Projectpresentaties Literatuur op het scherm

Vier teams van schrijvers en ontwerpers hebben in het Huis Utrecht vier nieuwe digitale projecten gepresenteerd. De werken zijn in het afgelopen jaar tot stand gekomen in het kader van Literatuur op het Scherm, een programma van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds.

17 maart 2022

De derde editie van Literatuur op het Scherm heeft geresulteerd in vier uiteenlopende projecten die maandagmiddag 28 februari werden gepresenteerd, met moderatie van Janneke Siebelink (schrijver, columnist, Raad van advies Letterenfonds, en oprichter van het lezersplatform lees.bol.com). Voorafgaand aan de projectpresentaties gaf Siebe Bluijs (postdoctoraal onderzoeker 'Digital Literature', Tilburg University) een keynote presentatie.

projecten
Bekijk de onderstaande vier video's om een indruk te krijgen van de volgende projecten:

  • Het VR project Ver van Dorien Dijkhuis (tekst), Harm van de Ven (VR-ontwerp en realisatie), Suzan Heijink (illustraties) en Myrthe van de Weetering (componist/violist) heeft als doel om de (digitale) poëzie laagdrempeliger en voelbaar te maken.
  • Het project Vooruitschreeuwen van Jowi Schmitz (tekst), Rob Verdegaal en Patricia de Ruijter heeft geresulteerd in een tool waarmee jongeren met behulp van een chatbot een brief naar zichzelf kunnen schrijven, die ze over tien jaar zullen ontvangen per mail.
  • Het VR project Het meisje in het midden van Corinne Heyrman (tekst), Iris van der Meule (VR) en Ilse Meijer (video) heeft als doel de kijker op een heel andere manier in het hoofd van iemand die anorexia heeft te laten kijken.
  • Het interactieve project Spraakklanken van Studio Krom (techniek) en Gershwin Bonevacia (tekst) heeft als doel poëzie laagdrempeliger te maken door met behulp van een installatie het publiek regels van een gedicht te laten inspreken.
We need your consent to show you this video
We need your consent to show you this video
We need your consent to show you this video
We need your consent to show you this video

open oproep
Met Literatuur op het Scherm willen het Stimuleringsfonds en het Letterenfonds de ontwikkeling van een nieuwe vormentaal bevorderen en samenwerking, talentontwikkeling en kennisontwikkeling tussen verschillende disciplines stimuleren. Vier projecten zijn na een open oproep in september 2020 geselecteerd om binnen het programma Literatuur op het Scherm hun plannen verder te ontwikkelen. Samenwerking tussen de disciplines stond daarbij centraal; de schrijvers en ontwerpers kregen ruim een jaar de tijd om tot een prototype te komen.

vervolg
In 2022 zullen de fondsen een nieuwe Open Oproep Literatuur op het Scherm uitschrijven. Meer informatie hierover volgt binnenkort. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.