Derde editie scout nights toont groot potentieel

Tijdens vier scout nights pitchten veertig jonge makers in maart hun werk om in aanmerking te komen voor een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Van hen werden er 25 geselecteerd voor de volgende ronde: stuk voor stuk makers met een groot potentieel en de ambitie om een ander geluid te laten horen in de culturele sector en daarbuiten.

Afgelopen maand organiseerde het fonds voor het derde jaar op rij scout nights binnen de Regeling Talentontwikkeling. Net als voorgaande edities stonden de scout nights bol van diversiteit, creativiteit en dromen. Vijf scouts wisten een groot aantal makers te bereiken die zich in belangrijke mate op eigen kracht ontwikkelden in hun vak.

De scouts waren elk gekoppeld aan een andere stad: Saïd Belhadj (Utrecht), Jess Oberlin (Eindhoven), Shirin Mirachor (Rotterdam), Wouter Pocornie (Amsterdam) en Philip van Vorstenbosch (Zwolle). De in Eindhoven geplande scout night werd vanwege een beperkt aantal aanvragen samengevoegd met die van Utrecht. In Zwolle werd voor het eerst een scout night georganiseerd.

Philip van Vorstenbosch, scout in Zwolle: ‘Het is een heel tof traject! Het biedt ruimte aan makers die zich op een nieuwe manier ontdekken en ook serieus genomen voelen. Dat bleek ook op de scout night, waar de makers duidelijk spanning voelden. Een goed teken want zo zie je dat de makers hun product en hun proces super serieus nemen. Jezelf dan zo kwetsbaar opstellen is echt prachtig om te zien. Ik zag modemakers, sieraden designers, visuele vormgevers, kleding-graffiti artists en meer. Een grote diversiteit aan creativiteit en een club die maar wat graag door wil met deze passie.’

Een persoon geeft een presentatie met begeleidend beeldscherm voor een jury
Scout Night Rotterdam. Foto: Sandra Zegarra Patow
Scout Night Rotterdam. Foto's: Sandra Zegarra Patow
Scout Night Utrecht. Foto's: Charlotte Plas

Met de scout nights wil het Stimuleringsfonds een groep makers bereiken die veel minder zichtbaar is in de culturele sector. Juist deze makers laten een ander geluid horen dan de gevestigde orde en weten met hun werk andersoortige actuele thema’s onder de aandacht te brengen.

De deelnemers waren zenuwachtig maar ook geïnspireerd door elkaar.

Wouter Pocornie, scout in Amsterdam: ‘Behalve een rol in de werving en selectie van opkomende talenten was ik ook betrokken bij het programmeren van de middag/avond zelf. We hebben gekozen voor een DIY-achtige plaats in Amsterdam Zuidoost. Voor het programma en de jury heb ik jongeren uit mijn netwerk aangedragen. Deze setting had op verschillende manieren een positieve uitwerking. De deelnemers waren zenuwachtig maar ook geïnspireerd door elkaar, door de omgeving én door de muzikale begeleiding en catering die werden verzorgd door jonge autodidacte creatieve Zuidoosters. Voor deze jongeren was het op zich ook weer inspirerend om indirect te ervaren dat de fondsenwereld niet alleen een anoniem, ver gebeuren is. En, hopelijk is het Stimuleringsfonds geïnspireerd om vaker een programma te draaien met een hands-onbenadering op een verscholen plek, binnen een gemeenschap die zelden aansluiting vindt bij het fonds. Ik heb veel positieve reacties ontvangen van collega’s, de deelnemers vanuit de hele stad en de lokale jongeren die onderdeel waren van het programma.’

Scout Night Amsterdam. Foto: Wouter Pocornie
Scout Night Amsterdam. Foto: Wouter Pocornie

vervolg

De ontwikkelplannen van de 25 geselecteerde makers worden in de tweede ronde van de Regeling Talentontwikkeling beoordeeld door de adviescommissie van deze regeling, samen met de plannen van makers die volgens de reguliere procedure werden geselecteerd in de eerste ronde. De definitieve selectie van makers die een talentontwikkelingsbeurs van € 24.000 van het Stimuleringsfonds ontvangen, wordt begin augustus 2022 bekendgemaakt.