Upstream: Music x Design – 5 projecten geselecteerd

Vijf voorstellen zijn geselecteerd in Upstream: Music x Design. Coördinator Ibrahim Alaoui Chrifi reflecteert op de eerste ronde van het jaar.

30 juni 2022

algemene indruk

De variatie binnen de ingediende aanvragen was deze ronde relatief groot. Naast het feit dat de schaal en omvang van projecten sterk uiteenloopt, valt het ook op dat er in deze ronde meer startsubsidies zijn aangevraagd dan in eerdere rondes van deze regeling.

In meerdere aanvragen staan de thema’s eenzaamheid, vervreemding en de invloed van technologie centraal. Uit verschillende aanvragen blijken spiritualiteit, filosofie en mythologie een belangrijke inspiratiebron te zijn. Terugkerend wat betreft beoogde resultaten van verschillende projecten is ook het vergroten van zelfbewustzijn, in je eigen kracht staan, meditatie, het ego voorbij gaan en fysiek samen zijn.

Naast de gebruikelijke aanvragen die zich richten op het ontwikkelen van een digitale toepassing, een installatie of scenografie voor een liveperformance, zijn er deze ronde ook aanvragen ingediend voor het toepassen van modeontwerp en is er een aanvraag ingediend vanuit het vakgebied van architectuur. De representatie van ontwerpdisciplines die het fonds vertegenwoordigd is daarmee in deze ronde sterker dan voorheen.

Opvallende projecten deze ronde zijn:

phantasy club

Subfiction – Enter – phantasy club
Subfiction – Enter is een samenwerking tussen muzikant Beau Zwart en ontwerper Vincent Snijders waarin de responsiviteit tussen muziek en design wordt onderzocht. Doel van het onderzoek is om de frictie tussen technologie en natuur te verkennen en te bevragen hoe datastromen onze realiteit beïnvloeden. Het resultaat is een audiovisuele liveperformance met muziek en animatie waarbij worldbuilding en storytelling centraal staan. In combinatie met het onderzoek naar natuurlijke en kunstmatige bronnen in het creatieproces, verkent het project manieren om surrealistische digitale landschappen te controleren door geluid. In het ontwerpproces zullen muziek en beeld hand in hand worden opgebouwd, waarbij een album wordt verweven binnen digitale 3D-werelden. Vanuit een geprogrammeerd algoritme worden parameters binnen muzieksoftware (Ableton) gelinkt aan een videogame engine (Unreal Engine). De projectie van de animaties bestrijkt het gehele oppervlak van de zaal, terwijl er livemuziek wordt gespeeld. In 45 minuten maakt het publiek een reis door drie werelden die een verloop maken van organisch naar mechanisch, een vernieuwend technisch systeem waarbij muziek direct animaties kan manipuleren. De première van het project vindt plaats bij Remastered Rotterdam; het is later ook te zien op verschillende festivals waaronder Motel Mozaïque. Samenwerkingspartners voor dit project zijn onder andere Tijmen van Wageningen (muziek mixage) Gideon van der Stelt (coach animatie, VFX), Vincent Boy Kars (coach regie) en Ian Biscoe (coach video mapping and live performance).

Lieselot Elzinga

Baby’s Berserk – Lieselot Elzinga
Baby’s Berserk is een samenwerking tussen de gelijknamige band en modelabel Elzinga waarin onderzoek wordt gedaan naar vernieuwende vormen van performance en entertainment. Tijdens het werken aan mode is Lieselot Elzinga erachter gekomen wat het effect kan zijn van licht op stof. Bij modeshows merkte ze dat sommige stoffen, kleuren en prints met bepaald licht wegvielen of er juist uit sprongen. Met dit project wil ze dat concept verder onderzoeken door de mogelijkheden van het schijnen van licht op kleding in de setting van een liveperformance te verkennen. De uiteindelijke performance zal bestaan uit een lichtinstallatie en kostuums. Het licht, de kleding en de muziek zijn tijdens de performance aan elkaar gekoppeld: het licht verandert op de maat van de muziek en wordt geprojecteerd op de kleding, waardoor de kostuums die zijn voorzien van speciale prints lijken te veranderen. In de startfase wordt onderzocht hoe dit kan worden doorontwikkeld om de betrokkenheid van het publiek te vergroten door het visuele aspect net zo onvoorspelbaar te maken als het spel van de band. In een latere fase zal het werk worden gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashion Week. Samenwerkingspartners voor dit project zijn onder andere lichttechnicus Danny van de Werf, Amsterdam Fashion Week en Paradiso Amsterdam.

Stichting Truth.io

The Bird Of A Thousand Voices – Stichting Truth.io
The Bird Of A Thousand Voices is een interdisciplinair totaalkunstwerk dat film, muziek, dans, digitale kunst, fotografie en podiumkunsten combineert in een crossmediale vertelling van de gelijknamige Armeense mythe. De beschrijving van andere wezens en dimensies in dit verhaal is fantasierijk en spreekt tot de verbeelding op een manier die vraagt om een interdisciplinaire benadering. Het werk borduurt voort op eerdere samenwerkingen tussen filmmaker en scenograaf Ruben Van Leer en jazzartiest Tigran Hamasyan, en onderzoekt synergie tussen muziek en (digitale) kunst. Het beoogde resultaat is een bijna twee uur durend concert met muziekband, cinemascherm en lichtinstallatie in een open-ended scenografie. Publiek en lokale kunstenaars gaan, zoals in het oude verhaal, samen op een ‘pelgrimstocht’ op zoek naar de symbolische vogel. Holland Festival heeft dit werk bevestigd voor een première in Het Concertgebouw voor juni 2023 en is coproducent. Andere bevestigde partners zijn Emio Greco & Pieter C. Scholten (choreografie), Florian Hellwig (dramaturg & schrijver), ICK Ensemble (dansgroep), Wes Broersen (lichtontwerper), Roy Gerritsen (creative coder), Edwin Jakobs, studio RNDR (digitale vormgeving) en Chouchane Tcherpachian (kostuumontwerper).

Bekijk hier de hele selectie.

cijfers

Het beschikbare budget deze ronde was € 150.000; er is sprake van een onderbesteding van € 27.401. Vijf van de elf in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 45 procent. De sluitingsdatum van de tweede en laatste ronde van Upstream: Music x Design dit jaar is 1 september 2022. De onderbesteding van ronde één wordt aan het budget van ronde twee toegevoegd.


Foto bovenaan: Bas Kosters x Stippenlift – JOY BXS