Johannes Vermeer Prijs 2021 naar beeldend kunstenaar Natasja Kensmil

In Het HEM, huis voor eigentijdse cultuur in Zaandam, heeft Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, maandag 1 november 2021 de Johannes Vermeer Prijs 2021 uitgereikt aan Natasja Kensmil.

1 november 2021

De Johannes Vermeer Prijs bekroont in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. In haar speech noemde de minister haar een uitmuntend kunstenaar. Van Engelshoven: 'Jij geeft ons met jouw werk vaak een nieuwe kijk op wat we dachten dat afgerond was. Dat is van grote waarde.'
Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Het HEM werden video's vertoond met werk van Natasja Kensmil, zong Lucretia Starke nummers van Henry Purcell en Giulio Caccini en sprak presentator Daphne Bunskoek met de minister en met juryvoorzitter Andrée van Es, die vervolgens het juryrapport voorlas.

'Natasja Kensmil reflecteert op de heersende canon en brengt nieuwe lagen van de geschiedenis voor het voetlicht. Daarbij polariseert haar werk nooit; het toont complexiteit en verbindt. Kensmil bekladt niet, ze haalt niets weg. Ze negeert niet, maar vervormt wat we zien. Naast het heersende beeld plaatst zij een nieuw en gelaagd beeld. Het getuigt van visie en uitzonderlijk talent om zo op ons gedeelde erfgoed te reflecteren, op volstrekt autonome wijze en met zo'n prachtig eigen handschrift dat niet onberoerd laat. Unaniem koos de jury voor Natasja Kensmil als winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021.'

Op de website van de Johannes Vermeer Prijs staan onder meer het juryrapport, de toespraak van de minister, een biografie van Natasja Kensmil, haar oeuvrelijst en beeldmateriaal.

Natasja Kensmil tijdens de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs 2021. Foto: Anne Reitsma Fotografie

te zien

Vanaf 11 september is Natasja Kensmil te zien in het Fries Museum met een nieuw werk voor de tentoonstelling Icons. Op 25 september opent een overzichtstentoonstelling A Poison Tree, in een parallelle solotentoonstelling met Sadik Kwaish Alfraji, in Kunsthal KAdE. Deze gaat gepaard met de verschijning van haar oeuvrecatalogus, uitgegeven door Alauda Publications en KAdE. Daarnaast verschijnt binnenkort een documentaire over haar van regisseur Lisa Boerstra, geproduceerd door Interakt.

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks een presentatie op basis van het werk van de prijswinnaar in de OCW-Etalage, een tentoonstellingsruimte direct naast de ingang van het ministerie aan de Rijnstraat 50 te Den Haag. De presentatie over het werk van Natasja Kensmil is te zien vanaf 1 november 2021 tot en met januari 2022.

over de prijs

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, en Mondriaan Fonds als penvoerder. De Johannes Vermeer Prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder uitgereikt aan Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi.

De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.