Upstream: Music x Design – 3 projecten geselecteerd

In de derde en laatste ronde van afgelopen jaar zijn binnen de Regeling Upstream: Music x Design drie uiteenlopende projecten ondersteund. Loden Rietveld, Remy van Kesteren en Babusi Nyoni werken voor hun projecten ieder op unieke wijze samen met ontwerpers, makers en muzikanten om ontwerp en muziek te laten samensmelten.

29 januari 2020

Upstream: Music x Design werd in 2019 gelanceerd en biedt makers en artiesten de kans om gezamenlijk aan popmuziekprojecten te werken waarin nieuwe toepassingen van ontwerp en technologie worden onderzocht.

selectie
Symbiotic Interlude – Loden Rietveld i.s.m. Malou Palmboom en Aimée Gersons
interbellum is een muziek-performancecollectief bestaande uit twee muziektechnologen (Loden Rietveld en Nathan Marcus) en twee theatervormgevers (Malou Palmboom en Aimée Gersons). In de performance Symbiotic Interlude worden de handelingen die nodig zijn om elektronische muziek uit te voeren uitvergroot, mede door middel van nieuw te ontwikkelen instrumenten. Het doel van de voorstelling is om het publiek nieuwsgierig te maken naar de toepassingen van technologie en inzicht te geven in wat er op het podium gebeurt.

REMY. x Blauwe Uur
– Remy van Kesteren i.s.m. Blauwe Uur
REMY. x Blauwe Uur is een samenwerking tussen harpist Remy van Kesteren en designcollectief Blauwe Uur. Voor dit project werken ze aan de doorontwikkeling van het twaalfkoppige robotorkest Analogue Robot Orchestra (ARO). Dit orkest bestaat uit instrumenten die worden bespeeld door computergestuurde minirobots, geleid door Van Kesteren op de harp. Voor een nieuwe theatertour in 2021 werken Jurjen Alkema van Blauwe Uur en Remy van Kesteren aan een muzikaal en theatraal organisme, dat naast het verzorgen van live percussie, ook kan reageren op Van Kesteren. De performance bestaat uit muziek, licht en projectie: het licht geeft inzicht in de werking van de robots. Het publiek kan zo de oorsprong van een bepaald geluid ruimtelijk plaatsen. Videoprojectoren in de installatie geven door middel van video mapping textuur, ritme en kleur aan de muziek.

Future Sound of Amsterdam
– Babusi Nyoni i.s.m. Sarah-Jane en DJ Lag
Future Sound of Amsterdam
is een project waarin met toepassing van kunstmatige intelligentie de hedendaagse en toekomstige popmuziek in Nederland wordt verkend. Het project komt tot stand door een samenwerking tussen UX-designer Babusi Nyoni en de artiesten Sarah-Jane (singer-songwriter) en DJ Lag. Het project bestaat uit uitgebreid onderzoek naar de Nederlandse muziekindustrie in de afgelopen tien jaar: van de ontwikkeling van genres tot de verschillende typen luisteraars. Op basis van data die hieruit voortkomt, wordt met behulp van algoritmen en kunstmatige intelligentie dé sound van het moment gedefinieerd. Deze uitkomst dient vervolgens als input voor het produceren van een nummer door de drie makers rond dit project. Future Sound of Amsterdam wordt als liveperformance gepresenteerd op onder andere verschillende festivals, waaronder Afrolosjes.

indruk adviescommissie
'We zien vernieuwende digitale concepten in combinatie met een verscheidenheid aan muziekgenres. Door de regeling ontstaan nieuwe en interdisciplinaire samenwerkingen waar mooie en ambitieuze plannen uit voort komen. Behalve de ruimte voor gevestigde kunstenaars, muzikanten, creative coders, producers en ontwerpers, ontstaat nu ook de ruimte voor nieuwe genres en aanstormend talent', aldus commissielid Klasien van de Zandschulp over de laatste selectieronde. Andere commissieleden van Upstream: Music x Design zijn Jeroen van Erp (voorzitter), Brian Elstak, Eva van Netten en Marlies Timmermans.

deadlines 2020
Het jaarbudget van Upstream: Music x Design is voor 2020 €335.000 en wordt beschikbaar gesteld in twee aanvraagrondes. De deadlines zijn dit jaar 1 april en 9 september. Ideeën en concepten kunnen telefonisch of via e-mail worden besproken met het team achter deze regeling: Sean Gilis en Ibrahim Alaoui Chrifi.

Upstream: Music x Design
Met Upstream: Music x Design ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met het Fonds Podiumkunsten en Sena vernieuwende artistieke formats en samenwerkingen binnen de Nederlandse pop-/urban muziek. De deelregeling Upstream: Music x Design wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en is bedoeld voor projecten waarin artiesten samen met ontwerpers en makers werken aan nieuwe toepassingen van ontwerp, beeldcultuur en technologie binnen de muziek. De fondsen en Sena willen met behulp van Upstream de muziekindustrie in Nederland verbreden en versterken, internationaal sterker voor de dag komen en crossovers naar andere disciplines stimuleren.