

Vouchers Salone del Mobile 2025 – 10 projecten geselecteerd
Van 8 tot en met 13 april 2025 vindt in Milaan de Salone del Mobile 2025 plaats, een van de meest omvangrijke internationale designbeurzen ter wereld. Dit evenement is dé plek voor ontwerpers om zichzelf internationaal te presenteren en fungeert als toonaangevend platform voor innovatie en trends binnen de gehele ontwerpsector. Met de Vouchers Salone del Mobile 2025 ondersteunen we Nederlandse makers die op uitnodiging van één van de locaties hun werk gaan presenteren in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2025. Team Internationalisering reflecteert op de selectie.
13 maart 2025
algemene indruk
De ingediende projecten laten een rijke verscheidenheid aan benaderingen zien, van experimenteel onderzoek tot artistieke interventies en van product- en meubelontwerp tot techniek- en materiaalonderzoek. Veel ontwerpers presenteren niet alleen hun eindproduct, maar geven ook inzicht in hun creatieve proces en productiemethoden. Tijdens ENHANCE toont Joshua Klappe bijvoorbeeld het proces achter de Self-Bent Chair, waarvoor hij een innovatieve techniek gebruikte voor het buigen van massieve houten panelen.
In een aantal projecten speelt de relatie tussen mentale gezondheid en ontwerp een belangrijke rol. Studio Sophia Schullan reflecteert met haar installatie This Isn't Working bij BASE Milano op de 'grindcultuur', waarin productiviteit boven persoonlijk welzijn worden geplaatst. Bij Galleria Rossana Orlandi presenteert Alissa+Nienke Glass&Light Effects for Wellbeing. Dit project onderzoekt hoe gefuseerd glas en bewegend licht kunnen bijdragen aan een meer ontspannende omgeving in openbare ruimtes zoals ziekenhuizen en kantoorgebouwen.
projecten
Enkele bijzondere projecten zijn:

Space Garments – Antoine Peters
Moooi Milan heeft Antoine Peters uitgenodigd om zijn sculpturen te presenteren op de opening van hun nieuwe locatie in Milaan, tijdens de Salone del Mobile 2025. De presentatie Space Garments bevat zowel bestaande sculpturen als een nieuw werk. De sculpturen worden gepositioneerd in dialoog met de meubels en de ruimte. De relatie tussen objecten en hun omgeving staat centraal. Peters plan is om een geselecteerde collectie sculpturen, die nauw verbonden zijn met het menselijke lichaam, verspreid door de ruimte te plaatsen. De sculpturen zullen als het ware in gesprek gaan met de meubels en het interieur, met als doel emotionele en fysieke reacties bij de bezoekers op te roepen. De ruimte rondom de objecten is hierbij net zo belangrijk als de objecten zelf.

It’s a Dye-Off! – LoopLoop
Tijdens de Salone del Mobile 2025 presenteert LoopLoop het project It's a Dye-Off! bij Alcova. Dit project belicht hun onderzoek naar biokleurstoffen en toont de mogelijkheden van kleurstoffen op plantaardige basis. Na de ontwikkeling van de eerste aluminium kleurstoffen met speciale behandeling in 2023, heeft de studio nieuwe planten ontdekt die een breed scala aan kleuren en patronen bieden. De installatie bestaat uit twee hoofdonderdelen: een hangend object van geverfde aluminiumtegels en een werkbank waar de tegels live worden gemaakt. Deze worden vervolgens toegevoegd aan het object en gecombineerd met verlichte tegels, gemaakt van biobased materialen door CraftingPlastics. Het doel van deze presentatie is om de duurzame ontwerpen van de studio meer bekendheid te geven. Ook wil LoopLoop het gebruik van plantaardige verftechnieken bevorderen voor toepassing bij grotere projecten.

This Isn’t working – Studio Sophia Schullan
Met This Isn’t Working presenteert Sophia Schullan bij BASE Milano een reflectie op ‘grindcultuur’. In grindcultuur staat het behalen van professionele doelen, productief zijn en het opbouwen van een succesvolle carrière centraal, boven persoonlijk welzijn. De multimedia-installatie bestaat uit een projectie en vijf metalen planken die een gedeconstrueerde kantoorruimte vormen. Objecten die met productiviteit geassocieerd worden, zijn aangepast om de absurditeit van grindcultuur te laten zien. Het werk is geïnspireerd op persoonlijke ervaringen van de maker met overwerken en de vermoeidheid die daarbij komt kijken. Het doel is om op een luchtige manier bewustzijn te creëren over de toxische effecten van grindcultuur.
De volledige selectie bestaat uit:
- This Isn’t working – Studio Sophia Schullan
- Luis Marie naar Milaan – Fenna van der Klei
- Glass&Light effects for wellbeing – Alissa+Nienke
- Home Dishes For Sale – Anas Chao
- BCXSY X LOBMEYR – BCXSY
- It’s a Dye-Off! – LoopLoop
- Fired Narratives – 56 hours
- My Little Light – Rive Roshan
- Space Garments – Antoine Peters
- The Self-Bent Chair – Joshua Klappe
locaties
De geselecteerde Nederlandse ontwerpers presenteren hun werk op diverse prestigieuze locaties in Milaan:
- Galleria Rossana Orlandi - Een internationaal erkend platform voor opkomende ontwerpers geleid door de gerenommeerde Milanese galeriehouder. Hier presenteren Alissa+Nienke en BCXSY hun werk.
- Alcova - Dit noordelijk gelegen platform voor vernieuwend onderzoek naar de toekomst van leven en maken verwelkomt LoopLoop met hun onderzoek naar biokleurstoffen op plantaardige basis in It's a Dye-Off!.
- BASE Milano - In dit hybride culturele centrum in het Tortona district, dat kruisbestuivingen stimuleert tussen creatieve industrie, sociale innovatie en technologie, sluiten Sophia Schullan en Anas Chao aan bij het jaarthema "Making Kin".
- ENHANCE - In het Isola-district presenteert Joshua Klappe zijn Self-Bent Chair op uitnodiging van DesignWanted, dat met ENHANCE impactvolle ontwerpen toont die gemeenschappen en individuen ten goede komen.
- Cinque Vie (5VIE) - In deze historische designwijk met een hoge concentratie galerieën en ateliers, creëert Rive Roshan een participatieve installatie met dynamische lichtchoreografie.
- Salone Satellite - Deze showcaselocatie voor opkomend talent verwelkomt dit jaar ontwerpduo’s Luis Marie en 56 hours.
cijfers
Van de 23 ontvangen subsidieverzoeken, konden er 10 in behandeling worden genomen na controle op de formele criteria. Voor deze oproep was een budget van € 50.000,00 beschikbaar, waarbij de bijdrage per project maximaal € 5.000,00 bedraagt. Het subsidieplafond werd bereikt na ondersteuning van 10 projecten, die allen het maximale aanvraagbedrag hebben aangevraagd.
Beeld bovenaan: My Little Light – Rive Roshan