Venetië Architectuur Biënnale 2021

Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lanceerden gezamenlijk een open oproep, waarbij onderzoekers en ontwerpers op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap werden uitgenodigd om een ​​bijdrage voor te stellen aan het publieke parallelprogramma in het Nederlandse paviljoen voor de Venetië Architectuur Biënnale 2021.

De tentoonstelling voor de huidige editie is getiteld Who is We?. Het woord 'wij' lijkt inclusie te impliceren, maar het vertegenwoordigt vaak een heel bijzonder perspectief. Aangezien sociale en ecologische urgenties onmiddellijke zorg en actie vereisen, is het van fundamenteel belang dat 'wij' een nog meer meervoudig voornaamwoord wordt. 'Wij' zouden alle mensen en meer dan mensen moeten omvatten, zoals bodem, planten, dieren en microben.

Geïnteresseerden werd gevraagd te reageren op het centrale thema van de biënnale van dit jaar en de vragen die in het Nederlandse paviljoen worden gesteld. De open oproep ondersteunde projecten van Failed Architecture, Bureau LADA en Studio Wild.

Daarnaast heeft het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie budgetten toegekend aan zeven andere projecten door architecten, ontwerpers en onderzoekers die worden gepresenteerd op de biënnale. Het werk biedt een kijk op wat een 'nieuw ruimtelijk contract' betekent voor onze samenlevingen, meer holistisch ontworpen steden en architectuur.

Lees hier de leporello inclusief een plattegrond met de locaties van de ondersteunde projecten in Venetië.