Vera van de Seyp: ‘De creatieve sector is een nog altijd door mannen gedomineerde wereld’
Creative coder en grafisch ontwerper Vera van de Seyp ontving in 2021 een talentontwikkelingsbeurs van het Stimuleringsfonds. Haar interesse in techniek zet ze in voor het verwezenlijken van idealen.
openheid, toegankelijkheid en kennisdeling
Het werk van Vera van de Seyp beweegt tussen het digitale domein en toegepaste vormen. Van gehackte breimachines tot generatieve kunstwerken, modulaire lettertypes, eigen gebouwde computers en speelse websites. Daarbij zijn openheid, toegankelijkheid en kennisdeling belangrijke waarden binnen haar praktijk. In 2016 studeerde Van de Seyp af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in de richting grafisch ontwerp. Vanwege haar fascinatie voor computer science en kunstmatige intelligentie vervolgde Van de Seyp haar opleiding aan de Universiteit Leiden, waar ze in 2020 een master Media Technology afrondde.
ontwerpen genereren
‘Voor mijn afstudeerproject onderzocht ik de manier waarop een generatief antagonistennetwerk, een model waarbij twee neurale netwerken tegen elkaar concurreren waardoor nieuwe output tot stand komt, kan worden ingezet om albumhoezen te ontwerpen. Ik gebruikte een trainingdataset, gebaseerd op 150.000 bestaande albumcovers afkomstig van de opensourcegemeenschap van muziekwebsite Discogs. De uitkomst was een enorme reeks van gegenereerde hypnotiserende ontwerpen voor niet bestaande muziekalbums.’
verandering teweeg brengen
Vanuit haar eigen ervaring met opensourceplatforms en codes, waarbij ontwerpers voortbouwen op het werk van anderen dankzij kennisdeling, wil Van de Seyp verandering teweegbrengen in het veld waarin ze opereert. Zo maakt ze onder meer deel uit van het netwerk Freelance Female Developers en was ze onlangs co-organisator van een hackathon in samenwerking met Creative Coding Utrecht. ‘De creatieve sector is in mijn ogen nog altijd een door mannen gedomineerde wereld, zeker op het gebied van creative coding. Door online gratis workshops te organiseren voor zich als vrouw identificerende personen en gender nonconforming kunstenaars, ontwerpers en geïnteresseerden verlaag ik hopelijk de drempel die zij ervaren en kan ik hen een opstapje bieden in de sector.’
vrije toegang tot bronmateriaal
Geheel in de ideologie van opensourcetechnologie – vrije toegang tot bronmaterialen voor iedereen – gaat Van de Seyp samenwerkingen aan en stimuleert deze tegelijkertijd via haar initiatieven. ‘Al mijn eigen geschreven codes inclusief do-it-yourself tutorials ga ik publiceren op een website. Zo hoop ik een toegankelijke plek te maken voor beginnende ontwerpers.’ In de toekomst wil Van de Seyp verder gaan met het organiseren van workshops en zich aansluiten bij internationaal opererende communities van creative coders en programmeurs door middel van een residentie of fellowship buiten Nederland.
Tekst: Manique Hendricks