Terugblik themadag Regeling Talentontwikkeling Arnhem

Onder het motto 'omdat talent moet kunnen groeien' richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op talentontwikkeling. Via de Regeling Talentontwikkeling ondersteunen we gedurende één jaar opkomende makers in hun artistieke en professionele ontwikkeling. Om de makers met elkaar te verbinden en een impuls te geven aan hun netwerk, worden er kennismakings- en themadagen georganiseerd. Begin dit jaar vond de eerste themadag van de 2025 lichting plaats in Arnhem.

20 maart 2025

De dag begon met een presentatie van Gijs Schalkx. De ontwerper uit Arnhem, die in 2023 via de Regeling Talentontwikkeling werd ondersteund, richt zich op energie, mobiliteit en voertuigen. Zo presenteerde hij op de Dutch Design Week in 2023 een Volvo die rijdt op afvalplastic. Op de themadag deelde Gijs hoe de beurs zijn werkwijze heeft beïnvloed, waarbij hij openhartig sprak over de tegenslagen en onverwachte veranderingen die hij in zijn ontwikkeljaar heeft ervaren. Na afloop kreeg de nieuwe lichting de kans om hem vragen te stellen.

Bezoek aan 171 project space (links) en Plaatsmaken (rechts). Foto Django van Ardenne.

Na deze Q&A bezochten de makers twee culturele broedplaatsen, waar de oprichters hen vertelden over hun weg naar een professionele praktijk. Het gevestigde kunstenaarsinitiatief Plaatsmaken werd in 1984 in Arnhem opgericht door vijf jonge kunstenaars, die zich als collectief hebben verenigd. Anderzijds is 171 project space opgezet door twee individuele makers, die in 2020 begonnen met het programmeren van tentoonstellingen en evenementen van makers met een multidisciplinaire praktijk. Zo maakten de ontwerpers kennis met verschillende benaderingen voor het ontwikkelen van een eigen platform.

Workshop Giving Time, Making Energy. Foto Django van Ardenne.

Tijdens het laatste programmaonderdeel volgde de groep een workshop Giving Time, Making Energy van collectief Z o m e r e n. De workshop was gericht op het herkennen van persoonlijke sterktes en uitdagingen in het creatieve proces. De deelnemers brachten in kaart welke werkzaamheden ze als moeizaam ervaren en waar hun krachten juist liggen. Door deze persoonlijke inventarisaties aan elkaar te koppelen, ontdekten de makers welke vaardigheden complementair zijn en waar potentiële samenwerkingen konden ontstaan. Deze uitwisseling creëerde niet alleen inzicht in elkaars expertise, maar legde ook de basis voor toekomstige creatieve partnerschappen binnen de groep.

In september dit jaar start een nieuwe lichting, waarvoor opkomende makers vanaf 31 maart een aanvraag kunnen indienen. Lees meer over de regeling op de subsidiepagina.