van de Regeling Talentontwikkeling werden geselecteerd. De definitieve selectie van makers die een talentontwikkelingsbeurs van € 25.000 van het Stimuleringsfonds ontvangen, wordt deze zomer bekendgemaakt.

Foto bovenaan: Lizzy Zaanen