Upstream: Music x Design – 8 projecten geselecteerd

Acht voorstellen zijn geselecteerd in Upstream: Music x Design. Coördinator Ibrahim Alaoui Chrifi reflecteert op de eerste ronde van 2023.

29 juni 2023

algemene indruk

Wat betreft de thematiek in deze ronde blijven thema’s als invloed van technologie, mentale gesteldheid, spiritualiteit en bezinning onveranderd terugkomen. Opvallend deze ronde is dat er een aantal projecten is ondersteund met het thema rouw, met een persoonlijke motivatie als drijfkracht en inspiratie, en waarin de rituelen daaromheen centraal staan. Ook houdt een aantal projecten zich bezig met het creëren van multimediale momenten en ruimtes om te ontsnappen aan drukte, de waan van de dag en alle prikkels die een mens moet verwerken.

Opvallende projecten deze ronde zijn:

Omen Wapta – User18364528 vs user9374638

Omen Wapta – User18364528 vs user9374638
DJ Woody ’s-Gravemade en modeontwerper Armia Yousefi werken samen aan het project User18364528 vs user9374638, ontstaan uit een gedeelde fascinatie voor rituelen en gebruiken uit de Middeleeuwen. Ze koppelen ridders, symboliek, esthetiek, functionaliteit en ontwerp van de kleding aan hedendaagse invloeden in de mode. Het resultaat is een performance waarin mode en muziek samenkomen en op een symbolische wijze het verzet tegen de moderne samenleving wordt gevoerd. De performance is gebaseerd op middeleeuwse riddergevechten gehuld in moderne ontwerpen. Woody ’s-Gravemade componeert de muziek speciaal voor deze voorstelling. Het project krijgt de première op ADE 2023 en dit wordt door Het HEM en Horst Arts & Music Festival georganiseerd.

Een optreden van een persoon die in het midden van een door vier lampen verlichte ruimte staat met een instrument in zijn handen.
Rapati Studio – SOUND OF LIGHT

Rapati Studio – SOUND OF LIGHT
SOUND OF LIGHT is een interactieve voorstelling van zeventig minuten, waarin saxofonist Ben Wendel en danseres Alice Godfrey een immersieve ruimte bespelen, op zoek naar een bron van intimiteit tussen lichaam, licht en geluid. Het project onderzoekt de relatie tussen mens, natuur en technologie aan de hand van interactief toneellicht en twee personages op het podium. Door te werken met laserlicht, een LiDAR interface en architectonische mapping wordt een ruimtelijk instrument ontworpen. Het team bestaat onder andere uit interactief ontwerper Tiemen Rapati, muzikant Ben Wendel, choreograaf Lukas Timulak, danser Alice Godfrey, filmmaker en scenograaf Ruben van Leer en licht- en geluidskunstenaar Wes Broersen. Voor dit project werken zij samen met partners als muziekpodium Bimhuis, dans- en vormgevingonderzoeksplatform Make Move Think, boeker Good Music Company (Mike Bindraban) en Birds of Paradise Festival. In 2023 gaat het project in première in het Bimhuis Amsterdam.

Mulas Hybrid Haus – MOURN

Mulas Hybrid Haus – MOURN
In 2019 verloren muzikant Mila van der Linden en ontwerper Jessica van Halteren beiden een ouder. Dit vormde de aanleiding voor het project Mourn: een elektronische opera over dood, verlies en rouw. Door middel van onderzoek naar deze thema’s wil het duo – met behulp van een EP, visuals en een geprojecteerde kledingcollectie – vormgeven aan de opera. Het verhaal wordt uitgewerkt in samenwerking met choreograaf en theatermaker Joanne Purperhart en setdesigner Desiree Brands. De vertaling naar het publiek toe staat hierbij centraal. Daarnaast onderzoeken Van der Linden en Van Halteren de mogelijkheden van projection mapping, in samenwerking met scenograaf Stefan Prokop, om kleding, performers en decor met elkaar te laten versmelten.

Bekijk hier de hele selectie.

cijfers

Acht van de zestien in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 50 procent. In totaal is deze ronde € 210.700 van het budget van € 225.000 besteed. De eerstvolgende ronde van de Regeling Upstream: Music x Design sluit 6 september 2023.

Foto bovenaan: Pavlopetri – Siba Sahabi