Upstream: Music x Design – 4 projecten geselecteerd

Vier voorstellen zijn geselecteerd in Upstream: Music x Design. Coördinator Ibrahim Alaoui Chrifi reflecteert op de tweede ronde van dit jaar.

9 december 2021

algemene indruk

Hoewel het aantal aanvragen deze ronde relatief klein was, is de diversiteit binnen de voorstellen groot. Een deel van de aanvragen is gericht op het ontwikkelen van lichtinstallaties en scenografieën voor verschillende soorten publiek, zoals musea, theater, clubs of festivals. Uiteenlopende genres passeren net als in eerdere rondes de revue: van Nederlandstalige rap tot techno tot singer-songwriter. In verschillende projecten spelen mentale gezondheid en neurodiversiteit een rol. Maar er is ook aandacht voor niet-menselijke perspectieven en verhalen in de context van klimaat en natuur.

De genoemde thematiek komt in de volgende twee projecten sterk naar voren:

WAVES
– Stichting Anthropologists in Art (AiArt)
In samenwerking met ruimtelijk ontwerper en beeldend kunstenaar Yani (aka Hans Verschuuren) en motion designer en grafisch vormgever Paul Postma ontwikkelt zanger/pianist Ruben Hein de audiovisuele installatie WAVES. Licht, motion graphics en design komen hierin samen. Met WAVES wil Ruben Hein aandacht vragen voor klimaatproblematiek en natuurbehoud. Uitgangspunt is een reis die Hein langs Antarctica maakte en de muziek die hieruit voortkwam. In samenwerking met Mojo Concerts zal onder de naam OCEANS een tournee worden opgezet langs clubs, theaters, festivals. Met Natuurmonumenten zullen optredens op natuurrijke locaties worden opgezet.

Hunger
– iETWORKS
Hunger
is een muzikale, beeldende en ruimtelijke performance van muzikant iET, ontwerper Rich Dust en schrijver Marianne Clason. De performance is gebaseerd op het gelijknamige album van iET dat zowel een persoonlijk als een maatschappelijk verhaal vertelt. De performance is gericht op kunst- en/of muziekliefhebbers en iedereen die inspiratie nodig heeft om uit een bubbel te breken. Verschillende kunstvormen, zoals visualisaties en livemuziek, worden samengebracht in negen 'kamers' in een van de ruimtes van de Kunsthal. Iedere kamer heeft een eigen geluid en karakter en representeert een van de negen nummers op het album. De bezoeker maakt een muzikale reis door de kamers en krijgt een unieke ervaring die op alle zintuigen inspeelt. Het project is opgenomen in de programmering van de Kunsthal, waar het van 19 juni tot en met 28 augustus 2022 wordt gepresenteerd.

cijfers
Het beschikbare budget deze ronde was € 165.000. Vier van de zes in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 67 procent.

Upstream: Music x Design Video: Robbie van Zoggel

vervolg

In 2019 startte Upstream: Music x Design als pilot om de carrièreontwikkeling van pop- en urban artiesten te ondersteunen en vernieuwende artistieke formats en samenwerkingen van deze artiesten met ontwerpers en makers mogelijk te maken. De pilot duurde drie jaar en kwam na deze ronde tot een einde. De regeling is geëvalueerd en succesvol gebleken en wordt daarom in 2022 voortgezet. Meer informatie over de budgetten en sluitingsdata zal volgen via de nieuwsbrief en website van het Stimuleringsfonds.