Vormgeving – 27 projecten geselecteerd

In de tweede ronde Vormgeving van 2022 zijn 27 voorstellen geselecteerd. Het beschikbare budget was niet toereikend om alle positief beoordeelde aanvragen te honoreren. Annique Deneer, coördinator Regeling Vormgeving, reflecteert op de ronde.

algemene indruk

Doordat de Regeling Vormgeving een breed palet aan subdisciplines beslaat, is de diversiteit van de voorstellen doorgaans groot. Zo zijn er deze ronde voorstellen gedaan voor onder meer tentoonstellingen, online platforms, materiaalonderzoeken en (kinder)boeken, in onder meer de subdisciplines social design, grafisch ontwerp, scenografie, animatie, bio design en textielontwerp. Een aantal terugkerende onderwerpen waren het platteland en de relatie tot de natuurlijke omgeving, het ontsluiten van archiefmateriaal en samenwerking met partijen uit de zorg.

selectie

Het beschikbare budget van € 402.486 was niet toereikend om alle 40 positief beoordeelde aanvragen te honoreren. De adviescommissie heeft daarom moeten prioriteren. De procedure die hierbij is gehanteerd, staat omschreven in de Regeling Vormgeving. Na prioritering zijn 13 projecten buiten de selectie gevallen. Van de 27 projecten die wel zijn geselecteerd, ontvangen er 9 een startsubsidie, een subsidievorm bedoeld voor de fase voorafgaand aan de uitvoering van een omvangrijk (onderzoeks)project. Enkele opvallende projecten uit de selectie van deze ronde zijn:

Gabriel Fontana

Turning towards Fluidity – A Tournament of the Unknown – W139
Met het project Turning towards Fluidity gaat social designer Gabriel Fontana het concept van een sporttoernooi opnieuw vormgeven, in samenwerking met productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst W139. Fontana kreeg de opdracht om een maand lang een queer-sporttoernooi te ontwikkelen met het streven om binair denken te overwinnen en te reageren op hedendaagse kwesties die verband houden met thema’s rondom solidariteit, bondgenootschap, deep listening en empathie. Het toernooi, dat zich afspeelt in een unieke scenografie en ruimtelijke architectuur, zal groepen uit het hele sociale spectrum samenbrengen om de speciaal ontworpen en ontwikkelde spellen van Fontana te spelen. Het project omvat een publiek programma en een tentoonstelling van geluids-, installatie- en fotografische werken die de thematiek van Fontana’s werk kruisen en uitbreiden. Turning towards Fluidity vindt plaats van 18 november tot en met 18 december 2022 bij W139 in Amsterdam en loopt parallel met de FIFA World Cup in Qatar.

Atelier Sherida Kuffour

Brave New Lit – Atelier Sherida Kuffour
Brave New Lit is een digitaal platform toegespitst op sciencefictionliteratuur waarop essays, interviews en verhalen worden gepubliceerd. Doel van het platform is om discussie over sciencefictionliteratuur aan te wakkeren en breder toegankelijk te maken in Nederland. Oprichter Sherida Kuffour beoogt het platform uit te laten groeien tot een reizende bibliotheek en een lees- en schrijfinstrumentarium te ontwikkelen voor musea, scholen, bibliotheken en boekhandels. Ook is het doel de tweede editie van Brave New Lit te publiceren met nieuwe interviews, essays en onderzoek. In deze fase van het project werkt het platform specifiek aan een toename van BIPOC (Black, Indigenous, People of Colour) deelnemers binnen het sciencefictiongenre door middel van opdrachten en samenwerking en betrekt Kuffour verschillende experts op het gebied van literatuur, ontwerp en digital development.

de Appel

De Appel correspondentie publicatie: This should be a book – de Appel
Met de publicatie This should be a book geeft kunstcentrum de Appel stem aan niet eerder getoond correspondentiemateriaal uit het eigen archief. Het materiaal bestaat uit ansichtkaarten, brieven, e-mails, faxen en notities tussen kunstenaars en de Appel vanaf 1975 tot nu. Om de historische correspondenties in het heden te situeren worden gastredacteuren gevraagd om een geschreven bijdrage rond het onderwerp correspondentie. De vormgeving wordt verzorgd door Bardhi Haliti. Haliti kijkt naar het correspondentiearchief als geheel, ter inspiratie voor vorm en samenstelling. Onderzoek en de selectie van materialen worden uitgevoerd door kunstenaar Martha Jager en redacteur Hannah Cheney in samenwerking met archivaris Nell Donkers. De overzichtspublicatie zal de iconische geschiedenis en praktijken van zowel de Appel zelf als die van de betrokken kunstenaars transparant en toegankelijk opstellen.

Unlearning Motherhood – Juliana Erazo Illustration & Animation
Unlearning Motherhood is een transdisciplinaire animatiedocumentaire waarin illustrator Juliana Erazo onconventionele ervaringen in het moederschap onderzoekt. Het project bestaat uit een korte geanimeerde documentaire die de moederschapservaringen van zes cisgender en transgender vrouwen volgt. Door onderwerpen als adoptie, abortus, transgendermoederschap, kinderloos zijn en spijt van het moederschap te bespreken, gaat Unlearning Motherhood in op hoe divers moederschap is. Met het project wil Erazo het genre en de vorm van de geanimeerde documentaire verkennen en sociale impact creëren door het publiek aan te moedigen het concept moederschap te zien als iets wat een vloeiende en open betekenis kan hebben. De documentaire wordt gepresenteerd aan de hand van screenings, Q&A’s en een AR-installatie die het publiek uitnodigt interactie aan te gaan met het onderzoek. Binnen het project werkt Erazo samen met verschillende partners, waaronder We Are Playgrounds, BROET Film Platform, Kaboom Animation Festival en TAC Eindhoven.

Klik hier voor alle geselecteerde projecten in Vormgeving in 2022.

cijfers

Van de 79 in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn er 27 gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 34 procent. De sluitingsdatum van de volgende ronde Vormgeving is 16 augustus 2022, de daaropvolgende en laatste ronde van het jaar sluit op 11 oktober 2022.

Foto bovenaan: Interwoven Histories – Stichting PAR & H