Talentontwikkeling – 52 beurzen toegekend 

Jaarlijks biedt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie opkomend ontwerptalent de vrije ruimte om zich te richten op artistieke en professionele groei. De lichting van 2024 is onlangs door de selectiecommissie bepaald. Er waren 52 beurzen beschikbaar. Lees meer over de 52 makers en ontwerpers en de kick-off dag vorige week in Maastricht.

21 september 2023 

Na een voorselectie uit 257 portfolio’s in de eerste ronde van de Regeling Talentontwikkeling en vijf scout nights, waarin 59 jonge makers zichzelf aan een jury presenteerden, beoordeelde de selectiecommissie in de tweede ronde 95 ontwikkelplannen. Adviseurs Paulien Bremmer, Hellen van Rees, Joris Landman, Siuli Ko, Daphne Bakker, Giorgio Toppin en Harriët Mbonjani selecteerden hieruit 52 plannen, waarvan er 19 de selectieprocedure doorliepen via de scout nights. De geselecteerde makers en ontwerpers ontvangen ieder € 25.000 en krijgen zo de kans om hun artistieke praktijk het komende jaar verder te ontwikkelen, zowel artistiek als professioneel.

In de beoordeling heeft de commissie gelet op de kwaliteit in doel en opzet van het ontwikkelplan, omgevingsbewustzijn en positionering van de praktijk binnen het vakgebied en in maatschappelijke context, ontwikkelvermogen, en tot slot de mate waarin het ontwikkelplan en voorgestelde activiteiten bijdragen aan het ontwikkelen van een onderscheidende en betekenisvolle praktijk binnen de creatieve industrie.

Groepsfoto Talentontwikkeling lichting 2024. Foto Clara Gus.

algemene indruk

Aanvragers binnen de Regeling Talentontwikkeling komen uit de volle breedte van de creatieve industrie. De kwaliteit van de aanvragen was dit jaar erg hoog. Vooral een duidelijke ontwikkelwens, waarbij de langetermijndoelstellingen helder zijn geformuleerd, werd door de commissie belangrijk gevonden. Veelvoorkomende thema’s zijn onder andere milieubewustzijn, klimaatverandering, duurzaamheid, neoliberalisme, ongelijkheid, gentrificatie, mentale gezondheid, self-care, mindfulness en spiritualiteit. Aanvragers verhouden zich zowel persoonlijk als in maatschappelijke context tot deze thema’s. Veel aanvragers bevragen hun eigen vakgebied of discipline en zijn actief op zoek naar nieuwe (ontwerp)methodieken en uitingsvormen, waarin participatie en/of het collectief een rol spelen, zoals LARP, wandelen en workshops. Ook is er veel aandacht voor het queer en het more-than-human-perspectief. Aanvragers nemen hierin verschillende posities in van beschouwend tot activistisch.

Bij Limestone Bookshop volgden de talenten een workshop in het maken van een zine die de makers aan het eind van de dag mee naar huis konden nemen. Foto: Clara Gus.

In de discipline vormgeving is veel aandacht voor het hergebruik van bestaande materialen. Opvallend is dat er dit jaar meer aanvragen zijn in de discipline architectuur. Ondanks de grote actuele transitievraagstukken bleven de aanvragen binnen stedenbouw en landschap vrijwel uit. Terugkerende thema’s zijn duurzaamheid, circulariteit en materiaalonderzoek. De praktijken binnen architectuur worden meer activistisch geformuleerd en zijn vaak onderzoekend. Aanvragen uit de discipline digitale cultuur vallen vaak onder de subdiscipline art science. Opvallende terugkerende thema’s gaan over de relatie tussen mens en natuur, object-oriented ontology, of non-human agency en symbiotische relaties. Binnen digitale cultuur blijven installatiewerken veruit het meest populair.

Limsetone Bookshop workshop. Foto: Clara Gus.

diversiteit en inclusie

De diversiteit en inclusie onder de aanvragen binnen de Regeling Talentontwikkeling is groot. Dit uit zich op verschillende manieren, zoals opleidingsniveau, academies waar makers afstuderen, culturele achtergrond, gender, niet-zichtbare beperkingen, neurodiversiteit, belevingswereld, vestigingsplaats en de thema’s waartoe ze zich verhouden. Meestal zijn dit thema's rond in de samenleving gemarginaliseerde of benadeelde groepen.

selectie

De volgende 52 ontwerpers en makers zijn geselecteerd:

Key-note presentatie Patricia Kaersenhout in het Bonnefantenmuseum. Foto: Clara Gus.

kick-off

Omdat het Stimuleringsfonds veel waarde hecht aan kennisuitwisseling en ook individuele makers met elkaar wil verbinden, organiseerden we op 14 september 2023 een kick-off voor alle bovengenoemde makers en ontwerpers. Op het programma stonden onder meer bezoeken aan het platform voor architectuur en vormgeving Bureau Europa, Jan van Eyck Academie en het Bonnefantenmuseum waar Patricia Kaersenhout een key-note presentatie gaf over haar artistieke praktijk en uitgangspunten. Daarnaast organiseerde Limestone Bookshop een workshop in het maken van een zine die de makers aan het eind van de dag mee naar huis konden nemen.