Dutch Design Week tips
Van 21 tot en met 29 oktober 2023 vindt de Dutch Design Week in Eindhoven plaats. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is aanwezig in het Klokgebouw en in de Portiersloge op Strijp-S. Daarnaast worden op verschillende locaties projecten gepresenteerd die zijn ondersteund vanuit de regelingen van het Stimuleringsfonds. We hebben een overzicht met tips gemaakt van onder andere tentoonstellingen en (interactieve) presentaties.
10 oktober 2023
Stimuleringsfonds presents talent
Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van ontwerp, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. De lichting van 2023 is nu in beeld gebracht in één minuut durende filmportretten. Tijdens de Dutch Design Week zijn deze portretten te zien in de tentoonstelling Stimuleringsfonds presents talent | The Rest is Still Unwritten in de Portiersloge op Strijp-S. De toegang open voor publiek en gratis toegankelijk.
Platform Talent - Sunjoo Lee
Innovationlabs presents The Living Archive
In het Klokgebouw in Eindhoven, het hart van de Dutch Design Week 2023, is eind oktober Innovationlabs #1: The Living Archive te bezoeken. De expositie toont de oogst van de eerste editie van Innovatielabs, een gezamenlijk programma van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens de zes rijkscultuurfondsen, en CLICKNL waarin innovatieve ideeën voor de culturele en creatieve sector worden onderzocht, getest en verbeterd. Onderdeel van de expositie is een Open Lab, waar je demonstraties kunt zien van nieuwe technologieën, podcastopnames kunt bijwonen, in gesprek kunt gaan met makers en nog veel meer.
Lichtspiel
Maker Zalán Szakács, ondersteund vanuit de Regeling Talentontwikkeling, toont Lichtspiel | Experiment Nr. 2 - Underworld in het Koelhuis in Eindhoven. De site-specific versie van het werk Lichtspiel gaat een dialoog aan met de met water overstroomde kelder van het Koelhuis door middel van licht, nevel en geluid. Door verschillende caleidoscopische lenzen te combineren met een kinetische motor, bevinden de bezoekers zich tussen mystiek en technologie.
HET PROJECT
Kunstenaar en ontwerper Mehdi Mashayekhi zoekt in zijn werk bewust de beperkingen en mogelijkheden van het materiaal hout op om kledingstukken te vervaardigen. HET PROJECT, ondersteund vanuit de Regeling Vormgeving, is een materiaalontwikkelingsproject met een sociale ontwerpbenadering met het hoofddoel om hout transparant te maken met behulp van een innovatief chemisch proces en oud Japans vakmanschap. HET PROJECT laat in het Microlab een crossover zien tussen social design, kunst, ambacht en technologie in een ruimtelijke installatie van bewegende objecten en licht.
Manifestations
Stichting Art & Technology stelt met Manifestations, ondersteund vanuit de Regeling Festivals en publiekspresentaties, de vraag in hoeverre techniek de wereld, ons denken en ons handelen bepaalt, en verbeeldt verschillende toekomstscenario’s met projecten en installaties vol primeurs. Voor de achtste keer op rij toont Manifestations in het Veem gebouw werken van meer dan vijftig makers die op een grappige, spectaculaire of controversiële manier de (mis)matches tussen mensen en technologie onderzoeken en zich afvragen hoe technologie kan bijdragen aan een mooiere, menselijkere wereld.
TIMELESSTIME (foto bovenaan)
Bezoek de tentoonstelling TIMELESSTIME van MAISON the FAUX in MU Hybrid Art House, ondersteund vanuit de Regeling Vormgeving. Verliezen of winnen we tijd met het verstrijken van de jaren? Zit onze sterfelijkheid ons op de hielen of denken we dat maar? Deze vragen onderzoekt MAISON the FAUX met de installatie TIMELESSTIMEwaarin performers de scènes op gezette tijden tot leven laten komen. Ervaar hoe tijd de essentie van makerschap en dat wat wordt gemaakt beïnvloedt.
From the Ground Up
Om gezamenlijk de betekenis van regeneratie in de mode te onderzoeken, toont New Order of Fashion tijdens Dutch Design Week twaalf opkomende ontwerpers van over de hele wereld. Regeneratie is niet alleen een veelbelovend alternatief als tegenwicht voor de mode-industrie, maar stelt ook fundamentele vragen over de oorsprong van zowel onze kleding als onszelf. Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe?
Brick: a medium to reveal (de)colonial history
Ontwerper Rising Lai onderzoekt met Brick: a medium to reveal (de)colonial history, ondersteund vanuit de Regeling Vormgeving, de relatief ongehoorde materiële geschiedenis van de Nederlandse baksteen. In de vorm van een educatief stuk speelgoed, een onderzoeksmagazine en een interactieve website, onthult dit project hoe koloniale dominantie werd verbeeld door middel van baksteen(leggen). Te zien in Microlab op Strijp-S.
Research to Reconnect
House of Thol, ondersteund vanuit de Open Oproep Bouwen aan talent, maakt functionele producten die groen leven makkelijker maken. Dit zijn de tastbare resultaten van grondig onderzoek en materiaalexperimenten. Deze editie toont House of Thol het verschil tussen het merk en de studio en maken ze de weg vrij voor toekomstige gezamenlijke onderzoeksprojecten.
Atelier Houtwerff
Textielontwerper Mariëtte Wolbert, ondersteund vanuit de Regeling Vormgeving, exposeert samen met meubelontwerper en -maker Frida van der Poel en ontwerper en maker Bastiaan Luijk hun samenwerkingsprojecten en individueel werk in Atelier Houtwerff. Gecombineerd met een mix van vakmanschap van interieurarchitect Karel Bodegom, 3D-papierkunstenaars Khalid en Rachid Zerrou en smid-kunstenaar Annelied van Dijk.