Stimuleringsfonds Creatieve Industrie virtueel aanwezig op Dutch Design Week 2020

Een bijzonder jaar belooft een bijzondere Dutch Design Week, eentje waarbij het in Eindhoven, in grote tegenstelling tot alle eerdere edities, stil zal blijven. We weten allemaal waarom. In plaats van op Sectie C, in de vele ateliers, of in het Klokgebouw, vindt de bedrijvigheid dit jaar online plaats. Gelukkig was het fonds hierop voorbereid en kunnen we tijdens de Dutch Design Week twee online exposities presenteren.

27 september 2020

Talent Tours
Talent Tours geeft via korte videoportretten een inkijk in de denkwijze en praktijk van 39 opkomende ontwerptalenten, talenten die zich stuk voor stuk verhouden tot actuele maatschappelijke thema's. Wat zijn hun drijfveren, hun twijfels en ambities en welke waardes stellen zij voorop in hun werk? Door deze ontwerptalenten via een talentontwikkelingsbeurs een jaar lang de vrije ruimte te bieden om zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht, kunnen zij voor zichzelf een betekenisvolle positie in het werkveld en de maatschappij creëren. Neem social designer en bio-artist Kuang-Yi Ku die beklemmende toekomstscenario's schetst waarin hij het publiek confronteert met de vraag wat nog acceptabel is als het gaat om de invloed van de medische wetenschap op ons leven. Of Marwan Magroun die een fotoserie en film maakte waarin hij het stigma dat rust op vaders met een migrantenachtergrond wil weerleggen. En Milou Voorwinden wiens onderzoek naar 3D-weven hopelijk zal bijdragen aan de verduurzamingsslag die zo hard nodig is in de mode-industrie.

Talent Tours presenteert
Alvin Arthur, Anna Fink, Arvand Pourabbasi, Chiara Dorbolò, Cream on Chrome, Gilles de Brock, Giorgio Toppin, Jing He, Juliette Lizotte, Kasia Nowak, Kuang-Yi Ku, Lieselot Elzinga, Marco Federico Cagnoni, Mark Henning, Marwan Magroun, Maxime Benvenuto, Millonaliu, Milou Voorwinden, Minji Choi, Mirte van Laarhoven, Nadine Botha, Nastia Cistakova, Nikola Knezevic, Ottonie von Roeder, paradyme, Post Neon, Rosita Kær, Sae Honda, Saïd Kinos, Seokyung Kim, Sissel Marie Tonn, Suk Go, Telemagic, Tereza Ruller, Thor ter Kulve, Tijs Gilde, Tomo Kihara, Ward Goes en Yavez Anthonio.
Alle videoportretten zijn gemaakt door Studio Moniker.

livestreams
Van 18 t/m 25 oktober vinden er tijdens de Dutch Design Week dagelijks livestreams plaats van nieuw talent. Kijk zondag live mee hoe Mirte van Laarhoven in het bos het slotstuk van haar reizende expositie Dead wood alive bouwt. Stap met Tomo Kihara op maandag in de YouTube-bubbels van anderen met de YouTube-filtersimulator Their-Tube. Of neem zaterdag deel in de workshop van architect en schrijver Chiara Dorbolò die je meeneemt in haar creatieve schrijfproces. Bekijk de agenda en de livestreams hier.

Chronic Health
Onze andere online expositie Chronic Health – Happily ever after? presenteren we in het kader van de Embassy of Health. In vijftien projecten tonen we in samenwerking met Waag, Philips, Máxima MC, UCreate en Dutch Design Foundation de kracht van ontwerpend onderzoek bij het vinden van antwoorden op vragen die de afgelopen maanden urgenter zijn geworden dan ooit: Wat vinden we eigenlijk belangrijk voor onze kwaliteit van leven? Is dat overleven, ten koste van al het andere wat we zo belangrijk vinden? Is er naast alle protocollen genoeg ruimte voor wat ons zichtbaar goed doet? En hoe zit het als je naar het grotere geheel kijkt: het functioneren van de maatschappij, de leefbaarheid van de planeet? In de getoonde projecten werken ontwerpers samen met zorgprofessionals met een vooruitziende blik aan een gezonde samenleving. Zo ontwikkelde ontwerpbureau Panton in samenwerking met een aantal ziekenhuizen de Medische metrolijn die behandeltrajecten inzichtelijk maakt voor alle betrokken zorgverleners én patiënt. Gabriel Fontana ontrafelde met 'Multiform' de competitieve en normatieve kanten van teamsport, en presenteert een socialere variant. En Studio Samira Boon onderzoekt samen met de VU en Waag Society hoe de bacteriële laag die op het oppervlak van de gefermenteerde drank kambucha groeit kan worden ingezet voor een duurzaam, ademend interieur.

praktische informatie
De online exposities en livestreams openen net als de Dutch Design Week op 17 oktober 2020 en zijn te zien via de website van de Dutch Design Week en van de World Design Embassies. Ben je voor die tijd toevallig in Eindhoven, bekijk dan de 39 videoportretten van Talent Tours in MU of als je niet kunt wachten via onze website van Platform Talent.