This is not a Simulation! – 10 voorstellen geselecteerd

In september schreef het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de Open Oproep This is not a Simulation! uit. De adviescommissie selecteerde tien projecten die de breedte van de aanvragen en benadering van het vraagstuk goed weerspiegelen. Nazanin Hedayati, stafmedewerker Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp, reflecteert op de open oproep.

15 oktober 2020

Naar aanleiding van de uitbraak van covid-19 riep het Stimuleringsfonds ontwerpers op om met concrete sociaal-ruimtelijke interventies nieuwe vormen van intimiteit en ontmoeting in de publieke ruimte te onderzoeken. Uit 33 aanvragen maakte de adviescommissie, bestaande uit Martijn de Waal, Pauline van Dongen, Marina Otero en Michelle Provoost, een selectie van tien.

algemene indruk
De aanvragen lieten een grote diversiteit aan disciplines, methodieken en samenwerkingsverbanden zien. De selectie bestaat uit plannen die zich richten op fysieke ontmoeting, maar ook op ontmoetingen in de digitale wereld. Een aantal geselecteerde projecten zijn van meer theoretische aard en tonen een origineel onderzoeksperspectief op het thema intimiteit en ontmoeting. Een voorbeeld hiervan is het project Three-Tier Garden van Cristina Ampatzidou, waarin in samenwerking met In Touch Amsterdam in een co-creatief proces een gemeenschapstuin wordt ontworpen en ingericht naast een wooncomplex voor jonge statushouders en Amsterdamse jongeren op IJburg. In de stadstuin is ruimte om individueel en collectief de mentale en fysieke schade die covid-19 heeft aangericht in de samenleving te verwerken. Andere plannen stellen juist concrete activiteiten voor om tot nieuwe vormen van ontmoeting en het mobiliseren van de buurt te komen, zoals En plein public van Judith Leijdekkers en Manon van Hoeckel. Dit project is erop gericht om via ruimtelijke interventies in de buurt ideeën op te halen bij bewoners en lokale ondernemers voor de mogelijke herinrichting van een naamloos plein in het hart van de Rotterdamse Tarwebuurt. Welke wisselende functies zou het plein kunnen vervullen tijdens de pandemie? Een ander voorbeeld is HUTS SPOT. In een multidisciplinair team werkten Sanne Janssen, Joep Coenen, Paul Treffers en Dick Rijken binnen dit project aan de transformatie van leegstaande winkelpanden in de binnenstad van Geleen tot plekken voor jongeren om in aanraking te komen met kunst, design en het thema duurzaamheid. Zo hoopt het projectteam te voorkomen dat covid-19 de nekslag wordt voor het centrum van Geleen, waar de maatregelen als gevolg van de uitbraak van het virus de problematiek waar de stad al mee te kampen had op scherp heeft gesteld.

Frigiti Tori – Homing

selectie
De gehele selectie bestaat uit:

  • De Nacht Club – MV Design
  • Three-Tier Garden – Cristina Ampatzidou
  • HUTS SPOT – Sanne Janssen Interieur Architectuur
  • En plein public – Judith Leijdekkers en Manon van Hoeckel
  • Stappenplan op gepaste afstand nabij – Studio Ester van de Wiel & Studio Makkink & Bey
  • Buiksloterhart – Bright cooperatie U.A.
  • Bird Palace – Studio Ossidiana
  • Groepsintimiteit – Bende
  • Het spreekuur – Studio Erik Peters
  • Frigiti Tori – Homing

cijfers
Voor de Open Oproep This is not a Simulation! nam het Stimuleringsfonds 33 aanvragen in behandeling. Met tien gehonoreerde voorstellen komt het honoreringspercentage op 30%. Het beschikbare budget voor deze open oproep was € 200.000.