

Talentontwikkeling
Onder het motto ‘omdat talent moet kunnen groeien’ richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op talentontwikkeling. Via de Regeling Talentontwikkeling en open oproepen ondersteunen we opkomende ontwerpers in hun artistieke en professionele ontwikkeling en bieden we meer ervaren professionals de mogelijkheden om te floreren.
Compilatie Platform Talent 2024
Kenmerkend aan de ontwerpsector is de grote diversiteit aan praktijken, disciplines en benaderingen. Maar er is ook een belangrijke gemene deler. Productontwerpers, landschapsarchitecten, coders, illustratoren en biodesigners – allemaal kunnen ze hun maatschappelijke meerwaarde pas waarmaken als er wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun specifieke artistieke en creatieve capaciteit. Zowel de starter die net van de kunstacademie komt, als de autodidact of het vergevorderde talent hebben behoefte aan nieuwe impulsen en investeringen.
Regeling Talentontwikkeling
De Regeling Talentontwikkeling biedt ontwerpers en makers op het gebied van vormgeving, architectuur of digitale cultuur de ruimte om een jaar lang te investeren in hun eigen artistieke en professionele ontwikkeling. Onderzoek, experiment en inhoudelijke verdieping gaan gedurende dit jaar samen met de zoektocht naar samenwerkingen en methodes om het werk zichtbaar te maken en dus naar het versterken van het eigen cultureel ondernemerschap. Om de makers met elkaar te verbinden en een impuls te geven aan hun netwerk worden er kennismakings- en themadagen georganiseerd, en vindt er een eindpresentatie plaats georganiseerd door het fonds.

Platform talent
Sinds 2013 heeft het Stimuleringsfonds via de Regeling Talentontwikkeling meer dan 250 opkomende ontwerpers en makers ondersteund in het opzetten van hun praktijk. Dat laten we zien op Platform Talent. We portretteren de individuele praktijken van de ondersteunde ontwerpers en makers en bieden een bron van inspiratie voor andere makers en opdrachtgevers.

Open Oproepen
Om het bereik van de Regeling Talentontwikkeling te vergroten, zijn er open oproepen voor autodidacte makers en ontwerpers die een mbo-opleiding hebben afgerond. Zo worden
ook jonge makers geselecteerd die zich buiten het reguliere ontwerponderwijs hebben ontwikkeld.
Daarnaast worden er doorlopend open oproepen ontwikkeld, bijvoorbeeld voor cross-sectorale samenwerkingen, kennisuitwisseling tussen startende makers of om jongeren wegwijs te maken in de ontwerpcultuur.
Andere regelingen
Met uitzondering van de regelingen die zijn gericht op culturele instellingen, kunnen opkomende ontwerpers en makers ook aanvragen indienen bij onze andere subsidies. Hierbij kunnen aanvragen worden ingediend voor projecten waarvan de thematiek, vraagstelling, opzet, methodiek en betrokken expertise door de aanvrager zelf worden bepaald. Zoals de Startregeling Creatieve Industrie voor kleinschalige projecten, experimenten en vooronderzoeken op het gebied van vormgeving, architectuur of digitale cultuur.
