Dutch Design Week tips

Van 16 tot en met 24 oktober 2021 vindt de Dutch Design Week in Eindhoven plaats. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is op meerdere locaties aanwezig. Daarnaast worden op verschillende locaties projecten gepresenteerd die zijn ondersteund vanuit de regelingen van het Stimuleringsfonds. Hieronder een overzicht met tips van onder andere tentoonstellingen en (interactieve) presentaties.

10 oktober 2021

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presents talent

Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van ontwerp, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. De lichting van 2021 is nu in beeld gebracht in één minuut durende filmportretten. Tijdens de Dutch Design Week zijn deze portretten te zien in de tentoonstelling Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presents talent in het Klokgebouw.

Talent Talks

Het Stimuleringsfonds organiseert op 18 en 20 oktober 2021 Talent Talks: zeven talkshows waarin opkomende ontwerptalenten met elkaar in gesprek gaan over actuele thema's die bepalend zijn in hun werk en praktijk. Wil je hierbij aanwezig zijn, meld je dan aan.

Embassy of Health

Maak kennis met verrassende coalities die de samenleving gezonder maken. De Embassy of Health presenteert met Chronic Health – vital changes for a caring society elf vitale veranderingen voor een (ver)zorgende samenleving en zet je aan het denken over je eigen gezondheid en die van je omgeving. De Embassy of Health is een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Waag, Philips Experience Design, Máxima MC, DesignLab Universiteit Twente, Health~Holland, AMS-IX, Health Hub Utrecht en Dutch Design Foundation.

Embassy of Health. Beeld Maria Koijck. Fotograaf Eva Glasbeek

Conferentie Een thuis voor alle jongeren

Op zaterdag 23 oktober organiseren het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Jongeren Woonlab (TU/e Urban Labs, Springplank, Stichting Woonbedrijf Eindhoven), Stichting Zwerfjongeren Nederland en Kansfonds de conferentie Een thuis voor alle jongeren als onderdeel van de Embassy of Inclusive Society op het Ketelhuisplein. Tijdens de conferentie gaan (social) designers in gesprek met bestuurders, politici en ondernemers over hun concepten en ervaringen in het traject Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren van het Stimuleringsfonds en wordt de publicatie Meer dan een dak boven je hoofd uitgedeeld.

De Nacht Club

In De Nacht Club ontmoet je mensen die je niet kent. Dat voelt onwennig, en een beetje onveilig. Maar als je het doet groeit juist je gevoel van veiligheid. De Nacht Club is een veilige plek voor onveilige onderwerpen. Daarvoor is het nodig om bestaande scripts rond participatie te doorbreken. Geen avonden met beamers en inspraak, maar intieme ontmoetingen in het donker. De missie van De Nacht Club is om te onderzoeken hoe intimiteit kan bijdragen aan zinvolle interactie tussen mensen en systemen.

Encounter

Hoe zou het zijn om te logeren in je eigen toekomst? Net als voorgaande jaren presenteert HET project ENCOUNTER haar nieuwste ontwikkelingen op de Dutch Design Week. Voor ENCOUNTER#10, logeren in je eigen toekomst, maakte Joost van Wijmen twee filmportretten over het verblijf van 55-plussers in het huis van een 85-plusser. Zij ervaren in de woning van de ander het leven dat hen misschien zelf te wachten staat.

Project Pomace

Project Pomace is een gezamenlijk ontwerponderzoek waarbij ontwerpers, makers en academici uit Nederland en Turkije betrokken zijn. Het onderzoekt de intrinsieke circulaire kwaliteiten van de oude olijfteeltpraktijken in Karaburun en de mogelijkheden van olijvenpulp als grondstof voor biomassa.

Driving Dutch Design

Thom Bindels is onderdeel van de expositie Driving Dutch Design in het Pullman Hotel. Een tentoonstelling van 17 ontwerpstudio's die luisteren om de wereld te zien. Kijk door de grijze gebieden in een wereld van verwondering, schoonheid en vragen. Ontdek de gezichtsvelden die verder gaan dan het eerste gezicht.

