Vormgeving – 29 projecten geselecteerd

In de tweede ronde Vormgeving van 2021 zijn 29 voorstellen geselecteerd. Coördinator Eva Roolker reflecteert op de ronde.

15 juli 2021

algemene indruk

Alle positief beoordeelde aanvragen konden deze ronde worden gehonoreerd. Bijna de helft van de aanvragen betrof een startsubsidie. De selectie werd gemaakt uit een breed scala aan projecten: van (online)tentoonstellingen tot publicaties, films en documentaires, objecten en gerechten. In de projecten worden veelal actuele thema's centraal gesteld.

diversiteit en inclusie

Een actueel thema dat in veel aanvragen een rol speelt is diversiteit en inclusie. Drie projecten waarin het thema steeds anders wordt benaderd, zijn 100 Opheto, Beeldbank en De ambassade van de Noordzee bouwt het Audement.

100 Opheto
– Wintertuin Curaçao
100 Opheto vertelt de Curaçaose geschiedenis aan de hand van het narratief van honderd tot de verbeelding sprekende objecten, met als doel cultureel erfgoed tot leven te brengen en te verbinden in een tijd van verdeeldheid, ongelijkheid en onzekerheid. Centraal in dit project staat de vraag hoe gebruik kan worden gemaakt van de verbindende kracht van vormgeving, verhalen en erfgoed om de collectieve toekomst van Curaçaoënaars met vertrouwen tegemoet te gaan. De objecten en hun achterliggende verhalen worden gepresenteerd in de vorm van een podcast, een digitale collectie en een boek, en mogelijk fysiek tijdens de Dutch Design Week 2021.

DRIFT

Beeldkracht – DRIFT
In dit project richt illustrator en onderzoeker bij DRIFT Maria Fraaije zich op het visuele discours rondom de energietransitie. De gebruikte beeldtaal omschrijft ze als exclusief met optimistische, gestileerde foto's en infographics van techniek en vaak alleen witte, mannelijke figuurtjes. Dit staat volgens Maria Fraaije haaks op de inclusieve doelen van de transitie: alle burgers moeten meedoen om ons te redden van klimaatverandering. Met een onlinebeeldbank met open-access illustraties beoogt ze een menselijker en inclusiever beeld te schetsen van de energietransitie om meer mensen zich betrokken te laten voelen bij deze opgave.

De Ambassade van de Noordzee bouwt het Audement – Stichting Partizan Publik
Het is de missie van de Ambassade van de Noordzee om te luisteren naar de zee en de Noordzee te erkennen als volwaardige politieke speler. De Ambassade bouwt samen met een scenograaf, architecten, een antropoloog en een jurist Het Audement, een nieuwe politieke ruimte waar luisteren centraal staat en waar niet-mensen gehoord worden.

Andere opvallende projecten deze ronde zijn:

Adaptable Auxetics
– Fillip Studios
Fillip Studios onderzoekt en ontwikkelt unieke random gegenereerde 2D-virtuele auxetische structuren door ze middels 3D-printing fysiek te maken en te vervormen in een ruimtelijke installatie. Met behulp van een startsubsidie is een verkennende haalbaarheidsstudie gedaan naar de mogelijkheden, ontwerppotentie en de technische haalbaarheid van deze structuren die bij een uitrekking over de lengte niet inkrimpen over de breedte, maar juist ook in de breedte uitrekken. De beoogde installatie wordt op diverse plekken tentoongesteld, gecombineerd met meetings met professionals om de toepassingsmogelijkheden van de technologie verder te ontwikkelen.

The Miracle – Keplerfilm
De korte animatiefilm The Miracle van Nina Deutz gaat over een vrouw met een onvervulde kinderwens. De film vertelt het verhaal van Irma, een veertigjarige vrouw die haar vakantie viert in een all-inclusive resort dat vooral gericht blijkt te zijn op jonge gezinnen. In een omgeving van zwangere vrouwen en stelletjes met kinderen, dringen zich onverwachte en dubbele gevoelens over moederschap op. The Miracle wordt uitgevoerd in de door Deutz gebruikte unieke combinatie van 2D- en stopmotion-animatietechnieken.

Stitch Your Brain

Stitch Your Brain – Jap Sam Books
Uitgeverij Jap Sam Books werkt met ontwerper/beeldend kunstenaar Monika Auch en grafisch ontwerpbureau Studio Joost Grootens aan een Engelstalige publicatie naar aanleiding van het Stitch Your Brain Project, een langdurig, internationaal, empirisch en beeldend onderzoek op het raakvlak van textiele vormgeving en wetenschap. Het project verweeft de werking van het brein met de werking van de handen en het ambacht van het maken. Wat is de invloed van het gebruik van digitale middelen in plaats van het maken met de hand en het contact met materiaal op onze creativiteit, welbevinden, gezondheid en zelfbeeld?

Klik hier voor alle in 2021 geselecteerde projecten in Vormgeving.

cijfers

Van de 69 in behandeling genomen subsidieverzoeken zijn er 29 gehonoreerd. Het honoreringspercentage komt daarmee op 42 procent. De deadline voor de derde ronde Vormgeving van 2021 is 11 augustus 2021. De daaropvolgende deadline is 29 september 2021.