Online kick-off Open Oproep Over grenzen

Op donderdag 6 juni 2024 organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een online lancering van de nieuwste open oproep van het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp: de Open Oproep Over grenzen. Met deze open oproep nodigt het Stimuleringsfonds (ruimtelijk) ontwerpers uit om, in samenwerking met relevante coalitiegenoten, ontwerpend onderzoek te doen naar urgente opgaven en uitdagingen in de Nederlandse grensgebieden.

Het doel van de open oproep is om vanuit gelijkwaardigheid, meervoudigheid en wederkerigheid op verschillende schaalniveaus te komen tot nieuwe, grensoverstijgende perspectieven die helpen de toekomst in deze gebieden vorm te geven. Tijdens deze online kick-off delen verschillende experts een inspirerende visie en perspectieven over grenzen en grensgebieden om de thematiek van de open oproep te duiden en bespreken.

Datum: donderdag 6 juni 2024
Tijd: 16.00 uur – 17.30 uur
Locatie
: online via MS Teams

Programma

15.45 – 16.00 uur Digitale inloop

16.00 – 16.10 uur Welkom en introductie open oproep door Jolijn Valk, programmaleider Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp

16.10 – 16.40 uur Aftrap door Henk van Houtum, professor Politieke Geografie en Geopolitiek (Radbout Universiteit), medeoprichter en coördinator van het Nijmegen Centre for Border Research, auteur van Free the Map. From Atlas to Hermes: A new cartography of borders and migration (2024) en co-auteur van Grensland (2013)

16.40 – 17.00 uur Presentatie en in gesprek met Carolien Schippers (-C-A-S-) en Negar Sanaan Bensi (TU Delft) naar aanleiding van de Crossing Borders Studio aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst

17.00 – 17.20 uur Presentatie en in gesprek met Maurer United, over grensoverstijgende projecten (o.a. FUTURE STUDIO CROSS BORDERS en de tentoonstelling DE OASE in Bureau Europa Maastricht) en hun ervaringen als internationaal opererend bureau vanuit Maastricht

17.20 – 17.30 uur Praktische vragen en wrap-up

Regionale bijeenkomsten

Samen met lokale architectuurcentra organiseert het Stimuleringsfonds vier regionale bijeenkomsten. We geven hierin meer informatie over de Open Oproep Over grenzen en bieden inspiratie en ondersteuning richting deelname. De bijeenkomsten vormen daarnaast een goede gelegenheid voor ontwerpers en (potentiële) samenwerkingspartners om elkaar te ontmoeten en het gesprek te starten over de rol die er ligt voor ontwerpers om het hoge abstractieniveau en de meervoudigheid van de grens voelbaar en inzichtelijk te maken.

Interesse? Kom naar een van de volgende regionale bijeenkomsten:

Maastricht

in samenwerking met Bureau Europa
datum: vrijdag 14 juni
tijd: ochtend
meer informatie volgt

Rijsbergen/Hazeldonk

in samenwerking met BLASt (Breda) en AR-TUR (Turnhout)
locatie: Treeport 1, Rijsbergen
datum: donderdag 20 juni
tijd: 16.00 – 17.30 uur
meer informatie

Arnhem

in samenwerking met CASA
datum: dinsdag 25 juni
tijd: avond
meer informatie volgt

Groningen

in samenwerking met Platform GRAS
datum: eerste week van juli
meer informatie volgt

Abonneer je hier voor meer informatie over het programma op de nieuwsbrief van het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp of kijk op De nieuwe ruimte.