Talentontwikkeling – 35 beurzen toegekend
Jaarlijks biedt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie opkomend designtalent de vrije ruimte om zich te richten op artistieke en professionele groei. De lichting van 2021 is onlangs door de selectiecommissie bepaald. Er waren 35 beurzen beschikbaar.
9 september 2020
Na een voorselectie uit 198 portfolio's in de eerste ronde van de Deelregeling Talentontwikkeling en vier scout nights waarin 40 jonge makers zichzelf aan een jury presenteerden, beoordeelde de selectiecommissie in de tweede ronde 59 ontwikkelplannen. De commissie, bestaande uit Angelique Spaninks (voorzitter), Paulien Bremmer, Lotte van Laatum, Harriët Mbonjani, Hellen van Rees, Yassine Salihine, Tim Terpstra, Simone Trum, Gerben Willers en Tim Prins, selecteerde hieruit 35 plannen. Deze aanvragers ontvangen ieder € 24.000 euro en krijgen zo de kans om hun artistieke praktijk het komende jaar verder te ontwikkelen, zowel artistiek als professioneel. In de beoordeling heeft de commissie gelet op de artistieke kwaliteit van het ontwikkelplan, de plannen voor professionalisering en presentatie, en tot slot is er gekeken naar de ontwikkelpotentie van de aanvragers.
algemene indruk
De ingediende voorstellen lieten een grote diversiteit in disciplines, onderwerpen en thematieken zien. In de plannen zijn bovendien een aantal veelvoorkomende thema's te onderscheiden. Veel aanvragers bevragen (maatschappelijke) structuren en systemen, zoals economie, democratie en migratie, ook identiteit, seksualiteit en inclusiviteit zijn terugkerende thema's, net als de relatie tussen publiek en privé en onze omgang met de natuur. Aanvragers houden zich verder met regelmaat bezig met het onderzoeken van zintuigelijke ervaringen, met technologie, machine-learning en data, veel zetten in op materiaalonderzoek en ook de herwaardering van het ambacht en lokaliteit is gangbaar.
Hoewel het positief is dat jonge makers actuele maatschappelijke uitdagingen oppakken, benadrukt de commissie het belang om je hier als ontwerper of maker ook zorgvuldig toe te verhouden en ervoor te waken dat grote termen als duurzaamheid, circulariteit, inclusiviteit, diversiteit en meerstemmigheid containerbegrippen worden en te weinig worden toegelicht en geladen. Houdt een ontwerper of maker zich hiermee bezig, dan is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat de betrokkenheid tot het thema ook is weerspiegeld in de eigen werkwijze en er kritisch wordt gekeken naar de eigen positie, naar samenwerkingspartners en het publiek.
selectie
De adviescommissie kiest voor aanvragers die hebben laten zien dat ze ambitieus zijn en tegelijkertijd een realistisch beeld hebben van wat ze kunnen bereiken in een jaar. Ook waardeert ze aanvragers die buiten hun eigen netwerk op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingen en mogelijkheden. De commissie verwacht dat de geselecteerde makers in het komende jaar op geheel eigen wijze verder werken aan hun artistieke en professionele ontwikkeling. De volgende 35 ontwerpers en makers zijn geselecteerd:
diversiteit en inclusiviteit
Binnen de Deelregeling Talentontwikkeling wordt aangevraagd door een zeer uiteenlopende groep ontwerpers en makers. Ongeveer de helft van de geselecteerden in deze ronde heeft de Nederlandse identiteit. Van de andere helft zijn veel aanvragers voor hun studie naar Nederland gekomen om hier vervolgens een eigen praktijk op te bouwen. Door het relatief grote aantal niet-Nederlandse aanvragers zijn invloeden van niet-Westerse culturen zichtbaar in een aantal portfolio's. De afgelopen jaren heeft het fonds ook extra inspanningen geleverd om talentvolle aanvragers met een bi-culturele identiteit, migratieachtergrond en/of die buiten het kunstvakonderwijs zijn opgeleid te bereiken en te ondersteunen. Deze groepen weten de weg naar het fonds vaak minder goed te vinden, terwijl ze wel relevante praktijken onderhouden. Uit het project Research & Remix, waarbinnen vier jonge, talentvolle makers van het Stimuleringsfonds de mogelijkheid kregen om onder begeleiding van Metro54 te werken aan een nieuw werk, is doorstroom geweest naar de deelregeling Talentontwikkeling. Ook organiseerde het fonds net als afgelopen jaar scout nights in samenwerking met Marian Duff, Meryem Slimani, Jess Oberlin en Saïd Belhadj. Zo weten we een cultureel diverse groep met verschillende ervaringen en achtergronden aan te spreken en in beweging te zetten.
disciplinaire spreiding
De 35 positief beoordeelde aanvragen zijn te categoriseren in de volgende subdisciplines, al overstijgen veel praktijken de grenzen van deze disciplines:
- 1 toekenning per subdiscipline: illustratie, interaction design, textiel, typografie, digital storytelling, landschapsarchitectuur, interieurontwerp en stedenbouw
- 2 toekenningen per subdiscipline: animatie, bio design, scenografie en art-science
- 3 toekenningen per subdiscipline: productontwerp en audiovisueel
- 4 toekenningen per subdiscipline: mode en social design
- 5 toekenningen per subdiscipline: grafisch ontwerp
Het Stimuleringsfonds heeft zich de afgelopen jaren ingezet om ook opkomend designtalent uit de architectuurdiscipline te bereiken, omdat het aantal aanvragen binnen de deelregeling Talentontwikkeling vanuit deze discipline achterblijft. Dit keer vallen drie toekenningen binnen deze discipline. Om de aansluiting met het architectuurveld te verstevigen en met name startende architecten, stedenbouwers, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten de gelegenheid te bieden hun talent te ontwikkelen, heeft het fonds het initiatief genomen voor de Open Oproep Bouwen aan Talent. Via deze oproep krijgen zij de mogelijkheid om samen met gevestigde bureaus te werken aan een actuele maatschappelijke opgave. De deadline voor de Open Oproep Bouwen aan Talent is woensdag 28 oktober 2020.
De talentontwikkelingsbeurs kan eenmaal per jaar worden aangevraagd. De sluitingsdatum van komend jaar zal naar verwachting eind 2020 bekend zijn. Houd daarvoor onze website en nieuwsbrief in de gaten.