Dutch Design Week tips 2022
Van 22 tot en met 30 oktober 2022 vindt de Dutch Design Week in Eindhoven plaats. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is aanwezig met opkomend ontwerptalent op Strijp-S. Daarnaast worden op verschillende locaties projecten gepresenteerd die zijn ondersteund vanuit de verschillende regelingen van het Stimuleringsfonds. Hieronder een overzicht met tips van onder andere tentoonstellingen en (interactieve) presentaties.
6 oktober 2022
Stimuleringsfonds presents Talent
Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van ontwerp, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. Stimuleringsfonds presents Talent in MU Hybrid Art House toont de lichting van 2022 en geeft via één minuut durende filmportretten een inkijk in de verschillende ontwerppraktijken.
Dancing with Trouble
Dancing with Trouble is de titel van het inhoudelijk programma van Stimuleringsfonds presents talent waarin de opkomende ontwerpers en makers zich ook persoonlijk presenteren aan het publiek. Vijf verbindende thema’s zijn leidend voor de verschillende presentaties, performances en talks: Sensing Forward, Beyond Bodies, Relating to Land(scapes), Longing to Belong en Power to the Personal.
Solar Paviljoen
Het Solar Paviljoen (afbeelding bovenaan) is het sluitstuk van de Solar Biennale. Ontworpen door V8 Architects en Marjan van Aubel Studio, is tijdens de Dutch Design Week op het Ketelhuisplein de kracht van de zon zien. Via de nieuwste technieken en esthetische zonnepanelen wordt er ter plekke energie en warmte gegenereerd.
New Crafts
Binnen het stimuleringsprogramma New Crafts bracht Crafts Council Nederland verschillende ambachtelijke en digitale makers samen met als doel kennisuitwisseling, experiment en onderzoek te stimuleren. Ontdek hoe digitale technologieën en handwerk elkaar voortstuwen en leer dat niet alleen mensen richting geven aan het proces, maar dat ook materialen en machines actieve mede- en soms tegenspelers zijn.
Home(Land) Ukraine
Miljoenen Oekraïners zijn door de oorlog van huis en haard verdreven. De band met hun geboortegrond werd abrupt verbroken en ze moesten hun beleving van thuis opnieuw vinden. Home(Land) Ukraine, een samenwerking tussen Oekraïense en Nederlandse creatieve makers, ontwerpers, onderzoekers en wetenschappers onder wie Dasha Tsapenko, toont Oekraïense verhalen aan de hand van biobased materialen, en verkent de verbinding tussen ambachten en innovatie.
Spaces for Well Being
Met Spaces for Well being ontwikkelen Alissa+Nienke op onderzoek gebaseerde ruimtes die bijdragen aan individuele gezondheid en geluk. Op basis van verschillende ruimtelijke elementen, materialen en installaties creëren ze, in samenwerking met psycholoog van zintuigen en ruimtes, Renske Bongers en sensorisch curator Justine Kontou, zintuiglijke ervaringen die je gemoedstoestand positief beïnvloeden.
Dutch Design Awards
Ieder jaar vindt tijdens DDW de uitreiking van de Dutch Design Awards (DDA) plaats. DDA beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar, onderverdeeld in acht categorieën. Daarnaast zijn de winnende en genomineerde ontwerpen te zien op de DDA Expositie. De winnaars worden op 27 oktober bekendgemaakt; onder de genomineerden zitten ook veel door het fonds ondersteunde ontwerpers en makers.
Manifestations 2022
In de zevende editie van Manifestations bevragen meer dan vijftig veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars de hedendaagse, naar binnen gekeerde bubbelvorming. Manifestations opereert op het snijvlak van kunst & technologie en stelt je de vraag hoever techniek je wereld denken en handelen bepaalt. Het thema van dit jaar is Bubbels. Laat je meevoeren langs verschillende toekomstperspectieven en nieuwe werkelijkheden.
Artificial Greenhouse
Artificial Greenhouse is een onderzoek door White Noise Data (Charly Reijnders & Klaas Kuiken) en De Vormforensen (Anne-Marie Geurink & Annelou van Griensven) naar het digitale equivalent van het kruisen en kweken van kunstbloemen. Het kweken en kruisen van zaden in het fysieke ecosysteem kan nodig zijn om planten en biodiversiteit te beschermen. Maar heeft ook invloed op de wensen die we hebben met betrekking tot de bloem of de plant. Door kweken en kruisen beheersen we de soorten.
Arabidopsis Symphony
Er gebeurt meer in een plant dan je denkt. Het project Arabidopsis Symphony van Fillip Studios gebruikt augmented reality, muziek en lokale real-time data om de onzichtbare processen van een plant te vertalen naar een immersieve ervaring die continu verandert. Bekijk het project op het Wilhelminaplein in Eindhoven.
Synthesizing Neostone
De betonindustrie ligt aan de basis van verschillende milieuproblemen en kan de mens nieuwe fabricagemethoden ontwikkelen met industrieel afval? In de praktijk van Erco Lai maakt hij Neostone uit poeder van marmer/kalksteen, kalkkorrels, zand en slakken met de methode genaamd geopolymerisatie.
Re:sourcing clay
Koninklijke Tichelaar is wereldwijd een begrip op het gebied van aardewerk en glazuren en is continue bezig met zich vernieuwen en verduurzamen. In samenwerking met de ontwerpstudio’s Humade, Kirstie van Noort & Lotte de Raadt en LAB AIR gaat Tichelaar op zoek naar innovatieve oplossingen om hun proces en producten te verduurzamen. Bezoek hier tijdens de Dutch Design Week.
Kijken in de grond
Studio Stephan Schagen en CHRITH architecten willen met het project Kijken in de grond de schoonheid en verscheidenheid van de Nederlandse bodem laten zien. Centraal staat het ontwikkelen van bouwstenen die een culturele biografie van landschap en ambacht moeten vormen. De vorm is een op wind gedroogde aardesteen die uniek is per locatie; hij wordt namelijk samengesteld op basis van de culturele biografie, lokale aarde, een plantaardige structuur en een plaatselijk mineraal. Het project is hier te zien tijdens DDW.
Augmented Weaving
Anita Michaluszko en Flavia Bon onderzochten de vele mogelijkheden op het snijvlak van fysieke en digitale kunst in het kader van het lopend project Augmented Weaving - een reeks samenwerkingen rond de techniek van jacquardweven en digitaal handwerk. Te zien tijdens Dutch Design Week als onderdeel van New Crafts van Crafts Council Nederland.
Kijk voor meer programma hier.