Benedetta Pompili en Shahar Livne geselecteerd voor residency Arita

Benedetta Pompili en Shahar Livne zijn geselecteerd voor een residency in keramiekregio Arita in Japan. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontving hiervoor eenentwintig aanvragen naar aanleiding van de Open Oproep Residency Arita 2023/2024.

selectie

Als conceptueel materiaalontwerper werkt Shahar Livne vaak binnen verschillende disciplines, met de nadruk op het onderzoeken van verhalen die materialen met zich meebrengen vanuit diverse perspectieven. De ontwerper zal de residentie gebruiken om de rijke geschiedenis van het groene schaduwglazuur ‘celadon’ te ontdekken in de context van Arita. Als resultaat van haar verblijf en het project Green Shadow (Japanse Celadon) wil Livne een reeks porseleinen objecten creëren die het verhaal van het verleden naar de toekomst vertellen. Zij zal plaatsnemen in Arita in het najaar van 2023.

Benedetta Pompili richt zich met haar praktijk op social design. De ontwerper streeft ernaar om de ecologische impact van haar werk te minimaliseren. De kern van haar project is om te experimenteren met de single-fire-techniek, die het mogelijk maakt om slechts één keer te bakken in plaats van meerdere keren om een keramisch artefact te verkrijgen. Door in Japan te werken, beoogt de ontwerper haar kennis van duurzame werkwijzen te vergroten en die toe te passen in porselein ontwerpen. Haar residency zal plaatsvinden in de winter van 2024.

Benedetta Pompili, Once-Fired Blue

beoordeling

In totaal werden 54 aanvragen beoordeeld, waarvan er 21 door ontwerpers werden ingediend en 33 van kunstenaars afkomstig waren.

De ingediende voorstellen zijn beoordeeld aan de hand van portfolio, cv en motivatie. De adviseurs vanuit het Stimuleringsfonds waren Victoria Anastasyadis en Edwin van der Heide. Vanuit het Mondriaan Fonds brachten Emiel van der Pol en Maria Roosen onder voorzitterschap van Robert Jan Verhage advies uit over de aanvragen.

De adviseurs beoordeelden in hoeverre de voorstellen consistent zijn opgezet en de mate waarin deze aansloten bij de doelstellingen van deze oproep en de Regeling Open Oproep. De beoordeling had de vorm van een tender: twee voorstellen zijn verkozen boven de andere.

over de residency

In juli 2022 schreef het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met het Mondriaan Fonds de zesde Open Oproep Residency Arita 2023/2024 uit. Arita biedt voor twee werkperioden per jaar een woon-/werkruimte, waarin één ontwerper en één kunstenaar tegelijk kunnen verblijven. Het doel is het creëren van een waardevolle uitwisseling tussen Japanse porseleinproducenten en Nederlandse ontwerpers en kunstenaars.