Talentontwikkeling – 52 beurzen toegekend
Jaarlijks biedt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie opkomend ontwerptalent de vrije ruimte om zich te richten op artistieke en professionele groei. De lichting van 2024 is onlangs door de selectiecommissie bepaald. Er waren 52 beurzen beschikbaar. Lees meer over de 52 makers en ontwerpers en de kick-off dag vorige week in Maastricht.
21 september 2023
Na een voorselectie uit 257 portfolio’s in de eerste ronde van de Regeling Talentontwikkeling en vijf scout nights, waarin 59 jonge makers zichzelf aan een jury presenteerden, beoordeelde de selectiecommissie in de tweede ronde 95 ontwikkelplannen. Adviseurs Paulien Bremmer, Hellen van Rees, Joris Landman, Siuli Ko, Daphne Bakker, Giorgio Toppin en Harriët Mbonjani selecteerden hieruit 52 plannen, waarvan er 19 de selectieprocedure doorliepen via de scout nights. De geselecteerde makers en ontwerpers ontvangen ieder € 25.000 en krijgen zo de kans om hun artistieke praktijk het komende jaar verder te ontwikkelen, zowel artistiek als professioneel.
In de beoordeling heeft de commissie gelet op de kwaliteit in doel en opzet van het ontwikkelplan, omgevingsbewustzijn en positionering van de praktijk binnen het vakgebied en in maatschappelijke context, ontwikkelvermogen, en tot slot de mate waarin het ontwikkelplan en voorgestelde activiteiten bijdragen aan het ontwikkelen van een onderscheidende en betekenisvolle praktijk binnen de creatieve industrie.
algemene indruk
Aanvragers binnen de Regeling Talentontwikkeling komen uit de volle breedte van de creatieve industrie. De kwaliteit van de aanvragen was dit jaar erg hoog. Vooral een duidelijke ontwikkelwens, waarbij de langetermijndoelstellingen helder zijn geformuleerd, werd door de commissie belangrijk gevonden. Veelvoorkomende thema’s zijn onder andere milieubewustzijn, klimaatverandering, duurzaamheid, neoliberalisme, ongelijkheid, gentrificatie, mentale gezondheid, self-care, mindfulness en spiritualiteit. Aanvragers verhouden zich zowel persoonlijk als in maatschappelijke context tot deze thema’s. Veel aanvragers bevragen hun eigen vakgebied of discipline en zijn actief op zoek naar nieuwe (ontwerp)methodieken en uitingsvormen, waarin participatie en/of het collectief een rol spelen, zoals LARP, wandelen en workshops. Ook is er veel aandacht voor het queer en het more-than-human-perspectief. Aanvragers nemen hierin verschillende posities in van beschouwend tot activistisch.
In de discipline vormgeving is veel aandacht voor het hergebruik van bestaande materialen. Opvallend is dat er dit jaar meer aanvragen zijn in de discipline architectuur. Ondanks de grote actuele transitievraagstukken bleven de aanvragen binnen stedenbouw en landschap vrijwel uit. Terugkerende thema’s zijn duurzaamheid, circulariteit en materiaalonderzoek. De praktijken binnen architectuur worden meer activistisch geformuleerd en zijn vaak onderzoekend. Aanvragen uit de discipline digitale cultuur vallen vaak onder de subdiscipline art science. Opvallende terugkerende thema’s gaan over de relatie tussen mens en natuur, object-oriented ontology, of non-human agency en symbiotische relaties. Binnen digitale cultuur blijven installatiewerken veruit het meest populair.
diversiteit en inclusie
De diversiteit en inclusie onder de aanvragen binnen de Regeling Talentontwikkeling is groot. Dit uit zich op verschillende manieren, zoals opleidingsniveau, academies waar makers afstuderen, culturele achtergrond, gender, niet-zichtbare beperkingen, neurodiversiteit, belevingswereld, vestigingsplaats en de thema’s waartoe ze zich verhouden. Meestal zijn dit thema's rond in de samenleving gemarginaliseerde of benadeelde groepen.
selectie
De volgende 52 ontwerpers en makers zijn geselecteerd:
Alessandra Scalora
Alyson Sillon
Amos Peled
Ange Neveu
Anna Torres
Anna Zan
Aurélia Noudelmann
Chen-Yu Wang
Chenda
Cote
Daeuk Kim
Denzel Veerkamp
Driever
Dunya Zita
eeden ATELIER (Tessa van den Eeden)
Emmie Massias
Enzo Aït Kaci (Enzo De Tandt)
Hand of Fatima
Ikael Echteld (The Gang is Beautiful)
James Noya
Jazmon Voss
Jenny Konrad
Jeroen Alexander Meijer
Jesse van den Berg
Katharina Nejdl
LAMEIAE (Lamiae El Hajjaji)
Lashaaawn
Lena Winterink
Lukas Engelhardt
Maciej Wieczorkowski (Dividual)
Maria Fraaije
md-2 architects (Michal Dlugajczyk en Mauhaut Dael)
Michelangelo Winklaar
Michèle Boulogne
Michiel Terpelle
Milenco Dol
Niels de Bakker
Peter Peels
Quiana Cronie
Ro Buur
Rosalie Apituley
Samuel Rynearson
Sandipan Nath
Sébastien Robert
Shanella Bleecke
Sjoerd Willem Bosch
Studio-Method (Pedro Pantaleone en Riel Bessai)
Sun Lee
Tofe Al-Obaidi
Tycho
Zobayda
Zuzanna Zgierska
kick-off
Omdat het Stimuleringsfonds veel waarde hecht aan kennisuitwisseling en ook individuele makers met elkaar wil verbinden, organiseerden we op 14 september 2023 een kick-off voor alle bovengenoemde makers en ontwerpers. Op het programma stonden onder meer bezoeken aan het platform voor architectuur en vormgeving Bureau Europa, Jan van Eyck Academie en het Bonnefantenmuseum waar Patricia Kaersenhout een key-note presentatie gaf over haar artistieke praktijk en uitgangspunten. Daarnaast organiseerde Limestone Bookshop een workshop in het maken van een zine die de makers aan het eind van de dag mee naar huis konden nemen.