Open Oproep Collectieve kennisvorming architectuur

Voor ontwerpers en architecten (zzp'ers, eenmanszaken en bureaus met maximaal vijf medewerkers) die willen werken aan het collectiviseren van hun kennis en expertise op het gebied van sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

gesloten

sluitingsdatum verstreken

€ 20.000

subsidiebedrag

€ 240.000

totaal beschikbare budget

Belangrijke info

Met deze open oproep wil het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een impuls geven aan netwerkvorming en kennisdeling binnen het vakgebied architectuur. De oproep is gericht aan kleinere praktijken (maximaal vijf medewerkers) met vooruitstrevende perspectieven op sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

Het fonds wil individuele ontwerpers, architecten en kleinere ontwerp- en architectenbureaus stimuleren om samen te werken in kennisnetwerken en zo hun slagkracht te vergroten. Door kennis en expertise te verenigen, kunnen deze praktijken als collectief opereren op vergelijkbare schaal als grotere, gevestigde partijen en bijvoorbeeld vooruitgang boeken op gebieden als opschaling van duurzame bouwmaterialen en bouwprocessen, transformatie in plaats van sloop, technologische vernieuwing van de bouwpraktijk of sociaal-maatschappelijke uitdagingen zoals energie- en woonzekerheid.

Deze oproep staat open voor architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, en andere ruimtelijke ontwerpers die minimaal één jaar een praktijk voeren binnen het Nederlandse vakgebied. De oproep is expliciet bedoeld voor kleinere architectuurpraktijken (zzp’ers, eenmanszaken of bureaus tot maximaal vijf medewerkers). De oproep staat ook open voor architecten die in dienst zijn (geweest) van een groter bureau, maar daarna(ast) zelfstandig werken in het architectuurveld.

wanneer kun je geen aanvraag doen?

Voor ontwerp- en architectenbureaus met meer dan vijf medewerkers is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Ook ontwerpers en architecten die staan inschreven op een architectuuropleiding komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Er wordt subsidie verstrekt aan het opzetten en uitvoeren van projecten waarin verschillende ontwerppraktijken een vernieuwende samenwerking aangaan met elkaar. Het gaat om projecten met een sociaal-maatschappelijke relevantie waarin de betrokken praktijken voortbouwen op de kennis, vraagstelling, thematiek en/of expertise die ze afzonderlijk al ontwikkelen.

Belangrijk is dat het voorstel niet alleen ingaat op de inhoud van het project, maar ook op de stappen die nodig zijn om een vernieuwende samenwerking op te zetten, en zo te positioneren dat de uitkomsten effectief landen.

Deze open oproep is specifiek gericht op het opzetten van samenwerkingen tussen gelijkwaardige partijen binnen het architectuurveld. Samenwerkingen met disciplines buiten de architectuur komen daarom niet in aanmerking voor deze open oproep.

Ter voorbereiding van de aanvraag is het belangrijk je goed te informeren aan de hand van de volgende documenten:

open oproep Collectieve kennisvorming architectuur

De beoordeling van aanvragen vindt plaats op basis van de Open Oproep Collectieve kennisvorming architectuur. Hierin staan de aanleiding en doelstelling, centrale vragen, criteria en procedure beschreven.

regeling open oproep

De beoordeling van aanvragen vindt ook plaats op basis van de Regeling Open Oproep. Hierin worden de de algemene voorwaarden, weigeringsgronden, wijze van publicatie, wijze van indiening, beoordeling, toekenning en subsidieverplichtingen beschreven.

aanvraagformulier

Om een goed beeld te krijgen van de stappen die je wil zetten om een samenwerkingsproject op te zetten, stellen we je in de aanvraagomgeving de volgende vragen:

  • Onder welke discipline (architectuur, stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, interieurarchitectuur of multidisciplinair) valt het samenwerkingsproject?
  • Welke partijen gaan er samenwerken?
  • Hoeveel mensen zijn er werkzaam bij elk van de kernpartners? Dit betreft zowel medewerkers in loondienst als zzp’ers die structureel meewerken.
  • Geef een korte samenvatting van het samenwerkingsproject. (max. 800 tekens)
  • Beschrijf het belangrijkste obstakel voor doorontwikkeling. Hoe biedt de samenwerking daar een oplossing voor? (max. 1200 tekens)
  • Onderbouw de partnerkeuze voor de samenwerking en beschrijf de werkverhouding in het project. (max. 800 tekens)
  • Beschrijf hoe de samenwerking en jullie project zich positioneren binnen het Nederlandse werkveld. (max. 1000 tekens)
  • Definieer de inhoudelijke casus waaraan het samenwerkingsverband gaat werken. Wat zijn de aanleiding, vraagstelling, ontwerpmethodiek, en verwachte uitkomsten? (max. 2000 tekens)
  • Beschrijf de opzet en uitvoerende stappen van het samenwerkingsproject. (max. 1000 tekens)
  • Wie zijn de beoogde doelgroepen en stakeholders? Hoe landen de resultaten van de samenwerking bij hen? En hoe wordt de opgedane kennis gedeeld met het bredere werkveld? (max. 2000 tekens)

Subsidieaanvragen worden ter beoordeling voorgelegd aan een commissie van onafhankelijke adviseurs. Deze commissie beoordeelt de plannen op basis van de Regeling Open Oproep en de Open Oproep Collectieve kennisvorming architectuur.

beoordelingscriteria

- ontwerpende- en inhoudelijke kwaliteit van de aanvragers en het voorstel;
- relevantie en positionering van de geïdentificeerde praktijkproblematiek en voorgestelde samenwerking;
- doeltreffendheid van het voorstel in opzet, methodiek en beoogd resultaat.

innemen

Als je je aanvraag hebt ingediend, controleert het fondsbureau de aanvraag op de formele eisen uit de Regeling Open Oproep.

beoordelen

Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt je aanvraag op basis van de Open Oproep Collectieve kennisvorming architectuur. De commissie brengt het advies uit aan het bestuur van het Stimuleringsfonds.

prioritering

Overschrijdt het totaal van de aanvragen dat voor subsidieverlening in aanmerking komt het beschikbare budget van de ronde, dan zal er worden geprioriteerd. Dit gebeurt volgens de in de Regeling Open Oproep beschreven procedure.

besluit

Het bestuur betrekt het advies van de commissie in het besluit tot het al dan niet verlenen van de subsidie. Via een beschikking word je op de hoogte gebracht van dit besluit.

verantwoording

Als je subsidie ontvangt van het Stimuleringsfonds ga je ook verplichtingen aan. Twee weken voor de afronding van je project ontvang je per e-mail het verzoek om je verantwoording in te dienen via de aanvraagomgeving.

Hoe kom je tot een overtuigende aanvraag?

tip 1

wees helder en val niet in herhaling

tip 2

ondersteun je voorstel met beeldmateriaal

tip 3

stel een realistische begroting op

tip 4

denk aan je eigen beloning en die van partners

tip 5

vraag feedback en scherp je voorstel aan

Het stappenplan

Wil je subsidie aanvragen bij deze open oproep?

Start je aanvraag
heb je vragen?

Op dinsdag 3 september 2024 is er gelegenheid om vragen te stellen tijdens de online voorlichtingsbijeenkomst over deze open oproep. Meld je hier aan. Kun je hier niet bij aanwezig zijn of is er nog steeds iets niet duidelijk? Stel je vraag dan aan team Architectuur via architectuur@stimuleringsfonds.nl of bel met 010 436 16 00. Heb je een meer algemene vraag, bekijk dan eerst de veelgestelde vragen.