Zestien activiteitenprogramma’s geselecteerd voor tweejarige ondersteuning
Via de Regeling Activiteitenprogramma’s creatieve industrie worden in 2025-2026 zestien culturele instellingen ondersteund. De regeling is na de Regeling Vierjarige instellingssubsidie creatieve industrie de tweede belangrijke regeling voor instellingen in de creatieve industrie voor de periode 2025-2028. Anders dan bij de Regeling Vierjarige instellingssubsidie staat niet de instelling, maar het activiteitenprogramma centraal.
12 December 2024
Directeur-bestuurder Syb Groeneveld: ‘De regelingen van het Stimuleringsfonds voor culturele instellingen zijn zo opgezet dat we de geselecteerde instellingen financiële zekerheid bieden binnen een meerjarige ondersteuning en zo stabiliteit en kwalitatieve doorontwikkeling mogelijk maken, maar ook binnen het ontwerpveld ruimte geven aan vernieuwing en experiment. Met de beperkte middelen die we tot onze beschikking hebben, betekent dit dat we scherpe keuzes moeten maken. Daarbij hechten we ook aan regionale spreiding. De realiteit van de uitslag van de vier- en tweejarige regeling is helaas dat niet álle positief beoordeelde plannen van instellingen kunnen worden ondersteund. Met het oog op de doorontwikkeling van het nog altijd snelgroeiende ontwerpecosysteem vindt het fonds dat zorgwekkend.’
beperkt budget
Na beoordeling van alle aanvragen is gebleken dat op basis van het beschikbare budget van € 3,7 miljoen voor de komende twee jaar, de helft van de positief beoordeelde aanvragen kan worden ondersteund. Zestien instellingen kunnen in 2025-2026 uitvoering gaan geven aan hun plannen en een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de vakgebieden en de sector.
De adviescommissie is over het algemeen onder de indruk van de kwaliteit van de aanvragen. Ze spreekt ondanks het te beperkte subsidiebudget van een uiteindelijk sterke selectie. De commissie merkt op dat er naast kwalitatief hoogstaande programmering ook toenemende aandacht is voor de bedrijfsvoering en de toepassing van de codes voor fair practice, diversiteit & inclusie en governance. Verschillende instellingen die de afgelopen jaren ondersteuning hebben ontvangen voor hun activiteitenprogramma hebben een professionaliseringsslag kunnen maken.
selectie
Culturele instellingen die zich vanuit hun kerntaak verhouden tot vormgeving, architectuur, digitale cultuur of een cross-over tussen deze vakgebieden konden voor twee jaar in totaal per instelling maximaal € 250.000 aanvragen. De volgende zestien culturele instellingen zijn geselecteerd:
- Affect lab
- Crafts Council Nederland
- Das Leben am Haverkamp
- Design Museum Den Bosch
- Fashionclash
- Platform Gras
- PrintRoom
- Stichting Architectuurcentrum Amsterdam
- Stichting Architectuurcentrum Nijmegen
- Stichting Creative Coding Utrecht
- Stichting Extra Extra
- Stichting Fiber
- Stichting Mediamatic
- Stichting Sickhouse
- Stichting Van Eesteren Museum
- Varia
Instellingen positief advies, maar na prioritering geen budget
Instellingen negatief advies
beoordeling
De adviescommissie van de Regeling Activiteitenprogramma’s creatieve industrie heeft, onder voorzitterschap van Lucien Kembel, geadviseerd over 48 programma’s van culturele instellingen. De adviescommissie bestond verder uit Henk van Dillen, Roberto Luis Martins, Evelien Pieters, Hellen van Rees, Stephanie Schuitenmaker, Yagiz Soylev, Katía Truijen en Marije Vogelzang.
Alle aanvragen zijn op vijf criteria beoordeeld:
- artistiek-inhoudelijke kwaliteit;
- bijdrage aan het vakgebied en maatschappelijke betekenis;
- toegankelijkheid en publieksbereik;
- bedrijfsvoering en organisatie;
- consistentie in doel en opzet van de aanvraag.
De adviescommissie heeft bij de beoordeling van de aanvragen veel aandacht gehad voor de vraag of er daadwerkelijk sprake was van een volwaardig activiteitenprogramma en of de kerntaak van de instelling duidelijk ligt binnen vormgeving, architectuur, digitale cultuur of een cross-over tussen deze vakgebieden. Ook is er veel aandacht geweest voor de bedrijfsvoering en weerbaarheid van de instellingen.
volgende ronde
In 2026 opent een nieuwe ronde van de Regeling Activiteitenprogramma’s creatieve industrie. Culturele instellingen op het gebied van vormgeving, architectuur en digitale cultuur kunnen dan een aanvraag indienen voor de ondersteuning van hun activiteitenprogramma in 2027-2028.