4-jarig activiteitenprogramma's 2021–2024 – 6 instellingen creatieve industrie geselecteerd

Het Stimuleringsfonds kent een 4-jarige instellingssubsidie toe aan zes toonaangevende culturele instellingen binnen de creatieve industrie. De geselecteerde instellingen vormen een belangrijke schakel in de infrastructuur voor de creatieve industrie. Ze functioneren als knooppunten waar ontwerpers, makers en andere professionals samenkomen rondom een discipline of thematiek. De zes instellingen ontvangen in de periode 2021–2024 gezamenlijk € 2,4 miljoen per jaar.

13 juli 2020

In het voorjaar van 2020 vroegen 35 instellingen voor bijna € 48 miljoen aan voor de periode 2021–2024. In totaal was maximaal € 9,6 miljoen beschikbaar. Het fonds heeft met de regeling voor 4-jarige instellingsubsidies geanticipeerd op de mogelijke toetreding van enkele ontwerpinstellingen in de landelijke culturele basisinfrastructuur (BIS), waarover de Raad voor Cultuur adviseert. De uitslag van de BIS betekent goed nieuws voor de sector. Het aandeel van de creatieve industrie stijgt van één ontwerpinstelling, Het Nieuwe Instituut, naar in totaal negen, met BioArt Laboratories, GOGBOT, Dutch Design Foundation, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, State of Fashion, TextielMuseum, TETEM en Waag. Hiermee is er structureel circa € 5 miljoen per jaar meer beschikbaar voor de ontwerpsector. Hierdoor ontstaat ook de ruimte binnen de middelen van het Stimuleringsfonds voor het duurzaam meerjarig ondersteunen van instellingen. Het beschikbare budget hiervoor stond al vele jaren onder een te grote druk concludeerden eerder ook de Raad voor Cultuur en de Visitatiecommissie rijkscultuurfondsen.

De keuze om de noodzakelijke groei bij een aantal instellingen mogelijk te maken leidt onherroepelijk tot scherpe keuzes en prioritering van positief beoordeelde voorstellen. Dit uiteraard tot teleurstelling van de instellingen die nu niet zijn ondersteund. Het niet kunnen toekennen van budget aan een positief advies maar ook een negatief advies in deze regeling betekent dan ook niet dat het fonds of de commissie de instelling niet van waarde acht voor de creatieve industrie maar eerder dat de instelling minder goed binnen deze 4-jarige regeling past. Deze instellingen kunnen vanaf 18 augustus tot uiterlijk 30 september 2020 een aanvraag indienen voor 1- of 2-jarige ondersteuning voor hun activiteitenprogramma.

uitslag Regeling Vierjarige Instellingssubsidie Creatieve Industrie 2021–2024

In dezelfde periode dat de Raad voor Cultuur zich uitsprak over de BIS heeft de door het Stimuleringsfonds ingestelde adviescommissie onder voorzitterschap van Robert Winkel, zich – geheel onafhankelijk – gebogen over de 35 bij het Stimuleringsfonds ingediende aanvragen. Uiteindelijk zijn er zes instellingen gehonoreerd die tezamen het maximale subsidiebedrag van € 9,6 miljoen ontvangen voor de periode 2021–2024.

- Sonic Acts
- iii
- Mediamatic
- V2_ Lab voor de instabiele media
- Playgrounds
- IMPAKT

vernieuwing

De adviescommissie hecht veel waarde aan vernieuwing. Zo was de commissie onder de indruk van de wijze waarop Mediamatic zich de afgelopen jaren opnieuw heeft uitgevonden en zich de locatie aan de Dijksgracht geheel eigen heeft gemaakt. Ook V2_ heeft zich onder leiding van de nieuwe directeur na een moeilijke periode weten te herpakken en werkt voortvarend aan een nieuwe positionering binnen het Rotterdamse en landelijke culturele aanbod. IMPAKT bestaat als organisatie al 30 jaar, maar maakt een bijzondere ontwikkeling door nu ze beschikken over een nieuwe vaste ruimte in Utrecht. Sonic Acts slaagt er al jaren in zich in de voorhoede van de creatieve industrie te handhaven met aansprekende en verdiepende programma's die een steeds groter publiek weten te bereiken. Playgrounds en iii tot slot, zijn initiatieven die in een periode van circa acht jaar een zeer sterke positie hebben verworven binnen de dynamiek van de creatieve industrie. De commissie geeft hen het vertrouwen dat ze de kwaliteit die ze de afgelopen jaren hebben getoond, de komende vier jaar verder zullen uitbouwen. IMPAKT en iii treden als nieuwe partijen toe tot de vierjarige ondersteuningsstructuur terwijl de andere vier instellingen met substantieel hogere jaarbijdragen kunnen doorgroeien.

instellingen positief gehonoreerd, na prioritering geen budget

In totaal gaf de adviescommissie van de Regeling Vierjarige Instellingssubsidie Creatieve Industrie 2021–2024 aan acht aanvragen een positief advies zonder dat hier budget voor beschikbaar is. Deze instellingen zijn na prioritering onder de zaaglijn beland.

