Upstream: Music x Design – 6 projecten geselecteerd

Zes voorstellen zijn geselecteerd in Upstream: Music x Design. Coördinator Sean Gilis reflecteert op de tweede ronde van dit jaar.

26 november 2020

Het belang van de Regeling Upstream: Music x Design is in deze als gevolg van covid-19 zeker voor de muziekindustrie barre tijden groot. Juist nu zijn muzikanten gebaat bij een financiële impuls om onderzoek te doen naar nieuwe presentatievormen en cross-overs met de ontwerpsector. De aanvragen die het Stimuleringsfonds deze ronde ontving, komen uit uiteenlopende hoeken van de muziekindustrie, namelijk de elektronische muziekscene, het undergroudcircuit en de traditionele popmuziek. Opmerkelijk is dat de praktijk van een aantal muziekartiesten zeer multidisciplinair is. De kern van hun praktijk ligt op het snijvlak van performance en muziek. Ook vanuit deze hoek wordt de regeling dus gevonden. De ontwerpers waarmee wordt samengewerkt, verhouden zich tot de brede creatieve industrie: technologie, games, scenografie, mode en vormgeving. Ook qua ervaring en staat van dienst is er sprake van verscheidenheid; zowel jong talent als meer gevestigde makers vragen aan en worden ondersteund.

Om een beeld te geven van de breedte van de ondersteunde projecten deze ronde:

EINDER
– Voyage Select
Na jaren een vaste rol te hebben gespeeld in het Nederlandse nachtleven begeeft dj/producer Elias Mazian zich met zijn nieuwe album Vrij van Dromen in het vaarwater van wat kan worden beschouwd als de Nederlandse popmuziek. Om de tour van dit nieuwe album in 2021 extra gestalte te geven, wil Mazian een visuele vertaling van het album ontwerpen die goed aansluit bij het mijmerende karakter van de muziek. Dat doet hij door middel van de installatie EINDER, die in samenwerking met audiovisueel kunstenaar Boris Acket, Lumus Instruments en ruimtelijk ontwerper Toon Rooijmans tot stand zal komen.

Games in Concert: The Game
– Stichting WildVreemd
WildVreemd/The Smartphone Orchestra en het Metropole Orkest slaan de handen ineen voor het ontwikkelen van interactief belevingsconcept Games in Concert – the Game. In dit nieuwe concept wordt het publiek al in het voortraject meegenomen waar het de wereld van het orkest ontdekt. Elementen uit de gamewereld, zoals storytelling, rhythm-games en speciaal gecomponeerde gamemuziek, worden in dit project toegevoegd aan het concert, met als doel het belevingsniveau van concertbezoekers naar een hoger level te tillen.

Klik hier voor alle geselecteerde projecten van Upstream: Music x Design.

cijfers

Het beschikbare budget in deze ronde was € 167.500. Zes van de dertien in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 46 procent. Na honorering heeft een van de geselecteerde projecten zich teruggetrokken omdat het project niet zal worden uitgevoerd.

De aankomende deadlines van de Regeling Upstream: Music x Design zijn 31 maart 2021 en 1 september 2021.