Fresh Perspectives #5 – 6 voorstellen geselecteerd

In de vijfde Open Oproep Fresh Perspectives zijn zes voorstellen geselecteerd voor een ontwikkelbijdrage. Het gaat hierbij om bijzondere vormen van samenwerking tussen een ontwerper, maker of studio en een partij met een sterke maatschappelijke of kennispositie. Programmaleider Marieke Ladru reflecteert op de open oproep.

16 juni 2021

algemene indruk
Opvallend deze ronde was de grote diversiteit aan thema's en maatschappelijke vraagstukken. Ondanks de strenge covid-19-maatregelen weten de ontwerpers die een voorstel indienden spannende samenwerkingen aan te gaan. Partners variëren van onderzoeks- en kennisinstellingen tot zorg- en overheidsorganisaties. Een groot deel van de aanvragen richt zich op social design of het inzetten van 'ontwerpkracht' in complexe omgevingen, zoals de zorg, om een systeemverandering in gang te zetten. Maar er zijn ook ontwerper die toewerken naar meer productgerichte ontwerpoplossingen of technologie en verbeeldingskracht gebruiken om een nieuw perspectief te bieden op bijvoorbeeld klimaatopgaven.

De selectie bestaat uit zes gedegen voorstellen, die elk een relevante opgave centraal stellen met overtuigende samenwerkingspartners. Voor de geselecteerde voorstellen geldt dat ontwerp wordt ingezet om nieuwe zienswijze en denkrichtingen te ontwikkelen op een maatschappelijk vraagstuk. De vraagstukken variëren van het ontwikkelen van een nieuwe cartografie gericht op dynamische interactie, het verkeer en verbindingen tussen mensen over territoriale scheidingen heen, tot het inzetten van deepfake-technologie om mensen te helpen angstbeelden te overschrijven, en de ontwikkeling van een digitale variant van de traditionele modeshow door de inzet van volumetric video capturing en immersieve technologie.

De volgende zes samenwerkingsprojecten zijn geselecteerd in deze ronde van de Open Oproep Fresh Perspectives:

Public Food – Floris Visser en Flevo Campus
Hermes: Ceci n'est pas le monde – De Vormforensen en prof. Henk van Houtum (Radboud Universiteit)
Ken mij – Studio Laura Koenen en Vilans
Deepmemory – YoriOn en Parnassia Groep
De sociale steen – Afdeling Buitengewone Zaken en OpenEmbassy
XR modeshow – Studio PMS en 4DR

beoordeling
Alle aanvragen zijn voorgelegd aan een onafhankelijke commissie bestaande uit Martine Zoeteman, architect, voorzitter Dutch Creative Residency Network en adviseur Raad voor Cultuur; Ama van Dantzig, medeoprichter van Dr. Monk, bestuurslid Africadelic en adviseur AFK; Pieter van Boheemen, onderzoeker bij Rathenau Instituut en Nathanja van Dijk, curator en consultant. Alle adviseurs hebben een brede visie op het veld, ervaring met het inzetten van ontwerp binnen maatschappelijke opgaves en het opzetten van complexe samenwerkingen. De aanvragen zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie van de opgave, doeltreffendheid en consistentie in opzet, methodiek en expertise, kwaliteit en vorm van de samenwerking, artistiek/inhoudelijke kwaliteit en de mate waarin het project een toevoeging is op de bestaande (ontwerp)praktijk.

fasering
De open oproep kent drie fasen. De eerste fase ofwel de startfase staat in het teken van formalisering van de samenwerking(en), financiering, planning en onderzoekkader. In de daaropvolgende fase wordt het project uitgevoerd en geïmplementeerd. De derde fase biedt de mogelijkheid voor extra financiering om de impact van het project buiten de creatieve industrie te versterken.

cijfers
Voor de Open Oproep Fresh Perspectives #5 nam het Stimuleringsfonds 30 aanvragen in behandeling. Met 6 gehonoreerde voorstellen komt het honoreringspercentage op 20 procent. Het beschikbare budget was deze ronde € 270.000. Dit wordt verdeeld over de drie fases verleend. In deze eerste fase is aan elk project maximaal € 10.000 toegekend; voor de tweede fase is een bedrag van maximaal € 30.000 per project beschikbaar en voor de derde fase maximaal € 5.000 per project. Een toekenning voor fase 1 is geen garantie voor een toekenning voor fase 2 en 3.