Scout Ana Maria Hernandez van start in het Caribisch deel van het Koninkrijk

Programmamaker en curator Ana Maria Hernandez is door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie aangesteld als talent scout voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Ana Maria Hernandez gaat komende maanden op zoek naar deelnemers voor de scout night die zij eind maart 2024 organiseert op Curaçao. Tijdens de scout night pitchen tien opkomende makers van de ABCSSS-eilanden hun plannen aan een jury van professionals uit de kunst- en designwereld. Deze jury selecteert uit de pitches vier makers die van het Stimuleringsfonds € 1.000 ontvangen om een ontwikkelplan op te stellen. Vervolgens ontvangen ze een beurs van € 25.000 om dit plan daadwerkelijk uit te voeren.

voor wie?

De scout night is bedoeld voor designers of makers die zelfstandig culturele/artistieke producten ontwikkelen en hun praktijk verder willen verdiepen en professionaliseren. Denk aan opkomende fashion designers, animatoren en striptekenaars, artdirectors, media- en digitale kunstenaars. Maar ook creatief ondernemers die zich bezighouden met vraagstukken rondom klimaat, natuur, voedsel, erfgoed en het delen van onderbelichte verhalen komen in aanmerking.

De scout night is specifiek gericht op makers die zijn gevestigd op: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Daarnaast ben je:
- 18 jaar of ouder;
- actief binnen de ontwerp- en maakcultuur;
- klaar om een jaar lang te werken aan het zelfstandig opzetten en verder ontwikkelen van je artistieke praktijk.

Platform talent – Mario Gonsalves

Bekijk hier een portret van multidisciplinair ontwerper Mario Gonsalves die de beurs in 2023 ontving.

contact

Als je vragen hebt of meer wil weten kun je mailen naar scoutnightsABCSSS@stimuleringsfonds.nl.
Eind januari en begin februari organiseert Ana Maria Hernandez op Aruba, Curaçao en Sint Maarten oriëntatiesessies. Tijdens deze sessies wordt ook meer informatie gegeven over de aanmeldprocedure.

De sessies zijn gepland op:
- Aruba: zaterdag 27 januari 2024, 10.00 uur lokale tijd, Studio Six Media (Weststraat 7 UNIT 13, Oranjestad, Aruba)
- Sint Maarten: donderdag 1 februari 2024, 17.00 uur lokale tijd, AXUM Art Cafe (7 Front St, Philipsburg, Sint Maarten)
- Curaçao: zaterdag 3 februari 2024, 15.00 uur lokale tijd, Piso Sero (60 Madurostraat, Willemstad, Curaçao)

aanmelden

Aanmelden voor de scout night is verplicht en kan tot en met 17 februari 2024. Je meldt je aan door een kort filmpje te mailen naar scoutnightsABCSSS@stimuleringsfonds.nl. In het filmpje vertel je: wie je bent, wat je maakt en hoe lang je bezig bent. Voeg bij de e-mail ook je contactgegevens, cv en enkele beelden van je werk. Dit mogen ook schetsen zijn of een link naar een website.

De scout night vindt eind maart 2024 plaats op Curaçao. Deelnemers die niet op het eiland wonen ontvangen een vergoeding voor reis- en verblijf. De scout night is alleen bedoeld voor creatieven die hun werk willen laten zien aan de jury. De scout night is verder besloten.

selectie en ontwikkelplan

Als je geselecteerd bent tijdens de scout night ontvang je € 1.000 en begeleiding om een ontwikkelplan op te stellen. Dit plan dien je uiterlijk 1 juli 2024 in bij het Stimuleringsfonds. In het ontwikkelplan beschrijft je hoe je je komend jaar als maker wil ontwikkelen op zowel professioneel als artistiek gebied. Op basis van dit plan ontvang je een beurs van € 25.000 euro om het plan daadwerkelijk uit te voeren.

over Ana Maria Hernandez

Ana Maria Hernandez (1988, Cali, Colombia) is cultureel producent, kunsthistoricus en curator en woont en werkt op Aruba. Ze heeft een M.A. in hedendaagse kunst van de Universiteit van Amsterdam. Haar praktijk is gericht op het ontwikkelen van haalbare kaders en strategieën voor kunstpresentaties en publieksbetrokkenheid die resulteren in betekenisvolle ervaringen voor gemeenschappen. Daarnaast probeert ze kunst en culturele discoursen uit het Caribisch gebied in het algemene discours te brengen, waarbij ze de complexiteit ervan erkent.

Ze is de oprichter van Plataforma Aruba, een non-profitorganisatie voor kunsteducatie die in samenwerking met lokale kunstenaars en initiatieven in de culturele sector projecten ontwikkelt gericht op publieksbetrokkenheid en beeldende kunst. De afgelopen vijf jaar was ze gevestigd op Aruba waar ze onafhankelijk curatorwerk heeft gedaan, zoals de AUA EXHIBITS 21-22, freelance advieswerk voor kunstenaars en organisaties, evenals onafhankelijk schrijf- en projectproducties.