- AIR
- Baltan Laboratories
- Bureau Europa
- Crafts Council
- LIMA
- Next Nature Network
- SETUP
- Submarine Channel

instellingen naar BIS, geen advies bij aanvraag Stimuleringsfonds

Vijf instellingen die zijn ondersteund in de BIS hadden ook een aanvraag ingediend bij het Stimuleringsfonds. Omdat zij bij de BIS een positief advies met budget hebben ontvangen, is de behandeling van deze dossiers bij het Stimuleringsfonds gestaakt.

- BioArt Laboratories
- State of Fashion
- TETEM kunstruimte
- TextielMuseum
- Waag

Los van deze vijf, zijn er ook drie instellingen opgenomen in de BIS die eerder vanuit infrastructurele regelingen door het Stimuleringsfonds werden ondersteund. Dit betreft de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, het festival GOGBOT en de Dutch Design Foundation.

instellingen negatief advies

De overige zestien instellingen die een aanvraag hebben ingediend ontvingen om uiteenlopende redenen een negatief advies. Voor veel van deze instellingen ziet de commissie desondanks weldegelijk een plaats weggelegd binnen de gesubsidieerde infrastructuur van de creatieve industrie. Voor verschillende instellingen vond ze de stap naar een vierjarige ondersteuningsstructuur te vroeg komen. Voor anderen geldt bijvoorbeeld dat ze het activiteitenprogramma sterk vond, maar de positie van de instelling voor de specifieke domeinen die het fonds bedient, onvoldoende toonaangevend.

- Archiprix
- Architectuur Lokaal
- Cartoon Movement
- Design Museum Den Bosch
- FASHIONCLASH
- Graphic Matters
- Home of Design Kazerne
- Independent School for the City
- Museum Boijmans van Beuningen
- Museumplein Limburg
- Onomatopee Projects
- Pakhuis de Zwijger
- STEIM
- STRP
- The Beach
- What Design Can Do

adviescommissie

Het bestuur van het Stimuleringsfonds heeft alle adviezen van de adviescommissie overgenomen en de leden bedankt voor de enorme tour de force om in deze covid-19 periode, vaak digitaal, gezamenlijk tot goede adviezen te komen. De commissie merkte op dat de positief beoordeelde instellingen geen evenwichtige afspiegeling vormen van de drie disciplines – architectuur, vormgeving en digitale cultuur – die het fonds bedient, maar dat op basis van de kwaliteit van de voorstellen en de criteria van de regeling de commissie niet tot een andere ranglijst heeft kunnen komen.

Directeur-bestuurder Syb Groeneveld beaamt dit:
'Met Het Nieuwe Instituut en de IABR zijn er twee instellingen uit de architectuursector ondersteund in de BIS, maar geen instelling uit de architectuursector binnen de 4-jarig ondersteunde instellingen bij het Stimuleringsfonds. Dat is een moeilijke beslissing, maar tegelijkertijd weten we dat het plaatje van de gesubsidieerde culturele infrastructuur van de ontwerpsector pas definitief is na bekendmaking van de besluiten van de 1- en 2-jarige regeling in november.'

nieuwe prioritering bij 1- en 2-jarig activiteitenplan

In augustus opent de regeling voor de 1- en 2-jarige activiteitenprogramma's. Deze regeling is van toepassing op culturele instellingen en organisaties die met een één of twee jaar durend activiteitenprogramma hoogwaardige kwaliteit, ontwikkeling en professionalisering bevorderen van de hedendaagse vormgeving, architectuur of digitale cultuur en die de belangstelling voor deze disciplines stimuleren.

Groeneveld licht toe:
'Naar verwachting kan het Stimuleringsfonds in deze regeling circa zeven instellingen voor een 2-jarig activiteitenprogramma, en een twintigtal voor een 1-jarig programma ondersteunen. Het is aannemelijk dat het totaal van de aanvragen dat voor subsidieverlening in aanmerking komt, het beschikbare budget overschrijdt. Het fonds zal daarom binnen deze regeling bij prioritering eerst de hoogst beoordeelde aanvraag binnen architectuur, dan vormgeving en tot slot digitale cultuur honoreren.'

'In combinatie met de BIS en de 4-jarig door het fonds ondersteunde instellingen ontstaat zodoende een stevig en divers fundament binnen alle disciplines van de creatieve industrie. Ik realiseer me dat deze gesubsidieerde stabiliteit slechts voor een beperkte groep instellingen geldt. Zij dragen juist nu een grote verantwoordelijkheid om binnen de ongekende val van de wereldwijde economie de komende jaren onafhankelijk een grote inclusieve stimulans te geven en inspiratie te bieden aan onze samenleving.'

Instellingen kunnen vanaf 18 augustus een aanvraag voor een 1- of 2-jarig activiteitenprogramma voorbereiden. De deadline is 30 september 2020. Het bestuur legt de aanvragen ter advisering voor aan een nog te benoemen adviescommissie en zal in november het voorgenomen besluit met de aanvragers communiceren. Het subsidieplafond voor de regeling zal 18 augustus worden gepubliceerd.

Bekijk hier de samenstelling van de 4-jarige adviescommissie.