Vormgeving – 23 projecten geselecteerd

In de eerste ronde Vormgeving van 2023 zijn 23 voorstellen geselecteerd. Het beschikbare budget was niet toereikend om alle positief beoordeelde aanvragen te honoreren. Annique Deneer, coördinator Regeling Vormgeving, reflecteert op de ronde.

algemene indruk
De Regeling Vormgeving beslaat een breed palet aan subdisciplines. De diversiteit van de voorstellen die elke ronde worden beoordeeld, is daardoor groot en neemt zelfs toe doordat de grenzen van het vakgebied worden opgezocht, onder andere met hybride projecten en praktijken. Deze tendens maakt het extra belangrijk dat aanvragers zichzelf en hun project helder positioneren. Ook de benadering van disciplines zien we veranderen. Zo worden er onder invloed van duurzaamheid, minder collecties en producten gemaakt en richten aanvragers zich vaker op bijvoorbeeld systeemverandering via ontwerpend onderzoek, materiaal- en kennisontwikkeling of speculatief ontwerp.

selectie
Het beschikbare budget van € 350.000 was niet toereikend om alle 28 positief beoordeelde aanvragen te honoreren. Daarom heeft prioritering plaatsgevonden. De procedure die hierbij is gehanteerd, staat omschreven in de Regeling Vormgeving. Na prioritering zijn 5 projecten buiten de selectie gevallen. Enkele geselecteerde projecten die deze ronde opvielen zijn:

Programmering Françoise van den Bosch Prijs – Stichting Françoise van den Bosch
Naar aanleiding van de uitreiking van de tweejaarlijkse Françoise van den Bosch Prijs organiseert de Stichting Françoise van den Bosch in 2023 een symposium en tentoonstelling rond het werk van prijswinnend sieraadontwerper Chequita Nahar. De prijs is een mid-career award – een oeuvreprijs in ontwikkeling – om makers met een indrukwekkende staat van dienst te steunen in het voortzetten van hun kunstenaarspraktijk. Het symposium vindt plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam en staat in het teken van thema’s als diaspora, interculturele uitwisseling, migratie, design en craft. De thema’s worden besproken door sprekers als prof. dr. Kerstin Pinther, curator Emefa Cole en conservator Amanda Pinatih. Daarnaast organiseert de stichting een solotentoonstelling over het werk van Nahar in Museum Arnhem met bestaand en vooral ook nieuw werk. Door onderwerpen aan te kaarten die actueel en relevant zijn voor zowel het sieradenveld als daarbuiten, wil de stichting met dit programma het sieraad verbinden aan verschillende disciplines en doelgroepen.

InterWoven – Diana Scherer
In de afgelopen zes jaar bestudeerde Diana Scherer wortelstelsels om hun natuurlijke groeiprocessen te sturen en tot een groeiend textiel te ontwikkelen. De wens is om de opgedane ambachtelijke en biotechnologische kennis over dit materiaal te bundelen in een boek en deze kennis te delen met zowel de textiel-, design- als de kunstwereld. De publicatie gaat naast de eindresultaten ook in op het onderzoek, biotechnologische kennis, nieuwe ambachten en de relevantie van het ‘worteltextiel’ voor de textielindustrie. Zo komen vier auteurs aan het woord die vanuit hun eigen perspectief en de disciplines kunst, textiel en plantkunde de verschillende kanten van het project belichten. Aanleiding voor de publicatie is onder meer een grote solotentoonstelling van Scherer in het Museum Kranenburgh in Bergen die najaar 2023 staat gepland. Het boek verschijnt in diezelfde periode bij Uitgeverij Jap Sam Books. Scherer werkt voor de realisatie van dit boekconcept nauw samen met Jap Sam Books en ontwerper Edwin van Gelder van Mainstudio.

Hack the Heritage – Jos Klarenbeek
Hack the Heritage is een onderzoeksproject van ontwerper Jos Klarenbeek waarbij de relatie tussen maker en weefmachine centraal staat. Het project komt voort uit een fascinatie voor deze oudste computer, en tegelijkertijd de zorg over het geringe veld dat is ontstaan tussen de basis van het ambacht van weven en de doorontwikkelde textielindustrie. Klarenbeek start daarom een onderzoek naar hergebruik, modernisering en digitalisering van industrieel erfgoed. Is er een manier om met relatief eenvoudige en open source robotica een module te ontwikkelen die het mogelijk maakt oude weefmachines uit de depots van het Nederlandse textielerfgoed te ‘hacken’ en weer relevant te maken voor de toekomst? Klarenbeek wil een proof of concept ontwikkelen op zijn Vinkse Dobby, een weefgetouw uit 1920. Ook zoekt Klarenbeek een geschikte partner uit het Nederlandse textielerfgoeddomein. Daarnaast zal de startsubsidiefase worden gebruikt voor het opzetten van een communicatieplan en het rondkrijgen van cofinanciering.

Down in the Dumps – Family Affair Films
Down in the Dumps is een twintig minuten durende geanimeerde kinderfilm over de duistere insectenwereld van Cinelli en Peri, geschreven door Britt Snel en geregisseerd door Vera van Wolferen. De film over een perfectionistisch lieveheersbeestje, laat de consequenties zien van het onderdrukken van depressieve gevoelens. Cinelli focust zich zo op perfectie dat ze geen oog meer heeft voor al het moois dat het leven haar te bieden heeft. Down in the Dumps wordt een kinderfilm met een boodschap met als doel om het gesprek te openen rondom zware thema’s als depressie en eenzaamheid onder het kleine (en grote) publiek. De film maakt gebruik van een hybride animatievorm waarin de unieke papieranimatietechnieken van Vera van Wolferen worden gecombineerd met frame-by-frame en stop-motionanimatie.

Klik hier voor alle geselecteerde projecten in Vormgeving in 2023.

cijfers
Van de 83 in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn er 23 gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 28 procent. De sluitingsdatum van de volgende ronde Vormgeving is 16 augustus 2023.

Foto bovenaan: Studio Ku