Terugblik Dutch Design Week 2021

Van 16 tot en met 24 oktober 2021 vond de Dutch Design Week plaats in Eindhoven. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie was op meerdere plekken in het Klokgebouw aanwezig. Hieronder een overzicht met (video)beelden en terug te kijken livestreams.

29 oktober 2021

In Hal 3 van het Klokgebouw toonde het Stimuleringsfonds de video-installatie Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presents talent met één minuut durende filmportretten van 35 talenten. Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van ontwerp, architectuur en digitale cultuur dankzij een talentontwikkelingsbeurs van het Stimuleringsfonds de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. De lichting 2021 die te zien was in de video-installatie is nu ook te zien op ons Platform Talent.

Video-installatie Stimuleringsfonds present talent. Concept: Koehorst in 't Veld en Roel van Tour | Ontwerp: Koehorst in 't Veld | Video: Roel van Tour | Interview: Maarten Westerveen. Foto: Mark Bolk

Talent Talks

Ter afsluiting van het ontwikkelingsjaar lieten we de ontwerptalenten aan het woord in zeven Talent Talks, waarin zij met elkaar en de moderators in gesprek gingen over actuele thema's die centraal staan in hun werk en praktijk. De zeven Talent Talks zijn hier terug te zien.

Talk Graphic design and typography

Embassy of Health

Aan de andere kant van Hal 3 in het Klokgebouw presenteerde de Embassy of Health met Chronic Health – vital changes for a caring society in een expositie en conferentie elf vitale veranderingen voor een (ver)zorgende samenleving. De Embassy of Health is een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Waag, Philips Experience Design, Máxima MC, DesignLab Universiteit Twente, Health~Holland, AMS-IX, Health Hub Utrecht en Dutch Design Foundation.

Hoe werken zorgprofessionals, onderzoekers, buurtbewoners, patiënten, studenten, lokale makers, woningcorporaties, supermarkten, techbedrijven, kunstenaars en ontwerpers met elkaar samen aan een breder, diverser, inclusiever en duurzamer zorglandschap? Vier door het Stimuleringsfonds ondersteunde projecten waren onderdeel van de expositie.

Redesigning Psychiatry
Redesigning Psychiatry, een initiatief van onder meer Reframing Studio, is een innovatienetwerk waarin ontwerpers, filosofen, experts en ervaringsdeskundigen samen met een aantal innovatieve organisaties een toekomstbeeld ontwikkelen voor de geestelijke gezondheidszorg in 2030. De basisgedachte van Redesigning Psychiatry is dat het de complexe interacties binnen mensen, tussen mensen en tussen mensen en hun omgeving zijn die ervoor zorgen dat mensen vastlopen. Die nieuwe kijk vraagt om een nieuwe benadering van de GGZ die de ontwerpers helpen te verbeelden.

FysiekFabriek
FysiekFabriek is een initiatief van de ontwerpers Aurore Brard en Lotte de Haan. Zij brengen mensen met een fysieke beperking, cliënten van woonorganisatie Fokus, in contact met ontwerpers en makers om gezamenlijk nieuwe praktische hulpmiddelen te ontwikkelen. Met Marieke ontwikkelden ze bijvoorbeeld een elektronische koekjesdispenser. Marieke zit in een rolstoel en heeft een beperkte hand- en armfunctie. Met de dispenser kan zij haar hulphond makkelijker belonen als hij iets goed doet.

Een chronisch gezonde Van Deysselbuurt
Jongerencoach Imad Aoulad Taher kent de leefwereld van de jongeren in Amsterdam-West. 'Tien jaar geleden was ik een van hen. Ik spreek de taal van de straat. Voor deze groep is al jaren niets gedaan.' Nu wel. Met sport als middel coacht Imad buurtjongeren op hun levenspad, door hen uiteenlopende taken in de buurt te geven. Imads Stichting IMD huist in een van de winkelpandjes in de Van Deysselstraat, die dankzij een samenwerking van ontwerpersnetwerk Cascoland, woningbouwvereniging Rochdale, stadsdeel Nieuw-West en buurtbewoners beschikbaar kwamen voor ondernemers uit de buurt. Zorgorganisatie Humanitas DMH werkt samen Cascoland om de groei van het sociale weefsel in de buurt te versterken door deze netwerken van informele zorg aan de bestaande formele zorg te verbinden.

Land en Hand
Onder invloed van industrialisatie en globalisering zijn de relaties tussen landschap, het beschikbare materiaal een vakmanschap vervaagd. Maar door de klimaatcrisis is het nodig om weer na te gaan denken over onze omgang met het landschap om ons heen. Land & Hand, een project van KETTER&Co, brengt in verschillende provincies mbo-studenten, ontwerpers, overheden en relevante partners samen in projecten die de potentie van het landschap onderzoeken. Zo biedt het Drentse veen bijvoorbeeld mogelijkheden voor nieuwe wellness-producten. Alle projecten komen samen in een digitale 'Maakkaart van Nederland'.

In de expositie werden 4 door het Stimuleringsfonds ondersteunde projecten gepresenteerd: Redesigning Psychiatry, FysiekFabriek, Een chronisch gezonde Van Deysselbuurt en Land & Hand. Foto: Mark Bolk

Conferentie Een thuis voor alle jongeren

Als onderdeel van de Embassy of Inclusive Society op het Ketelhuisplein organiseerden het Stimuleringsfonds, Jongeren Woonlab (TU/e Urban Labs, Springplank, Stichting Woonbedrijf Eindhoven), Stichting Zwerfjongeren Nederland en Kansfonds de conferentie Een thuis voor alle jongeren. Tijdens de conferentie hebben (social) designers Manon van Hoeckel, Ashkan Hashemkhani (Khani architecten), Patrick Rogiers (A SENSE OF), Nienke van der Straten (Garage 2020), Theo Tegelaars (TAAK), Manon Barendse (Joes+Manon) en Daniek Reijnders (Pauwert Architectuur) voorstellen gepresenteerd en gingen in gesprek met jongeren, professionals en bestuurders: Thijs Eradus, Glenda Huisjes, Hella Masuger, Enno Postema, Renate Richter en anderen over hun concepten en ervaringen in het traject Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren van het Stimuleringsfonds. Ook werd de publicatie Meer dan een dak boven je hoofd uitgedeeld.
Bekijk hieronder de livestream van de conferentie terug.

Conferentie Een thuis voor alle jongeren