

Terugblik 2024
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie publiceert vandaag het jaarverslag van 2024. We blikken terug op een jaar waarin we nieuwe plannen maakten voor de toekomst. Ze geven ruimte aan actuele thema’s, zoals circulariteit en artificial intelligence, en leiden tot andere samenwerkingen. Ook houden de plannen rekening met de uitvoerbaarheid van onze programma’s en subsidieregelingen, die in de afgelopen jaren steeds meer onder druk stond vanwege een sterk toenemend aantal aanvragen maar niet evenredig stijgend budget.
Directeur-bestuurder Syb Groeneveld: ‘Op basis van ons beleidsplan 2025-2028 zijn onze subsidieregelingen het afgelopen jaar vernieuwd. De beheersbaarheid van de hoeveelheid aanvragen speelt daarin helaas een belangrijke rol, dat hebben we zo goed mogelijk aan het veld proberen uit te leggen. Maar natuurlijk staat nog steeds de ontwikkeling van de vakgebieden vormgeving, architectuur en digitale cultuur centraal. Voor een sterke sector is het belangrijk dat er ruimte is voor het creëren van andere perspectieven en het onderzoeken van mogelijkheden van bijvoorbeeld nieuwe technologie, maar ook voor het bevragen van het ruimtelijk domein om te komen tot innovatieve oplossingen in relatie tot vraagstukken als de woonopgave en klimaatcrisis. We hebben in de afgelopen jaren gezien dat het voor de sector ook heel belangrijk is om grotere samenwerkingen te stimuleren. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan met Innovatielabs, het in 2024 afgeronde programma dat in de covid-periode ontstond om te onderzoeken hoe de sector wendbaarder en weerbaarder kon worden. Daaruit leerden we dat niet alleen samenwerking van belang is, maar ook onderzoek waardevol is om tot kennisontwikkeling voor de sector te komen. We zijn daarom afgelopen jaar een samenwerking gestart met Regieorgaan SIA. Het doel daarvan is artistiek ontwerpend onderzoek op gelijkwaardige voet te zetten tussen wetenschap en de ontwerpende sector. En ook met onze nieuwe Regeling Artistic & Design Research for Immersive Experiences stimuleren we grote samenwerkingen, in dat geval tussen makers, producenten, instellingen en onderzoekers. Het vormen van dit soort coalities gaat voor de ontwerpsector de komende jaren heel belangrijk zijn.’
Voor een sterke sector is het belangrijk dat er ruimte is voor het creëren van andere perspectieven en onderzoeken van de mogelijkheden van bijvoorbeeld nieuwe technologie. – Syb Groeneveld
terugblik 2024
verhalen van makers
De kracht van ontwerp tonen we in vijf verhalen. Verhalen over talentontwikkeling en de rol van culturele instellingen daarin, over het uitdagen van dominante perspectieven, over de waarde van culturele uitwisseling én over de totstandkoming van een collectief heldenepos. Aan het woord komen: Gabriel Fontana, Playgrounds, Nadia Piet, HOH Architecten, Nathalie Hartjes en de makers, curatoren, wetenschappers en maatschappelijke partners met wie zij samenwerkten.
cijfers
Naast de videoportretten bevat het jaarverslag infographics die inzicht geven in de verdeling van het beschikbare budget van € 20,1 miljoen en de resultaten die daarmee zijn behaald. We ondersteunden daarmee zowel makers, ontwerpers als culturele instellingen. Met 2410 behandelde en 1091 toegekende aanvragen, kwam het honoreringspercentage afgelopen jaar op 45,3%. Bekijk het jaarverslag hier.