Slow Down

Ontwerper Antoine Peters presenteert in de Microlab Hall twee nieuwe Space Garments, en het resultaat van 1,5 jaar ontwikkelen: zijn lenticulaire weefsel. Het doorbreken van de traditionele relatie tussen toeschouwer, kleding en textiel. Verstoring van de verhouding met als doel vertraging, onbalans en verandering van perspectief te veroorzaken.

Adaptable Auxetics

In Adaptable Auxetics in de Fuutlaan hal probeert Pi Lab willekeurig gegenereerde auxetische structuren toe te passen in Objects with Agency - objecten die zich kunnen aanpassen aan hun omgeving. Pi Lab zoekt partijen die geïnteresseerd zijn om samen mogelijke toepassingen in de zorg en architectuur te verkennen.

HOW&WOW BASK IT! (foto bovenaan)

HOW&WOW BASK IT! is een initiatief van Crafts Council Nederland in samenwerking met Adrianus Kundert, ontwerper en medeoprichter van Basketclub. HOW&WOW BASK IT! neemt je mee in de wereld van mandenmakerij en onthult de vele aspecten van driedimensionaal weven: de specifieke kenmerken, creatieve technieken, nieuwe implementaties, culturele uitwisseling en natuurbehoud.

VISSER & MEIJWAARD in collaboration

Ontwerpstudio Visser & Meijwaard presenteert in het Albert van Abbehuis een overzicht van de meest recente werken die de toepassing van diverse materialen en technieken toont. Vanuit een fascinatie voor form follows function zoekt Visser & Meijwaard naar nieuwe toepassingen voor de esthetiek die verscholen ligt in alledaagse producten door te spelen met materiaalgebruik, context en schaal.

VISSER MEIJWAARD in collaboration

Manifestations

De expositie Manifestations in de Melkhal biedt een podium aan jonge makers die aan de hand van hun werk nieuwe technologieën en diverse toekomstbeelden presenteren aan publiek. De festivalbezoeker wordt uitgenodigd na te denken over de rol van technologie in de toekomst, wat er mis kan gaan, maar ook hoe technologie op een sociale en humane manier kan worden ingezet.

Met onder andere een presentatie door SETUP van een installatiedrieluik Accept & Work door Merijn van Moll en Ruben van de Ven, over de verborgen arbeidersklasse achter A.I. De installaties geven een blik in de wereld achter Mechanical Turk; Amazons online marktplaats voor menselijke klikwerkers die A.I.'s trainen. Welk soort samenleving faciliteren we hiermee en wie plukken hier de vruchten van?

Soft Space

Soft Space is een overzichtstentoonstelling van de nieuwste werken van studio Alissa+Nienke. Een plek voor ontstressen, interactie met je omgeving en voor het verkennen van de wereld om ons heen. De materialen laten je verwonderen en ontspannen, tonen de natuurlijke windstroom, reflecterende kleuren of helpen je letterlijk te ademen.

Waste Based Glazed Brick

Dit jaar is Studio Mixtura een nieuwe samenwerking aangegaan met StoneCycling. Binnen deze samenwerking hebben ze een collectie gecreëerd met nieuwe op afval gebaseerde oppervlakteontwerpen die zowel voor gevel- als binnenwandbekleding kunnen worden gebruikt.

Raw Color

Raw Color opent haar studio om het proces en de resultaten van hun onderzoek naar klimaatverandering te delen. Temperature Textiles varieert van gebreide dekens tot sjaals en sokken. Het textiel is ontworpen om klimaatgegevens te dragen. Enerzijds zijn het esthetische dragers van informatie die de kijker helpen om over de kwestie te informeren. Anderzijds voorzien de textiele objecten de gebruiker van warmte.

Urban Reef

Urban Reef is een organisatie voor klimaatadaptatie en stimulering van biodiversiteit in de stedelijke omgeving. Binnen deze context experimenteren ze met duurzame materialen (oa mycelium en bagger), 3D-printen en computational design.