Márk Redele over rentevrij lenen bij Fonds Kwadraat

Makers die in de afgelopen drie jaar subsidie hebben ontvangen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kunnen voor aanvullende financiering terecht bij Fonds Kwadraat. Bij Fonds Kwadraat kunnen zij eenvoudig en snel een rentevrije lening afsluiten van maximaal € 8.000. Bijvoorbeeld voor apparatuur, het vervolg van een project, aanvullend onderzoek of de presentatie van een project. Een goed voorbeeld is Márk Redele met zijn onderzoek Porcelain.

Installatie Márk Redele

Ontwerper en architect Márk Redele doet onderzoek naar porselein in relatie tot architectuur. Hij zoekt naar de fysieke grenzen van het materiaal door het te gieten in een ongebruikelijke grootte: de afmetingen van een 40 mm dikke multiplex bouwplaat die doorgaans als tussenwand wordt gebruikt. Redele kijkt naar de vervormingen die ontstaan en hoe deze vormentaal bijdraagt aan een poëtische destabilisatie van fundamentele architectonische elementen.

architectuur subsidie

Redele ontving in 2021 € 17.460 subsidie voor zijn onderzoek in het kader van de Regeling Architectuur. Márk: ‘Ik heb een projectsubsidie ​​aangevraagd bij het Stimuleringsfonds als vervolg op een onderzoekssubsidie ​​waarin ik de haalbaarheid onderzocht van grootschalig porseleinen slipgieten en bakken. Met de projectsubsidie ​​streef ik ernaar het onderzoek uit te voeren in een tentoonstellingscontext of een architectonisch scenario.’

Installatie Márk Redele

rentevrije lening

In 2022 sloot Redele bij Fonds Kwadraat een rentevrije lening van € 8.000 af. Márk: ‘Ik heb de lening aangevraagd om mijn financiële mogelijkheden uit te breiden en om me volledig te kunnen concentreren op mijn onderzoek en werk. Daarin zie ik de waarde van de lening van Fonds Kwadraat; de lening stelt me in staat om bepaalde financiële verantwoordelijkheden uit te stellen totdat ik weer tijd heb om geld te verdienen. Nu wil ik compromisloos aandacht besteden aan mijn project.’

Márk hoefde met zijn aanvraag niet te wachten op de deadline van Fonds Kwadraat en zijn project hoefde niet meer te worden beoordeeld door de commissie van Fonds Kwadraat: subsidie en lening bij één loket. Dit is het voordeel van de samenwerking tussen het Stimuleringsfonds en Fonds Kwadraat. Márk: ‘Ik heb een vlotte, probleemloze ervaring gehad met Fonds Kwadraat en ik kon zonder ingewikkelde bureaucratische stappen toegang krijgen tot de lening. De renteloze constructie maakt het gemakkelijk om je aan de lening te binden en maakt het proces relatief stressvrij.’

praktische informatie

Een rentevrije lening van Fonds Kwadraat kan op zichzelf staan of aanvullend zijn op subsidie, crowdfunding, sponsoring of een combinatie daarvan. Het leenbedrag is tussen de € 500 en € 8.000. De aflossing is in maandelijkse termijnen in maximaal drie jaar. Bij een bedrag van meer dan € 5.000 is een borgstelling vereist. Voorbeelden van projecten die Fonds Kwadraat heeft gefinancierd zijn hier te zien.

Heb je geen subsidie ontvangen van het Stimuleringsfonds maar wil je graag rentevrij lenen? Er zijn vijf aanvraagrondes per jaar. De komende deadlines zijn 18 september en 13 november 2022.

Kijk voor meer informatie op de website van Fonds Kwadraat of neem contact op met Francine Mendelaar via fmendelaar@fondskwadraat.nl of 020 6255112.