Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken – 29 projecten geselecteerd

Op 6 september opende een nieuwe doorlopende ronde van de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken. De 29 voorstellen die de afgelopen periode werden ondersteund, geven een goed beeld van het doel van deze regeling en van het soort projecten dat in aanmerking komt voor ondersteuning. Coördinator Roxanne Minten reflecteert op de afgelopen doorlopende ronde.

16 september 2021

Met de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie projecten die inhoudelijk bijdragen aan het ontwikkelen, profileren en versterken van de internationale positie van de Nederlandse creatieve industrie. In de afgelopen doorlopende ronde zijn 29 projecten ondersteund; samen met de 18 projecten die we al eerder publiceerden werden er in deze doorlopende ronde in totaal 47 projecten ondersteund. De verdeling over de drie werkvelden van het fonds – vormgeving, architectuur en digitale cultuur – is vrijwel evenredig. De diversiteit aan voorstellen is groot: van de effecten van klimaatverandering op de eigen leefomgeving in de regio van de Nederlandse en Duitse Wadden tot het betrekken van bewoners bij stedelijke ontwikkeling van een wijk in de Franse gemeente Villeurbanne, een pop-upmuseum dat de staat van democratie onderzoekt te beginnen in Polen en een onderzoek naar reststromen die ontstaan bij de verwerking van PET-vilt in Turkije. Opvallend is de aandacht voor inclusie en representatie van vrouwen in de volgende twee projecten:

Database of women not wearing bikinis
– Bente de Bruin en Monica Alcazar-Duarte
Fotograaf Monica Alcazar-Duarte (Mexico/Verenigd Koninkrijk) en data- en codeprogrammeur Bente de Bruin onderzoeken in een videoinstallatie de impact van bevooroordeelde zoekmachines en sociale media-algoritmen op het Mexicaanse vrouwbeeld. De installatie zal bestaan uit responsieve portretten aangevuld met een AR-app die zowel de vooroordelen van de huidige algoritmen laat zien als de alternatieve crowdsourced-database die bijdraagt aan een positiever beeld van Mexicaanse vrouwen. Daarnaast toont de installatie een door codes gegenereerde film. De installatie zal in maart 2022 te zien zijn tijdens de biënnale voor actuele fotografie in Mannheim, Duitsland.

Studio Charlotte Rohde

Variable Type as object – Studio Charlotte Rohde
Charlotte Rohde en Vera van de Seyp werpen een eigentijdse kijk op Nederlandse en Duitse typografie en letterontwerp. Ze doen dat met behulp van opkomende technologieën zoals variable type en creatieve codering. Volgens de ontwerpers worden vrouwen ondervertegenwoordigd in zowel letterontwerp als codering. Het project zal daarom vanuit een feministisch perspectief worden uitgevoerd, waarbij ze een kritisch statement willen maken naar de Nederlandse en Duitse typografie en letterontwerp. De resultaten zullen in Berlijn worden gepresenteeerd.

De volgende drie projecten geven een beeld van de breedte van de aangesneden thematiek:

Peace by Design
– MUST Stedebouw
Ontwerpbureau MUST is door het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York uitgenodigd om gezamenlijk te werken aan een onderdeel van de tentoonstelling Designing Peace. Deze expositie brengt ontwerpen vanuit de hele wereld bij elkaar die allen op unieke wijze laten zien hoe ontwerpers zich samen met gemeenschappen, individuen en ngo's inzetten om blijvende vrede te creëren. MUST zal hieraan een bijdrage leveren met Startblok Elzenhagen, een tijdelijk huisvestingsproject in Amsterdam Noord, geïnitieerd door Woonstichting De Key en Eigen Haard in nauwe samenwerking met het ontwerpbureau. In Startblok Elzenhagen leven Nederlandse jongeren samen met jonge statushouders. Het voorziet in betaalbare woningen voor jongeren die op zoek zijn naar een plek in de stad, die sociaal geëngageerd zijn en actief willen werken aan het creëren van een mooie, gezonde en veilige leefomgeving.

Basketclub

De Nederlandse ontwerper Adrianus Kundert is op Instagram samen met Canadese ontwerper Jamie Wolfond een digitaal platform begonnen over mandenvlechten (ook basketry genoemd). Het doel van het platform is door het uitwisselen van kennis over mandenvlechten mogelijkheden voor Nederlandse ontwerpers te creëren en aansluiting te vinden bij internationale makers. Dit jaar wil het team de impact van het platform vergroten door een eigen website en netwerk op te bouwen met de betrokken makers. Het eerste deel van dit project bestaat uit een concept en onderzoeksfase, waarin Kundert en Wolfond digitaal kennismaken met de betrokkenen, om vervolgens een netwerk op te zetten en een plan te kunnen formuleren. Het tweede deel is gericht op de uitwerking van het concept naar een website.

Budhaditya

Dhvāni – Budhaditya
In zijn project Dhvāni – resonantie in het Sanskriet richt Budhaditya Chattopadhyay zich op sonische rituelen en premoderne luistermethodologieën. Dat wil hij doen in een reeks zelfregulerende en autonome mediakunstwerken bestaande uit traditionele en rituele objecten uit Zuid-Azië, zoals tempelklokken, een boeddhistische gong, een windgong en belletjesbanden. Voor zijn installatie maakt Budhaditya gebruik van Machine Learning-modellen. Het algoritme dat hieruit voortkomt zal met datasets van geluiden van de tempelklokken en de aanwezigheid van het publiek fungeren als een dirigent van de ervaring die de installatie voortbrengt. Budhaditya werkt met verschillende partijen samen: Rewire Festival, Mur.at – vereniging voor Netart en Netwerkcultuur in Oostenrijk en stichting Serendipity Arts uit New Delhi in India.

budget lopende ronde

Het beschikbare budget binnen de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken is tot en met 5 november 2021 € 325.000. Als een positief advies vóór 5 november 2021 leidt tot overschrijding van het subsidieplafond van € 325.000, stopt de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken per direct en worden eventuele voorstellen die zijn ingediend na het project waarmee het subsidieplafond is overschreden niet meer in behandeling genomen.

procedure

Projecten die in aanmerking komen voor Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken moeten gericht zijn op nieuwe vormen van internationaal samenwerken in aansluiting op een concrete buitenlandse vraag of opgave. De aanvrager is een Nederlandse ontwerppartij die met één of meerdere internationale partners samenwerkt. Een project kan maximaal zes maanden duren. Aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld.