Immerse\Interact (XL) – 9 projecten geselecteerd

Het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunen in het kader van de samenwerkingsregeling Immerse\Interact negen projecten binnen het interdisciplinaire medialandschap.

12 januari 2023

De Regeling Immerse\Interact richt zich op de cross-over tussen film, vormgeving en digitale cultuur, waar een nieuw terrein is ontstaan en digitale pioniers, interactie- en grafisch ontwerpers samenwerken met regisseurs, scenaristen en producenten. Het resultaat zijn vernieuwende mediaproducties, waarbij digital storytelling en interactieve of immersieve media centraal staan.

Tijdens de tweede ronde Immerse\Interact van 2022 is het volgende project geselecteerd voor een realiseringsbijdrage:

Otherworlds – Sophia Bulgakova en producent Stichting FIBER
Otherworlds is een multidimensionale participatieve performance binnen virtuele en fysieke realiteiten, gecreëerd door de Oekraïense mediakunstenaar, immersieve verhalenverteller en regisseur Sophia Bulgakova. Ontstaan uit onderzoek naar Oekraïense tradities, combineert het heidendom uit verschillende culturen en andere omringende magische praktijken met technologie/visuele cultuur.

De volgende vijf projecten zijn geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage:

Manual Users Alive – Daniel Jacoby
Technologiegiganten die de menselijke afhankelijkheid willen verminderen, transformeren het uiterlijk en de identiteit van de buurtwinkels die zij gebruiken als knooppunten voor hun diensten. In een 3D-omgeving lopen we rond in een wijk van onderling verbonden winkels, gemaakt op basis van echte volumetric scans. De wandelsimulator activeert een interactieve soundscape en AI-video intermezzo’s.

Palimpsest – Johan Deletang en Guillaume Roux
Palimpsest is een meeslepende installatie in de vorm van een audiovisuele, theatrale omgeving. Het kunstwerk verkent de uitwissing van toekomst en geschiedenis door de westerse verbeelding. Digitaal geanimeerde personages vertellen hun verzet tegen Palimpsest, een bewust en hegemoniaal datacentrum dat de toekomst schrijft.

Wave – Bart Hess
Wave wordt een psychedelische 360 graden 3D dansfilm, waarin het lichaam van een danser wordt gemanipuleerd in de tijd door het gebruik van herhaling, vertraging en herpositionering van frames. Hierdoor ontstaat er een choreografie waarbij de geschiedenis van een beweging een nieuw soort organisme vormt.

Dyslectische Schrijver – Cassandra de Klerck
Door middel van de interactieve filminstallatie Dyslectische Schrijver in mixed reality wordt dyslexie visueel en invoelbaar gemaakt voor de bezoeker. De bezoeker wordt uitgenodigd om met een andere bril naar dyslexie te kijken. De installatie richt zich niet alleen op de problematische kant van dyslexie, maar juist ook op de kracht ervan.

The way of the Waorani – Wouter Ruoff, Jimena Mendizabal del Moral en producent Harlem District
The way of the Waorani is een 360 graden immersieve documentairefilm over Franklin en José, twee jonge mannen van de Waorani stam, in hun poging een nieuwe weg in te slaan en hun gemeenschap, cultuur en identiteit mee de nieuwe wereld in te nemen.

De volgende drie projecten ontvangen een bijdrage vanuit de Regeling Immerse\Interact XL. De XL-bijdragen kunnen worden ingezet voor activiteiten om hoge internationale ambities waar te maken, productiewaarde toe te voegen en ruimte te geven voor grensverleggend media-onderzoek in een internationale context.

Roamance – Ibrahim Quraish, Stanislaw Liguzinski en producent Revolver Amsterdam
Roamance is een VR-ervaring die diepe connecties vormt in een wereld die gedomineerd wordt door de oppervlakkigheid van dating apps. Het viert de ontmoeting en moedigt aandacht aan door de gebruiker op een spannende virtuele wandeling te zetten met een volmaakte vreemdeling wiens eigenschappen ze moeten bedenken op basis van hun interacties alleen.

The Great Orator – Daniel Ernst en Codeglue
Je bezoekt een werkelijkheid die volledig in beslag wordt genomen door de onophoudelijke uitzending van The Great Orator. Haar oraties worden uitgezonden vanuit de Grote Zaal, een megastructuur die tevens dienst doet als gigantische zendantenne. De volgelingen van The Great Orator hebben hun auto achtergelaten op een schijnbaar eindeloze parkeerplaats en zijn letterlijk één geworden met haar uitzending.

Gay Simulator – Iris van der Meule en producent Studio Biarritz
Gay Simulator is een interactief virtual reality kunstwerk en game die je op poëtische wijze meeneemt in het leven en de ervaringen van een lesbienne. Het is een artistieke ode aan geaardheid, liefde en seksualiteit met een serieuze ondertoon, die de hedendaagse discriminatie jegens lesbiennes in beeld brengt.

deadline

De sluitingsdata van de Regeling Immerse\Interact in 2023 zijn 6 februari en 11 september. Het is aan te raden om ruim voor het indienen van een voorstel contact op te nemen met de coördinator van de regeling Sean Gilis (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie). Voor vragen kun je ook terecht bij contactpersoon Nienke Doekes (Nederlands Filmfonds). De regeling valt onder het subsidiereglement van het Nederlands Filmfonds.

Beeld bovenaan: Otherworlds, Roamance, Gay Simulator