Johannes Vermeer Prijs 2022 naar schrijver Arnon Grunberg

Schrijver Arnon Grunberg heeft de Johannes Vermeer Prijs 2022 ontvangen uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury, onder leiding van Andrée van Es, noemt Grunberg een ‘sterk denker en een moedig schrijver’, die behoort tot de meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van dit moment.

16 november 2022

Staatssecretaris Uslu: 'Arnon Grunberg geeft zich vol overgave aan de literatuur, en eigenlijk aan álles wat hij doet. Zijn werk is altijd veelzeggend. Het ontregelt en houdt je scherp. Met zijn literaire analyses in alle verschijningsvormen beziet hij de zaken vanuit zijn eigen, originele, perspectief, vanuit de wereld van Grunberg. Het werd hoog tijd dat een schrijver de Johannes Vermeer Prijs zou winnen. En het is wat mij betreft volkomen terecht dat Arnon Grunberg de eerste is.'

De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, koos unaniem voor Arnon Grunberg. 'Een auteur die op geheel eigen wijze urgenties en thema’s in het maatschappelijk debat bevraagt en zich daarbij onbevooroordeeld geïnteresseerd toont in de intenties van een ander. Iemand die zich langs zogeheten hokjes of politieke trends beweegt en een inspirerende rol van betekenis speelt voor jonge kunstenaars. Als schrijver heeft hij een eigen, onnavolgbare stem: na drie zinnen weet je dat hij aan het woord is, en dat is een zeldzame kwaliteit.'

Arnon Grunberg houdt de Johannes Vermeer Prijs vast en staat naast een klappende staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs en Cultuur.
Arnon Grunberg met de Johannes Vermeer Prijs en staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs en Cultuur. Foto: Anne Reitsma

literatuur

De Johannes Vermeer Prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Het is voor het eerst dat de prijs wordt toegekend aan een laureaat uit het literaire landschap. De keuze voor Grunberg benadrukt de positie van de literatuur, en het woord in brede zin, in het Nederlandse kunstenveld.

te zien

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks een presentatie op basis van het werk van de prijswinnaar in de OCW-etalage. De tentoonstellingsruimte bevindt zich direct naast de ingang van het ministerie aan de Rijnstraat 50 te Den Haag en is vrij toegankelijk. De presentatie over het werk van Arnon Grunberg is te zien vanaf 16 november 2022 tot en met tenminste januari 2023.

over de prijs

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen met het Mondriaan Fonds als penvoerder en kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder uitgereikt aan Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi. De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.